Τα θεμέλια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Αιγύπτου με ένα καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW, βάζει o όμιλος Κοπελούζου, ξεκινώντας ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρότζεκτ που αναμένεται να κοστίσει συνολικά το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχεδιασμό του νέου καλωδίου επιβεβαίωσε αργά χθες ο επικεφαλής του ομίλου Δημήτρης Κοπελούζος ενώ νωρίτερα το μεσημέρι τις πτυχές του έργου οριστικοποίησαν σε τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος El Sisi παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Το έργο για το οποίο υπάρχει ήδη Ελληνικό κονσόρτσιουμ τραπεζών για να το χρηματοδοτήσει με κεφάλαια ύψους 1,5 δις, ευρώ έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο δεκαετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSOe) προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος και να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Ωστόσο το πρότζεκτ είναι ανοικτό και σε άλλους επενδυτές για χρηματοδότηση με τους διαχειριστές του ελληνικού (ΑΔΜΗΕ) και του Αιγυπτιακού συστήματος να βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, στο έργο θα μπει όποιος μπορεί να βάλει κεφάλαια, τονίζοντας όμως ότι η μετοχική σύνθεση δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του πολυμετοχικού σχήματος της Gastrade με τους έξι μετόχους (σ.σ κατασκευάζει τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη).  

Το έργο προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγυπτιακού με το Ελληνικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω  διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων και ζεύξης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με στόχο την μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο.

Το καλώδιο μήκους 950 χιλιομέτρων καλύπτει τον στόχο για σταδιακή απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο που υπαγορεύει και η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα μπορεί να μεταφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Στην άποψη αυτή συνηγορούν το καλό αιολικό δυναμικό της χώρας αλλά και το γεγονός ότι στους τελευταίους διαγωνισμούς των ΑΠΕ «κλείδωσαν» τιμές 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν στην Ελλάδα οι  αντίστοιχες τιμές είναι 37 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν το έργο πάρει την έγκριση και χρηματοδοτηθεί ως PCI η ταρίφα προσδιορίζεται από την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ) κάτι που όπως έλεγαν χθες στελέχη του ομίλου δεν αφήνει περιθώρια κερδοσκοπίας.

Με βάση το σχεδιασμό η εγκατεστημένη ισχύς πράσινης ενέργειας στην Αφρικανική χώρα αναμένεται να φτάσει τα 61.000  MW έως το 2035 από 5.800 MW που έχει σήμερα.  Η δυναμικότητα μεταφοράς του έργου είναι 3.000 MW καθαρής ενέργειας η οποία θα αξιοποιηθεί ως εξής: κατά το 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας και κατά 2/3 για την παραγωγή υδρογόνου που θα καλύπτει κυρίως τις αγορές της ΕΕ και για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές (Ιταλία, Βουλγαρία κ.α).

Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε να μελετάται από τον όμιλο Κοπελούζου το 2008 αλλά στην πορεία αδράνησε λόγω της μουσουλμανικής επανάστασης και επιταχύνει σήμερα η Ουκρανική κρίση.

Μάλιστα την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει και ένας άλλος σχεδιασμός με την Αίγυπτο, να προχωρήσουν από κοινού για την μετατροπή της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο σε φυσικό αέριο (CNG). Σχέδιο που επίσης πάγωσε λόγω της κακής συγκυρίας.

Σήμερα η ηλεκτρική διασύνδεση μετατρέπεται σε  ένα πρότζεκτ στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά καθώς παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και ηλεκτρικών διαδρόμων που θα μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα κρίνεται ότι το έργο αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας αλλά και την Αίγυπτο σε σημαντικό εξαγωγέα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση του ελληνικού με το αιγυπτιακό ηλεκτρικό σύστημα εκτιμάται ότι μπορεί να τρέξει με γοργούς ρυθμούς με τις προβλέψεις της εταιρείας να αναφέρουν ότι με το καλό σενάριο μπορεί να παραδοθεί το 2026.

 Διαβάστε ακόμη

Εν μέσω θυέλλης, τα πολυτελή ακίνητα στα ελληνικά νησιά έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στη Μεσόγειο (λίστα)

Το… λάδι του ναυάρχου, ο αρχιτέκτων της επιστροφής Χρυσοχοΐδη, η Παγκρήτια και τα ρωσικά προβλήματα ομίλου

«Σανίδα σωτηρίας» για τη Ρωσία οι κρατικές επενδύσεις αξίας $140 δισ. σε κινεζικά ομόλογα