Εν μέσω… θυέλλης, τα πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα και δη στα ελληνικά νησιά παρουσιάζουν άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις, ειδικά αν αυτές συγκριθούν με άλλες αγορές πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο, από τη Νίκαια μέχρι την Ιμπιζα κι από τις Κάννες μέχρι τη Σαρδηνία και το Κάπρι.

Συνολικά, ελληνικοί είναι οι οκτώ από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς με τις υψηλότερες αποδόσεις πολυτελών κατοικιών, με τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη να παραμένουν στο τοπ 3 για πέμπτη συνεχή χρονιά (με αποδόσεις πάνω από 7% για τις δύο πρώτες), ενώ οι μοναδικοί ξένοι προορισμοί στη δεκάδα είναι οι Τυνησία και οι Δαλματικές Ακτές στην Κροατία. Οι ελληνικοί προορισμοί αφήνουν πολύ πιο πίσω προορισμούς όπως τη Μαρμπέγια, το Σεν Τροπέ, τη Σαρδηνία και την Ιμπιζα όπου πάντως τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης είναι παραπάνω από τσουχτερά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία συμβούλων Algean Property, η οποία για έκτη χρονιά πραγματοποίησε έρευνα- τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται τώρα- σε σχέση με τη μέση ακαθάριστη απόδοση για ενοικιάσεις πολυτελών βιλών σε 30 μεσογειακούς προορισμούς, από την οποία προκύπτουν και οι μετά Covid 19 τάσεις.

Σε περιόδους αστάθειας κι ενώ οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν ελκυστικές επενδύσεις, η αγορά ακινήτων στο εξωτερικό παραμένει ένας ενδιαφέρον τομέας που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις. Η αγορά real estate της Mεσογείου έχει αποδειχθεί, παρά την πανδημία, «ένας δυναμικός και ανθεκτικός κλάδος της παγκόσμιας βιομηχανίας ακινήτων, προσελκύοντας επενδυτές από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ», όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Algean.

«Οι ανταγωνιστικές τιμές όσον αφορά την πώληση και οι υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να καθιερωθεί περαιτέρω ως μία αγορά με κορυφαίες αποδόσεις στην αγορά της πολυτελούς εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη απόδοση του τουρισμού εξασφαλίζει περαιτέρω ανάπτυξη και ανοδική πορεία».

Συνολικά για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή, η Algean επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια και παρά την πανδημία, η αγορά εξοχικών κατοικιών στη Μεσόγειο έχει εξελιχθεί σταθερά, από μία πολλά υποσχόμενη κατηγορία ακινήτων στον πλέον δυναμικό και ενεργό κλάδο στη ‘’βιομηχανία’’ real estate. Παρά τον κορωνοϊό, οι τιμές των ακινήτων παρέμειναν συνολικά σταθερές ή και αυξήθηκαν στις 30 premium περιοχές που εξετάζονται στη Μεσόγειο, έστω κι αν ο τουρισμός ήταν μεταξύ των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο ειδικά το 2020.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ζήτηση σε όλους τους προορισμούς διακοπών της Μεσογείου… εκτοξεύτηκε εν μέσω Covid 19, με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία να πρωταγωνιστούν. Η εικόνα δεν είναι σε όλες τις αγορές η ίδια, αφού ορισμένες τοποθεσίες παρουσιάζουν μικρές αυξήσεις στις αποδόσεις και άλλες παρουσιάζουν μια πιο ουσιαστική άνοδο, που εξηγείται κυρίως από τα ενοίκια που αυξάνονται ταχύτερα από την τιμή πώλησης.

Οι οικονομικοί παράγοντες (πληθωρισμός και μέχρι στιγμής χαμηλά επιτόκια) και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων αγοραστών (π.χ. αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες, επιθυμία για καλύτερα σπίτια κ.ά.) ήταν οι παράμετροι που έπαιξαν ρόλο για την άνοδο της αγοράς και νέες τάσεις που παρατηρήθηκαν από την αρχή της πανδημίας.

