Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ήταν τα θέματα που ανέπτυξαν οι ομιλητές στη διάρκεια της πρώτης ενότητας του 5th Athens Investment Forum, με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions. 

Την ενότητα άνοιξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, διαφορετικά δε θα υπάρχει καθόλου» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναλυτικά στις δράσεις στήριξης της Έρευνας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, που τόνισε ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και για αυτό πρωταρχικός στόχος είναι η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Για αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Όπως τόνισε κ. Δήμας «εκτός από τα κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις, πρέπει να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε το δημιουργικό ταλέντο των Ελλήνων, δίνοντας κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καθόλου δεδομένα για το ελληνικό οικοσύστημα, εμείς βάλαμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να ορίζουμε ποιες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις και δημιουργήσαμε μητρώο. Θεσπίσαμε κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για stock options, δράσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων και τη σύσταση ενός δικτύου υποστηρικτών των νεοφυών επιχειρήσεων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία συνεταιρισμών (cluster) καινοτομίας, κέντρων ικανοτήτων με δυνατότητα πρόσβασης από τις ΜμΕ, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια και στο νέο πλαίσιο  λειτουργίας των spin off των πανεπιστημίων.

«Στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας πριν έναν χρόνο υπήρχε μία εταιρεία spin off και τώρα υπάρχουν 10. Είναι μία αλλαγή νοοτροπίας πολύ σημαντική για τη σύνδεση της Έρευνας με την επιχειρηματικότητα», σημείωσε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία μίας «πολιτείας καινοτομίας» στην ΧΡΩΠΕΙ του Πειραιά ανακοινώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου, ενώ αντίστοιχο έργο ετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη με το Thess INTEC.

Και τέλος, τόνισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται μεγάλη υποστήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης με δράσεις όπως «η Σφραγίδα Αριστείας» (seal of excellence) και το ΘΩΡΑΧ για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος και συνιδρυτής της VNK Capital, ανέφερε ότι «είναι απαραίτητη η δημιουργία στην Ελλάδα μεγαλύτερων επιχειρηματικών μονάδων και “εθνικών πρωταθλητών”». Υποστήριξε ότι «υπάρχουν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» σημειώνοντας ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει περίπου 150 εκ. ευρώ και σύντομα θα επενδυθούν επιπλέον 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νικόλαος Β. Καραμούζης, executive chairman της SMERemediumCap, που έχει επενδύσει 150 εκ. Ευρώ σε  παραγωγικές επιχειρήσεις υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει τόπος φιλικός για τους ξένους επενδύτες» προσέθεσε ωστόσο ότι «το RRF πρέπει να φτάσει στις μεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο σε περίπου 200 μεγάλες επιχειρήσεις» και ότι «υπάρχει ρευστότητα άλλα δεν κατευθύνεται στα νοικοκυριά και τις ΜμΕ ».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, γενικός διευθυντής της Inventio SA, αναφέρθηκε στους πρόδρομους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν θετικοί, καθώς «το χρέος είναι ρυθμισμένο και η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά» ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη δυσκολία υλοποίησης των έργων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και προγραμματιστών». Προσέθεσε ότι «χρειάζονται επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή».

Ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα» και ότι ο τουριστικός κλάδος επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καταλυτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική και τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό» σημείωσε.

Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies Group ανακοίνωσε ότι το πρώτο διεθνές κέντρο καινοτομίας της Cisco εκτός Αμερικής θα δημιουργηθεί στη Σύρο, όπου επίσης θα λειτουργήσει και η πρώτη σχολή για νέους εργατοτεχνίτες. «Πριν λίγες μέρες ολοκληρώσαμε τη συμφωνία εξυγίανσης και αναβίωσης των ναυπηγείων της Ελευσίνας, που αμερικανικό επενδυτικό ταμείο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 102 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση. Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα μισά έργα να είναι εμπροσθοβαρή και να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη 5ετια» είπε και προσέθεσε ότι «στόχος είναι στην Ελευσίνα να αναπτυχθεί ένα εθνικό οικοσύστημα για τους εφοπλιστές που θα βρίσκουν ολοκληρωμένες λύσεις.»

Στο τελευταίο μέρος της ενότητας, στον απευθείας διάλογο με τη δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Co–CEO του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, αναφέρθηκε στο πλάνο επενδύσεων της ELPEN για τα έτη 2020-2025, ύψους 155 εκ. Ευρώ για τη δημιουργία 350 άμεσων και περίπου 2000 έμμεσων θέσεων εργασίας. Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού και ερευνητικού πάρκου καινοτομίας, βιοτεχνολογίας και έρευνας στην ανατολική Αττική, έκτασης 45 χιλιάδων τετραγωνικών.

«Επιδιώκουμε κάτω από την ομπρέλα του να στεγάζονται πολλές ταυτόχρονες προσπάθειες σε life sciences, σε συνεργασία με επιστήμονες υγείας της Αμερικής » είπε.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο επενδυτικό κενό στην Ελλάδα και τόνισε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σχεδίασαν και υλοποιούν οι ελληνικές επενδυτικό πρόγραμμα 1,2 δις ευρώ για την παραγωγή αρκετών φαρμάκων στην χώρα ώστε να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές και να καλύπτεται το 60% των αναγκών της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Crypto: 200.000 Έλληνες «έπαιξαν» και… κάηκαν

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Στα 5 ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως η Ελλάδα – Στοίχημα τώρα να διατηρηθούμε στην κορυφή»

Μύλοι Αλλατίνη: Σε νέο πλειστηριασμό το 50% του ακινήτου – «Παρών» από τον Όμιλο Φάις (pics)