Είναι ένα από τα πολυαναμενόμενα έργα για το 2023 που περίμενε… κάποιες δεκαετίες και υπόσχεται να γίνει ένα από τα νέα τοπόσημα όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για ολόκληρη την Αττική και μάλιστα με απολύτως ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά.

Ο λόγος για τον Πύργο Πειραιά, «ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο, στην αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στην καρδιά του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύει τις πιο καινοτόμες, τελευταίας τεχνολογίας «πράσινες» πρακτικές», όπως δηλώνουν για τον μέχρι σήμερα ‘’Κοιμώμενο Γίγαντα’’ οι επιτελείς του.

Το project με ένα κόστος συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό το Σεπτέμβριο του 2023 με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το επενδυτικό σχήμα των EBRD – Ρrodea Investments ΑΕΕΑΠ – Dimand.

Το newmoney.gr παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του έργου και το βίντεο – παρουσίαση από το mega project στο λιμάνι για το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από υποψήφιους μισθωτές.

Το πιο πράσινο ψηλό κτήριο

Το ανακαινισμένο κτίριο των 34.600 τ.μ. και 22 ορόφων, υψώνεται 88 μέτρα πάνω από τη θάλασσα προσφέροντας πανοραμική θέα: Το πρώτο πιστοποιημένο “πράσινο” πολυώροφο κτήριο της Ελλάδας θα είναι πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού, που ενσωματώνει τις καλύτερες περιβαλλοντικές μεθόδους και θα φιλοξενήσει το πρώτο, επίσης ‘’πράσινο΄΄ concept λιανικής, χώρους εστίασης και καφέ και τους πιο σύγχρονους χώρους γραφείων:

«Εισάγουμε την ιδέα του ‘’Green Retail’’ φιλοξενώντας βιώσιμες εταιρείες στον πρώτο “πράσινο” πύργο της Ελλάδας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Πύργο «που θα προσφέρει μοναδικούς χώρους εργασίας, στην καρδιά της ναυτιλιακής επιχειρηματικής περιοχής της πόλης, που βρίσκεται κοντά στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας. Ο Πύργος του Πειραιά θα συνιστά μια οπτικά ενδιαφέρουσα δομή η οποία θα ενσωματώνει στρατηγικές λύσεις που μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου».

Η πρόσοψη είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσει το κτήριο στην καθημερινή ζωή της πόλης και να βελτιώνει το περιβάλλον των κατοίκων της και των χρηστών του κτηρίου. Μια δομή σκίασης που αποτελείται από κατακόρυφες και οριζόντιες προεξοχές και επενδύσεις ισορροπεί τον όγκο του κτηρίου.

Κάθε κατακόρυφο πτερύγιο είναι οριζόντια εκτοπισμένο από το δάπεδο κάθε ορόφου ως προς τον επόμενο και δημιουργεί μια σπείρα που αναδιπλώνεται γύρω από το κτήριο.

Το σχέδιο του συστήματος ανάρτησης της πρόσοψης είναι το αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής η οποία συνδυάζει την βιωσιμότητα με την διατήρηση της ενέργειας.

Με βάση μια λεπτομερή ηλιακή μελέτη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 50% η ηλιακή έκθεση της πρόσοψης, με αποτέλεσμα ουσιαστική μείωση στη συνολική ενεργειακή ζήτηση του κτηρίου.

Ο Πύργος του Πειραιά θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Η ιστορία

Ο Πύργος του Πειραιά ήταν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70.

Το 1968, ο Δήμαρχος Πειραιά, Α. Σκυλίτσης, κατεδάφισε την ιστορική παλιά αγορά του Πειραιά και παραχώρησε την έκταση για να γίνει ο Πύργος του Πειραιά.

Στην καρδιά του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της Ευρώπης, χτίστηκε το 1972 με τη φιλοδοξία να γίνει ορόσημο σε ένα λιμάνι που εκείνη την εποχή άλλαζε ραγδαία και εξελισσόταν σε διεθνή κόμβο για τη ναυτιλία και τις μεταφορές.

Ωστόσο, μετά το 1982, το έργο εγκαταλείφθηκε και ο Πύργος παρέμεινε άδειος για τα επόμενα 40 χρόνια. Το επενδυτικό σχήμα των EBRD- Ρrodea Investments ΑΕΕΑΠ- Dimand ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού από τη δημοτική αρχή του Πειραιά το 2020.

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Τα 10 ακριβότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14 ετών η τιμή της – Ασταμάτητη «κούρσα» με άνοδο 160%!

Γκρεγκουάρ Βερντό (PMI): Από τα νέα εναλλακτικά προϊόντα το 65% των εσόδων της Παπαστράτος