Η Γιάννα Ανδρονοπούλου είναι το νέο «αφεντικό» της Microsoft στη χώρα μας. Μία από τις λίγες γυναίκες που έχουν διαπρέψει στον χώρο της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής με μακρόχρονη θητεία σε πολλές μεγάλες εταιρείες. Η ίδια από τη νέα της θέση έχει μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μία τεράστια ευκαιρία να συνδέσει το όνομά της με την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της Microsoft, το οποίο ως τώρα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις. Παράλληλα να παίξει εκείνον τον καταλυτικό ρόλο για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας όπου ήδη η πολυεθνική πρωτοστατεί είτε μέσα από τις συμφωνίες που έχει με το Δημόσιο, με πλήθος μεγάλων εταιρειών της χώρας, αλλά και τα φιλόδοξα προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων τα οποία διαρκώς αυξάνονται.

Για την ίδια υποδομές και δεξιότητες αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα ώστε η Ελλάδα, επιτέλους, να βγει μπροστά διεκδικώντας σημαντική θέση σε τεχνολογίες που πλέον αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα, οι οικονομίες, οι ίδιες οι χώρες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.
«Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε ως χώρα να γίνουμε ένα περιφερειακό τεχνολογικό hub με ρόλο στις εξελίξεις. Οι βάσεις μπαίνουν, το ταλέντο υπάρχει. Πραγματικά έχουμε μια τεράστια ευκαιρία ως χώρα», λέει η κυρία Ανδρονοπούλου.

Η κουβέντα μας γίνεται λίγο μετά τη βράβευση της ελληνικής θυγατρικής ως μία από τις καλύτερες σε επιδόσεις εταιρείες του Ομίλου Microsoft. Επιδόσεις, που, όπως εξηγεί η κυρία Ανδρονοπούλου, δεν συνδέονται μόνο με τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και με το αποτύπωμα που αφήνει η εταιρεία στη χώρα βοηθώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Πλησιάζουν οι «μπουλντόζες»

Ενα αποτύπωμα που θα μεγεθυνθεί όταν υλοποιηθεί η πολυαναμενόμενη επένδυση με το σύμπλεγμα των τριών data centers, που όμως κινείται με αργούς ρυθμούς. Ηδη έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια από τις ανακοινώσεις, η εταιρεία έχει αγοράσει τα οικόπεδα και έχει κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος των «στρατηγικών επενδύσεων», ακόμα όμως «μπουλντόζες» δεν έχουν φανεί!

«Δυστυχώς υπάρχει μία διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) για την ανέγερση των κέντρων δεδομένων έχει εγκριθεί από τον περασμένο Μάιο και αυτό που περιμένουμε τώρα είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις εργασίες», σημειώνει η κυρία Ανδρονοπούλου.

Η ίδια εκτιμά πως το θέμα, με βάση αντίστοιχες υποθέσεις «greenfield» στρατηγικών επενδύσεων, ως το τέλος της χρονιάς θα έχει λήξει. Ισως, μάλιστα, δούμε και πιο γρήγορα τις «μπουλντόζες», εφόσον ακολουθηθεί το παράδειγμα του Ελληνικού, όπου είχε δοθεί ειδική αδειοδότηση για τις πρόδρομες εργασίες. Θέμα το οποίο συζητείται μεταξύ εταιρείας και κυβέρνησης.

«Γενικώς θέλουμε να επιταχύνουμε το θέμα της επένδυσης, ένα θέμα που πλέον είναι κρίσιμο και για την περαιτέρω ψηφιακή ώθηση της χώρας με δεδομένο ότι μέσα σε αυτή την τριετία η διαδικασία της μετάβασης είναι σε εξέλιξη, οπότε γίνονται απαραίτητες και οι υποδομές που θα απελευθερώσουν όλες τις δυνατότητες στο ελληνικό οικοσύστημα που στο μεταξύ χτίζεται», τονίζει η κυρία Ανδρονοπούλου. «Από την επιτάχυνση της επένδυσης όλοι έχουν να κερδίσουν. Και φυσικά η ίδια η χώρα, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε μια παγκόσμια οικονομία που μετεξελίσσεται», προσθέτει.

