Στην αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας σε περιοχές που έως τώρα παρέμεναν στο περιθώριο του εγχώριου ενδιαφέροντος προχωρά η οικονομική διπλωματία ενεργοποιώντας πλέον τη στρατηγική εξωστρέφειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ουσιαστικά, με το άνοιγμα αυτό επιχειρούνται η απόκτηση πρόσβασης ελληνικών εταιρειών σε έργα δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και παράλληλα η πολιτική προσέγγισης μεταξύ των κυβερνήσεων με στόχο την ανακοπή της διπλωματικής προέλασης της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρουάντα -η πρώτη επίσκεψη σε περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής– όσο και η συμμετοχή του υφυπουργού του, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ Ε.Ε. – χωρών της Κεντρικής Ασίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κιργιζία.

Ειδικά για την περίπτωση των τελευταίων χωρών (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν) κρίνεται εξαιρετικής σημασίας η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας στη βάση δύο επιδιώξεων.

Η πρώτη αφορά την πολιτική προσέγγιση, αφού πρόκειται για χώρες που βρίσκονται κοντά ή συνορεύουν με την Τουρκία, με την τελευταία να επιχειρεί να τις επηρεάσει.

Η δεύτερη αφορά την οικονομική διείσδυση σε αγορές σχεδόν παρθένες, με ελάχιστη παρουσία του ελληνικού επιχειρείν, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται και στον λεγόμενο «νέο δρόμο του Μεταξιού» που ξεκινά από την Κίνα.

Με φόντο μάλιστα τα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που χορηγεί η Ε.Ε. στις συγκεκριμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας μέσω του Μηχανισμού Χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής Συνεργασίας, αλλά και περιφερειακών προγραμμάτων κυρίως σε τομείς υποδομών και κατασκευών, η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι υπάρχουν κίνητρα για δημιουργία οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και καθεμιάς από τις παραπάνω χώρες, ακόμα και αυτών που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, όπως η Κιργιζία.

«Στόχος είναι αφενός να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού αναπτυξιακού μοντέλου στην Κεντρική Ασία, αφετέρου η ενίσχυση των δεσμών μας προκειμένου να ξεπεράσουμε από κοινού τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», σημείωσε στο ακροατήριο του Οικονομικού Φόρουμ που συμπεριλάμβανε τους πρωθυπουργούς των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις ενώ συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των EBRD και EIB.

Σημειωτέον ότι στόχος του Οικονομικού Φόρουμ ήταν η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και η ανίχνευση τρόπων στήριξης εκ μέρους της Ε.Ε. των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν το κράτος δικαίου, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη χρήση ΑΠΕ, συμβάλλοντας συνολικά στην ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής στη μετά COVID-19 εποχή.

Οι τομείς-κλειδιά σε αυτή την προσπάθεια είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση και η δημιουργία υγιούς επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ ο κ. Φραγκογιάννης είχε αρκετές διμερείς σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουάντα, πρόθεση της ελληνικής εξωστρέφειας είναι να πατήσει πόδι σε μια χώρα όπου τα τελευταία χρόνια επιχειρεί σημαντική διείσδυση η Τουρκία μέσα από ένα πλέγμα επενδύσεων σε υποδομές της χώρας και στο κομμάτι της ενέργειας και του real estate.

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Τριπολίτη: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία σίγουρα χρειάζεται περισσότερες γυναίκες»

Ο μυθικός Πύργος της Κλέλιας Χατζηιωάννου, της «βασίλισσας» των τάνκερ

«Παράθυρο» 50 ημερών για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων