Το να κηρύσσει ανένδοτο αγώνα κατά του ίδιου του προϊόντος της μία εταιρεία ακούγεται -αν μη τι άλλο- οξύμωρο! Τι κάνεις όμως όταν ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου; Η Philip Morris International τα τελευταία χρόνια βήμα το βήμα προχωρά σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό, που φτάνει μέχρι τον πυρήνα της ίδιας της ταυτότητάς της.

Στο «μανιφέστο» της θέλει έναν «κόσμο χωρίς τσιγάρο» και προσπαθεί να το πετύχει μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας λανσάροντας με επιτυχία εναλλακτικά προϊόντα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά επεκτείνεται πλέον δυναμικά σε έναν χώρο με προϊόντα lifestyle, ευεξίας των καταναλωτών και υγείας, φθάνοντας μάλιστα σήμερα να ερευνά καινοτόμες λύσεις για ανθρώπους που ακολουθούν θεραπεία για χρόνια προβλήματα ή σε σοβαρά περιστατικά!

Οπως λέει στο «business stories» ο κ. Γκρεγκουάρ Βερντό, ανώτερος αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της πολυεθνικής, οι πωλήσεις τσιγάρων μπορούν να τερματιστούν σε πολλές χώρες σε βάθος 10-15 ετών. Ακόμα και στην Ελλάδα, όπου παραμένουμε «θεριακλήδες» έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων, αν και τα ποσοστά έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου η θυγατρική Παπαστράτος έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα από τα «κλειδιά» του μετασχηματισμού όλου του ομίλου αντλώντας το 65% των συνολικών καθαρών εσόδων από τα νέα, εναλλακτικά προϊόντα, όπως λέει ο κ. Βερντό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος παραμένει για όλο τον όμιλο, ως το 2025, να αντλεί το 50% των εσόδων από smoke free προϊόντα. «Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις αλλαγές, συνεχίζουμε να σημειώνουμε αξιοσημείωτη πρόοδο στον στόχο που έχουμε θέσει, να αντικαταστήσουμε τα τσιγάρα με λιγότερο επιβλαβείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές», επισημαίνει. Τονίζει όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βρεθούν και άλλοι «σύμμαχοι», από την ίδια την αγορά αλλά και από τις κυβερνήσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο μόνοι μας. Πρέπει να έχουμε πραγματικά δεδομένα που θα προσφέρουν στους ενήλικους καπνιστές σαφείς πληροφορίες για την ευκαιρία που παρουσιάζουν τα νέα προϊόντα. Αυτή την ευθύνη την επιμερίζονται οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και η κοινωνία των πολιτών. Η δική μας ευθύνη ως εταιρεία είναι να μετασχηματίσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και να προσφέρουμε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές σε εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα. Ο ρόλος κάθε κυβέρνησης είναι να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους», τονίζει.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά καπνίσματος παραμένουν υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Βερντό, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική μείωση, ακόμα και στο μισό σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, πιθανόν λόγω της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου για το κάπνισμα αλλά και εξαιτίας των νέων προϊόντων.
Με την τάση αυτή να αποκτά ολοένα μεγαλύτερη δυναμική σε πολλές χώρες, υπάρχει περίπτωση να δούμε και τον τερματισμό της παραγωγής τσιγάρων; τον ρωτάμε. «Πιστεύουμε ότι με τη σωστή ρυθμιστική ενθάρρυνση και υποστήριξη από την κοινωνία των πολιτών, οι πωλήσεις τσιγάρων μπορούν να τερματιστούν εντός 10-15 ετών σε πολλές χώρες», απαντά. «Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 δισ. καπνιστές στον κόσμο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μείνει σταθερός έως το 2025. Παραμένουμε αισιόδοξοι και είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε πετύχει ως τώρα. Είμαστε ήδη μια κατά κύριο λόγο smoke-free επιχείρηση σε 10 αγορές. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το 65% των συνολικών καθαρών εσόδων μας προέρχεται από προϊόντα που λειτουργούν σε απουσία καύσης και δεν παράγουν τον καπνό του τσιγάρου. Αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας μόνοι μας».