Η ίδια διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο παραμένει το ίδιο, όπως είχε ανακοινωθεί, δηλαδή την κατασκευή τριών data centers υπερ-υψηλής ταχύτητας. «Σήμερα αυτά απαιτούνται για να μπορούμε να προσφέρουμε στην αγορά την ποιότητα της εξυπηρέτησης που θέλουμε, τον χρόνο απόκρισης (latency) και τις υπηρεσίες που θέλουμε», τονίζει.
Παραδέχεται ωστόσο πως ο χρόνος παίζει καίρια σημασία για το πώς εξελίσσεται μια επένδυση, ειδικά όταν πρόκειται για τεχνολογίες που διαρκώς κάνουν άλματα.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft για την ανέγερση ενός συμπλέγματος από data centers στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας) προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων θα ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα. Αυτό θα είναι και το πρώτο Data Center Region για τη Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

«Δυστυχώς, πάντα ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Εμείς είμαστε σε αυτή τη θέση, αν και γενικά θεωρούμε πως το γεγονός ότι έχουν σπεύσει όλοι οι μεγάλοι “παίκτες” γύρω από τις τεχνολογίες υποδομών cloud να πάρουν θέση, ακολουθώντας μας, δημιουργεί μια δυναμική που θα αλλάξει όλη τη χώρα», επισημαίνει.

«Σκεφτείτε το! Ο τρόπος που εξελίσσεται η τεχνολογία θα είναι στον πυρήνα κάθε επιχείρησης, οπότε κάθε υποδομή θα είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν εταιρείες και οικονομία. Πριν από χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σάτια Ναντέλ, είχε προβλέψει πως τελικά κάθε εταιρεία θα είναι εν δυνάμει εταιρεία λογισμικού. Οι περισσότεροι απορούσαν τότε για το τι ήθελε να πει. Και να που αυτά πλέον λαμβάνουν σάρκα και οστά. Σταδιακά δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας ή της κυβέρνησης που να μη στηρίζεται σε τεχνολογίες cloud για να λειτουργήσει. Και έπειτα μην ξεχνάμε ότι τα data centers που θα κατασκευαστούν στη χώρα θα στηρίξουν και τις γύρω χώρες. Επομένως δεν μιλάμε για ζήτημα ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρείες του χώρου που έχουν προαναγγείλει επίσης επενδύσεις, αλλά για μία κοινή προσπάθεια, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα αλλάξει όλη τη χώρα».

Εξάλλου, η ψηφιακή στροφή στη χώρα εξελίσσεται, όπως κρίνει η ίδια, αρκετά ικανοποιητικά, αν και, όπως λέει, υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη ταχύτητα. «Το Δημόσιο έδωσε τον ρυθμό και ακολούθησε πολύ γρήγορα ο ιδιωτικός τομέας. Αρχικά οι μεγάλες επιχειρήσεις, που κάνουν σοβαρά βήματα υιοθετώντας τεχνολογίες cloud με τις οποίες κατάφεραν να βελτιώσουν τα επιχειρηματικά τους αποτελέσματα, αλλά και την εμπειρία των υπαλλήλων τους στην καθημερινότητά τους. Ενα από τα παραδείγματα που μου αρέσουν πολύ είναι στη βιομηχανία, όπου ο Ομιλος Μυτιληναίος υλοποίησε ένα πρότζεκτ μέσω τεχνολογιών cloud και computer vision (σ.σ.: πρόκειται για πεδίο τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους υπολογιστές να αντλούν πληροφορίες από εικόνες, βίντεο κ.ά.) για να φορτώνει τα προϊόντα στα λιμάνια, στα πλοία. Ο στόχος τους ήταν να μειώσουν τον αριθμό των λαθών που γίνονται.

Και ξεκίνησε λίγο-πολύ πειραματικά. Πλέον, με τα νέα εργαλεία τα λάθη σχεδόν μηδενίστηκαν, ενώ και οι εργαζόμενοι έφυγαν από τις επαναλαμβανόμενες εργασίες χωρίς ενδιαφέρον. Αλλά και οι μικρότερες επιχειρήσεις κάνουν σημαντικά βήματα προς την ψηφιακή τους μετάβαση και σε αυτό έχει βοηθήσει αρκετά το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ψηφιακή μετάβαση, ΑΙ και κυβερνοασφάλεια

