Στα 275 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνονται αυτή την στιγμή τα «καλά» ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, την οδό Ερμού, με τη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της χώρας να τροφοδοτείται σημαντικά και από την άνοδο του τουρισμού.

«Η ζήτηση για νέα καταστήματα παραμένει απτή για τα λεγόμενα καλά εμπορικά σημεία, με μικρή τη διαθεσιμότητα κενών χώρων σε περιοχές όπως η Ερμού, η Βουκουρεστίου, η Γλυφάδα, το κέντρο του Πειραιά και την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει στην τελευταία ανάλυση για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων η BNP Paribas Real Estate (η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός).

Όπως μάλιστα αναφέρεται σχετικά καταγράφεται «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη φετινή χρονιά δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές νέες αλυσίδες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά με νέα καταστήματα- κι αυτό παρά τις προκλήσεις στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον με πληθωριστικές πιέσεις, ακρίβεια και συνακόλουθη πίεση στα εισοδήματα.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει τα εγκαίνια αλλά και τα πλάνα για ανάπτυξη νέων καταστημάτων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια συμπεριλαμβανομένων και των δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Eίναι ενδεικτικά εδώ τα πλάνα ανάπτυξης της πολωνικής Pepco που έκανε πέρυσι το ντεμπούτο της στην αγορά και συνεχίζει ακάθεκτη, αντίστοιχα και της Sinsay ή αλλιώς της λεγόμενης «πολωνικής Zara» που έκανε ντεμπούτο από την Κρήτη στην αρχή της χρονιάς κι επίσης συνεχίζει, των ίδιων των Zara αλλά και γενικότερα των αλυσίδων του ομίλου Inditex, ο οποίος ετοιμάζεται να φέρει ένα από τα κορυφαία καταστήματα της αλυσίδας πανευρωπαϊκά στον Πύργο Πειραιά, ενώ επεκτείνεται μέσω των Massimo Dutti και στα Σπάτα.

Εκτός του κλάδου της ένδυσης, νέο εγχείρημα ετοιμάζει και η Leroy Merlin για το πρώτο κατάστημα του concept Naterial στη χώρα μας, στα νότια της Αθήνας με είδη κήπου και βεράντας, το «Πλαίσιο» άνοιξε μόλις το νέο υπερ-κατάστημα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο όμιλος της Κωτσόβολος αναπτύσσει τα “K Spot’’ κ.o.κ., ενώ πέραν των αλυσίδων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η ηχηρή άφιξη οσονούπω στην οδό Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι της boutique Chanel.

To retail στην Ευρώπη

Σε σχέση γενικότερα με το λιανεμπόριο στην Ευρώπη, η BNP Paribas Real Estate επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα που έχουν να κάνουν με λιανεμπόριο – είτε αυτά αφορούν καταστήματα σε μεγάλες εμπορικές οδούς, εμπορικά κέντρα ή και αποθήκες retail- ανήλθαν σε 38,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, ποσοστό 39% απορρόφησαν οι αποθήκες, 34% τα καταστήματα στις εμπορικές οδούς και 27% τα εμπορικά κέντρα.

«Το λιανεμπόριο ήταν αυτό που επηρεάστηκε λιγότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 από την επιβράδυνση που καταγράφεται λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, έχοντας σημειώσει μείωση στον όγκο των επενδύσεων κατά 6% έναντι του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, έχει ανακτήσει το ενδιαφέρον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά το μερίδιο νέων επενδύσεων. Η επέκταση των brands πανευρωπαϊκά δεν έχει ενιαία εικόνα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023: Από τη μία πλευρά, οι αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των premium/ πολυτελών ειδών ή και αυτές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό κι έχουν να παρουσιάσουν ένα πιο καινοτόμο μοντέλο είναι αυτές που διατηρούν τη δυναμική τους προχωρώντας σε νέες μισθώσεις, την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στο κόστος ζωής των Ευρωπαίων αναδεικνύουν τις αδυναμίες στην στρατηγική πολλών άλλων brands», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Σε επίπεδο ενοικίων όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι ανώτατες τιμές καταγράφονται στο Παρίσι, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με 1.333 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πάνω από τα 500 ευρώ ανά τ.μ. στα 567 ευρώ είναι τα καλά ενοίκια στην Oxford Street στο Λονδίνο. Η Αθήνα είναι πολύ κοντά με Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, ενώ η χαμηλότερες τιμές, κάτω των 150 ευρώ ανά τ.μ. καταγράφονται στο Οσλο, τη Βαρσοβία, την Στοκχόλμη, το Ελσίνκι, τη Βουδαπέστη και τη Λισαβώνα.

Διαβάστε ακόμη 

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία με επιδοτήσεις 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το 2023

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ

ΕΚΤ: Κινητοποίηση και πρόσθετες επενδύσεις για να πιαστούν οι πράσινοι στόχοι της Ε.Ε. (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