Ο ίδιος υπογραμμίζει τον ρόλο που έχει επιτελέσει σε ολόκληρο τον όμιλο ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος. «Υπήρξε μία από τις πρώτες θυγατρικές της PMI που ξεκίνησε το ταξίδι για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, με στόχο να αποτελέσει μέρος μιας μεγαλύτερης και πιο σημαντικής αλλαγής. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Χρειάστηκε, το 2018, μόλις ένας χρόνος για να μετατραπεί από ένα παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων σε μια εγκατάσταση παραγωγής τεχνολογικά καινοτόμων προϊόντων χωρίς καύση. Ενα καλά σχεδιασμένο επενδυτικό σχέδιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη αυτή μετάβαση. Πλέον κοιτάμε τη βιωσιμότητα ως τον παράγοντα εκείνο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη φάση του ταξιδιού μας. Το αποτύπωμα της Παπαστράτος είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις προσπάθειές μας για μια κοινωνία χωρίς τσιγάρο».

Τον τελευταίο χρόνο η PMI, στο πλαίσιο της στρατηγικής «πέρα απ’ τη νικοτίνη», έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ εξαγορών φαρμακοβιομηχανιών επεκτεινόμενη στον χώρο των προϊόντων ευεξίας και της υγείας.

«Τα σχέδιά μας είναι σε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα», λέει ο κ. Βερντό. «Για την PMI, η φυσική εξέλιξη για την αξιοποίηση των 15 και πλέον ετών επενδύσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι να μετακινήσουμε περαιτέρω την επιχείρησή μας στον ευρύτερο χώρο των προϊόντων lifestyle, ευεξίας των καταναλωτών και υγείας. Είναι μια εξέλιξη που ανταποκρίνεται όχι μόνο στη σταθερή δέσμευσή μας να επιτύχουμε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, αλλά και στην ανάπτυξη και εμπορική διάθεση επιστημονικά τεκμηριωμένων προϊόντων και λύσεων που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ανάγκες των καταναλωτών και των ασθενών».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η αγορά για προϊόντα ευεξίας και υγείας είναι μεγάλη και αναπτυσσόμενη. «Εχουμε αρκετούς τομείς που εστιάζουμε στον σχεδιασμό μας. Οσον αφορά τα καταναλωτικά και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα ευεξίας, έχουμε αναπτύξει αρκετά σκευάσματα που αφορούν τη συγκέντρωση, τον ύπνο, την ενέργεια, τον πόνο και την ηρεμία. Στην υγειονομική περίθαλψη πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες ασθενών για γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπείες σε καρδιαγγειακά, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, και νευρολογικά, όπως η ημικρανία, νοσήματα τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν με καινοτόμες λύσεις.

Πρόσφατα, επιταχύναμε αυτό το κομμάτι της στρατηγικής μας με την εξαγορά της Vectura, εταιρείας που παράγει εισπνεόμενα φάρμακα και της Fertin, κορυφαίας εταιρείας ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ευεξίας, που βασίζονται σε συστήματα χορήγησης μέσω της στοματικής οδού».

Τον ρωτάμε εάν λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων φοβάται αύξηση του παράνομου εμπορίου. «Tο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων αποτελεί πάντοτε λόγο ανησυχίας στον κλάδο μας – τα τσιγάρα είναι από τα πιο ευρέως παράνομα διακινούμενα προϊόντα στον κόσμο. Οπως έχουμε δει στο παρελθόν, οι ενήλικοι καπνιστές συχνά αντιδρούν σε υψηλές αυξήσεις τιμών ή υπερβολικές και απότομες αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα με το να στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων τσιγάρων.

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, το 2020 τα παράνομα τσιγάρα αντιστοιχούσαν στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να είναι δεύτερη στην κατάταξη μετά τη Γαλλία. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αποτελεί μεγάλη πηγή διαφυγόντων εσόδων για τις εθνικές κυβερνήσεις. Σκεφτείτε ότι χάνονται περίπου 8,5 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. σε ετήσια βάση (551 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα) εξαιτίας των παράνομων τσιγάρων.

Αυτά είναι χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν σε υποδομές στην κοινωνία με τη μορφή δημόσιων υπηρεσιών και βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη. Αντιθέτως αυτά συχνά καταλήγουν να χρηματοδοτούν περισσότερες εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες», απαντά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκπεφρασμένη βούληση εξόδου του ομίλου από τη Ρωσία, όπου κάνει το 6% των πωλήσεων, ο κ. Βερντό απαντά πως «αξιολογούμε περαιτέρω το σύνθετο και ρευστό περιβάλλον, με την πρόθεση να εξέλθουμε από την αγορά με ομαλό τρόπο».

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Τα 10 ακριβότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14 ετών η τιμή της – Ασταμάτητη «κούρσα» με άνοδο 160%!

Αποκλειστικό – Πύργος Πειραιά: Δείτε τη μεταμόρφωσή του – Έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2023 (pics+vid)