Με όλα αυτά ως δεδομένα, η κυρία Ανδρονοπούλου έχει ήδη συγκροτημένο το σχέδιο των προτεραιοτήτων και της έμφασης που πρέπει δώσει έχοντας πλέον το «τιμόνι» της Microsoft στη χώρα μας.
«Ουσιαστικά θα έλεγα ότι είναι τρεις οι προτεραιότητες, λαμβάνοντας ως βάση το όραμα που έχουμε στη Microsoft και το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση κάθε ανθρώπου, κάθε επιχείρησης ή οργανισμού μέσω της τεχνολογίας και να πετύχει περισσότερα. Οπότε θα έλεγα ότι Νο 1 είναι η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες cloud. Εχουμε ήδη δουλέψει με το Δημόσιο και δουλεύουμε με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα, εστιάζουμε και στις ΜμΕ που θεωρούμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή τη στιγμή ενσωματώνουμε σε όλες μας τις λύσεις τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ με την ονομασία Copilot (σ.σ.: συμπλοηγός). Τι είναι αυτό; Σκεφτείτε έναν ψηφιακό βοηθό που συμβάλλει στο να γίνετε πιο παραγωγικοί και να αυξήσετε τη δημιουργικότητα σας. Αυτή, λοιπόν, είναι μια περιοχή που θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη τόσο στις επιχειρήσεις, θα βελτιώσει σίγουρα τη σχέση του πολίτη και του κράτους και θα βοηθήσει παράλληλα όλους εμάς στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που πλέον υπάρχει σημαντική συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στα δυναμικά τεστ που κάνει η Microsoft. Για παράδειγμα, με το Copilot τρέξαμε ένα παγκόσμιο preview, όπου οι επιχειρήσεις που μπαίνουν μέσα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους και παράλληλα παρέχουν πληροφόρηση στη Microsoft για περαιτέρω βελτιώσεις. Αυτό για μένα είναι σημαντικό επίτευγμα σε επίπεδο χώρας, αντικατοπτρίζοντας και τη νέα κουλτούρα που καλλιεργούν οι επιχειρήσεις.

Και η τρίτη προτεραιότητα, που είναι πάρα πολύ σημαντική και στην οποία εστιάζουμε αρκετά, είναι η κυβερνοασφάλεια. Αυτή τη στιγμή και λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και της εξέλιξης της γνώσης, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει πολύ πιο προηγμένες, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλες λύσεις. Κι εμείς επενδύουμε πολύ και στην έρευνα και στην ανάπτυξη, αλλά και σε εξαγορές για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις μαζί με τα οικοσυστήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε», τονίζει. Εξάλλου, όπως προσθέτει, το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας γίνεται πλέον πεδίο προτεραιότητας λόγω της αναβάθμισης των κυβερνοεπιθέσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν οι ηγεσίες των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, επιχειρηματικού τομέα ή ωριμότητας, ότι πρέπει να επενδύσουν σε αυτό. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των κυβερνοεπιθέσεων στοχεύουν κυρίως ΜμΕ, με μία στις οκτώ επιθέσεις μάλιστα να είναι πετυχημένη. Και στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ παλαιότερα επικεντρώνονταν κυρίως στις τράπεζες και το Δημόσιο, πλέον σημαντική δραστηριότητα επιθέσεων καταγράφεται στον τομέα της Ενέργειας και της Βιομηχανίας. Στο κομμάτι αυτό λοιπόν ως Microsoft είμαστε πολύ ενεργοί», λέει η κυρία Ανδρονοπούλου.

Πρωτοβουλίες

Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν από μέρους της πολυεθνικής πολύπλευρες πρωτοβουλίες και προγράμματα που ενισχύουν αφενός τις δεξιότητες και αφετέρου το ίδιο το οικοσύστημα που οικοδομείται. Κάποια, μάλιστα, μέσω συνεργασιών, όπως για παράδειγμα η ακαδημία κυβερνοασφάλειας που ξεκινά σε συνεργασία με την ΕΥ στο πρότυπο των διαφόρων hubs που τρέχουν οι μεγάλες συμβουλευτικές με τις τεχνολογίες της Microsoft. «Αντίστοιχα στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης δουλεύουμε πολύ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων παρέχοντας δωρεάν εκπαιδεύσεις μέσω LinkedIn στα πανεπιστήμια αλλά και στις επιχειρήσεις», τονίζει η κυρία Ανδρονοπούλου.

Αν και, όπως λέει, προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για νέες δομές της Microsoft στη χώρα μας οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βάση για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, εντούτοις παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρία από άλλες αγορές στο οικοσύστημα των εταιρειών που αναπτύσσεται στη χώρα μας. Σε καιρούς οικονομικών αναταράξεων και αύξησης του κόστους χρήματος, βέβαια, το ερώτημα είναι πόσο οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν σε όλα τα παραπάνω.