Στην Ελλάδα και τις αγορές που εξετάζονται υπολογίζεται ότι την περίοδο 2018- 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν από 10%- 30%. Η ανάλυση για το 2022 δείχνει ότι η Μύκονος, για έκτη φορά, έχοντας κι ένα πολύ ισχυρό διεθνές ‘’brand’’ είναι ο τοπ προορισμός με τις υψηλότερες (ακαθάριστες) αποδόσεις της τάξεως του 7,4%. Η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο των τιμών πώλησης, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς. Ετσι εξηγείται και η μείωση της απόδοσης σε σύγκριση με τα νούμερα του του 2019 και το 8,2%.

Η Πάρος, με 7,1% τώρα, αντίθετα, αύξησε τις αποδόσεις σε σύγκριση με το 2019 οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 6,5% κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική αύξηση και των τιμών πώλησης.

Στη Σαντορίνη, τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια είχαν αύξηση έναντι του 2019, αλλά το συνολικό ποσοστό αποδόσεων έμεινε το ίδιο στο 6,3%. Η Σκιάθος με την Τυνησία μοιράζονται την τέταρτη θέση με τιμές πώλησης, ενοικίων και αποδόσεις (6%) να έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2019. Το Πόρτο Χέλι ακολουθεί με αποδόσεις 5,3% και οι Δαλματικές Ακτές με 5,1%, κάτω από 5% είναι άλλοι προορισμοί (Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Χανιά, Ελούντα, Ζάκυνθος).

Ενδεικτικά, οι αποδόσεις στη Νίκαια είναι στο 4,3%, στη Μαρμπέγια στο 4,2%, στη Μαγιόρκα στο 3,7%, στο Σεν Τροπέ στο 3,7% και έπονται Σαρδηνία και Ιμπιζα με 3,5% και 3,3%.

Οι τιμές πώλησης/ ενοικίων

Οσον αφορά τις τιμές πώλησης και των ενοικίων ενδεικτικά για μία κατοικία προδιαγραφών επιφάνειας 250 τ.μ. η τιμή πώλησης στη Μύκονο είναι στα 7.750 ευρώ και η τιμή ενοικίασης σε εβδομαδιαία βάση στα 12.000 ευρώ, ενώ η Πάρος είναι σαφώς πιο φθηνή με 4.750 ευρώ ανά τ.μ. ως τιμή πώλησης και 7.000 εβδομαδιαία ενοικίαση.

Στη Σαντορίνη η μέση τιμή είναι στα 6.500 ευρώ ανά τ.μ. με μία βίλα να μισθώνεται την εβδομάδα στα 8.500 ευρώ.

Η πιο ακριβή περιοχή στη Μεσόγειο για την αγορά ενός σπιτιού, μεταξύ των 30 προορισμών, είναι το Σεν Τροπέ με τιμή πώλησης στις 18.000 ευρώ ανά τ.μ. και ενοικίασης την εβδομάδα στις 14.000 ευρώ και από τη διαφορά είναι εύκολα κατανοητό γιατί η Μύκονος έχει τόσο υψηλές αποδόσεις.

Στις 14.000 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή πώλησης για μία κατοικία υψηλών προδιαγραφών στις Κάννες, όπου το μέσο ενοίκιο για μία εβδομάδα είναι στα 9.750 ευρώ, ενώ το Κάπρι είναι πιο… φθηνό με 12.250 ευρώ ανά τ.μ. και 8.500 την εβδομάδα για ενοικίαση μιας βίλας προδιαγραφών.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκε από την Ενέργεια και τα σιτηρά

Μπαίνει στις ράγες από τον όμιλο Κοπελούζο το πρότζεκτ-μαμούθ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου ύψους 3,5 δισ.

Μπαίνει στις ράγες από τον όμιλο Κοπελούζο το πρότζεκτ-μαμούθ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου ύψους 3,5 δισ.