Η κυρία Ανδρονοπούλου, που η προηγούμενή της θέση στη Microsoft ήταν αυτή της εμπορικής διευθύντριας, είναι κάθετη: «Θα συνεχίσουν, αφού μέσω της μετεξέλιξής τους μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το κόστος τους. Και αυτό το ξέρουν. Αρα, υπό αυτή την έννοια, παρά τις αναταράξεις δεν παρατηρούμε προβληματισμό και ανακοπή στην τάση μετασχηματισμού των επιχειρήσεων».

Κάτι που θα φανεί, όπως λέει, και στον ισολογισμό της χρήσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο (Ιούλιος ’22 – Ιούνιος ’23), ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί στο α’ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με την κυρία Ανδρονοπούλου, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διψήφιος σε σχέση με τη χρήση Ιούλιος ’21 – Ιούνιος ’22 τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων όσο και προ φόρων αποτελέσματος. Σημειωτέον ότι στη χρήση Ιούλιος ’21 – Ιούνιος ’22, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 57,481 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,91% από 48,749 εκατ. ευρώ στο αμέσως προηγούμενο 12μηνο. Επίσης, το καθαρό αποτέλεσμα μεταφράστηκε σε κέρδη 5,678 εκατ. ευρώ από 5,651 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Ολα αυτά, βέβαια, αποτυπώνουν αυστηρά ό,τι τιμολογείται από την ελληνική θυγατρική, διότι υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι υπηρεσιών που τιμολογείται από τη μητρική.

Δεξιότητες

Μέσα στον προϋπολογισμό της μεγάλης επένδυσης συμπεριλαμβάνεται και το μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης 100.000 ανθρώπων στις ψηφιακές δεξιότητες. «Εχουμε εκπαιδεύσει ήδη 50.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων, μάλιστα, πολλοί έχουν πάρει πιστοποιήσεις και πλέον έχουν βρει τον δρόμο τους», λέει η κυρία Ανδρονοπούλου, εξηγώντας παράλληλα πως τα προγράμματα δεξιοτήτων υπό τον τίτλο «GR for Growth» είναι συμπεριληπτικά. «Το μεγάλο στοίχημα είναι κανείς να μη μείνει πίσω σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία, οπότε θα μπορούσε πολύ εύκολα να δημιουργηθεί ένα κενό στη γνώση και να μείνουν εκτός ολόκληρες κοινωνικές ομάδες», τονίζει.

Το άλλο σημείο στο οποίο η Microsoft δίνει έμφαση είναι η κουλτούρα της συνεχούς μάθησης και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε να ανοίξουμε τη βεντάλια των προγραμμάτων προς διάφορες κατευθύνσεις και ήδη δρομολογούμε πράγματα τα οποία θα ανακοινώσουμε σε λίγο καιρό και αφορούν αφενός τις δεξιότητες σε τεχνολογίες αιχμής και αφετέρου την απασχολησιμότητα, αλλά και την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, μια που το πρόβλημα εξεύρεσης ταλέντου έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο.

Στον τομέα των συνεργασιών, πάντως, η εταιρεία τρέχει αρκετά προγράμματα διά μέσω του Regeneration, αλλά και με τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για την εκπαίδευση 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, όμως, διευρύνεται και η ίδια η ομάδα της Microsoft που χρησιμοποιεί ως βάση την Ελλάδα, είτε δουλεύοντας για την ελληνική αγορά είτε για διεθνή πρότζεκτ. Σήμερα το προσωπικό της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 250 άτομα. Η κυρία Ανδρονοπούλου βρίσκεται στις τάξεις της εταιρείας από το 2014. Πριν είχε θητεύσει επί σειρά ετών στις Intracom Telecom, Ericsson Hellas και Huawei Technologies. «Γενικά είμαι άνθρωπος που του αρέσει να μαθαίνει και να δουλεύει με διαφορετικές κουλτούρες, γι’ αυτό είμαι και παθιασμένη με τη συμπερίληψη γενικά», λέει.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες φοροελαφρύνσεις έρχονται το 2024 – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

€3,5 εκατ. για έναν μυθικό Πύργο στην αρχόντισσα των Κυκλάδων – Αλλάζουν εφοπλιστικά χέρια τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα (pic+vid)

Τα μικροπλαστικά «ταξιδεύουν» στον οργανισμό απειλώντας την υγεία μας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