Επενδύσεις

Lamda: Μέχρι τέλος του έτους ο πρώτος ανάδοχος για τα έργα στο Ελληνικό

  • Στεφανία Σούκη


«Στόχος είναι όχι μόνο να προλάβουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τον προγραμματισμό μας» - Στα ύψη η ζήτηση για κατοικίες

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ο πρώτος ανάδοχος για τα πρώτα έργα στο Ελληνικό αφορούν όλο το πρωτεύον οδικό δίκτυο, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τα λιμενικά έργα και όλα τα συνοδά δίκτυα, στο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών επιλογής εργολάβου που ήδη ‘’τρέχουν’’ αυτή την περίοδο.

Αυτό επισημαίνεται επισήμως από τη Lamda Development, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους, «πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διαδικασίες δημοπράτησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Πάρκου, καθώς και για το κτίριο όπου θα εγκατασταθούν τα σωματεία ΑΜΕΑ, με σκοπό να έχει επιλεχθεί ο ανάδοχος στις αρχές του 2022. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες της εταιρείας διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια στην επιλογή των κατάλληλων εργολάβων».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέχει η εταιρεία για το μεγάλο project και ιδιαίτερα σε σχέση με την αύξηση του κόστους των υλικών, στους προϋπολογισμούς των έργων, «έχει ληφθεί υπόψη η ανατίμηση των υλικών, η οποία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παρακολουθούμε αυτή την τάση και πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός, οι διαφανείς διαδικασίες και η ταχύτητα με την οποία προχωράμε είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν αναμένουμε να προκαλέσει καθυστέρηση στην ομαλή εξέλιξη των έργων.»

Οι επενδύσεις της εταιρείας για τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Νοεμβρίου, με στόχο την κατακύρωση των εργολαβιών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στα οδικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στην αντιπλημμυρική προστασία, στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, καθώς και σε άλλα έργα που θα διευκολύνουν την πρόοδο του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό. Οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον μητροπολιτικό πόλο κατεδαφίζονται και θα δημιουργηθούν νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στο Αθλητικό Κέντρο. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιοχής 250.000 τ.μ. με αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.α.

«Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες δημοπρατήσεις έργων και θα προσκαλέσουμε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς», αναφέρει η εταιρεία.

Οι εργασίες σε διαφορετικές περιοχές της έκτασης του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα μεγάλο μέρος του έργου, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους του πάρκου, θα παραδοθεί στο κοινό έως το 2025.

Αναφορικά με τις κτιριακές αναπτύξεις, το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί στο Ελληνικό το 2023, θα είναι το συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ταυτόχρονα, προχωρά η υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων ανάπλασης της πρώτης πενταετίας: την αναβάθμιση της Μαρίνας και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, τον Marina Tower, το Marina Galleria, τoν παραθαλάσσιο οικισμό κατοικιών καθώς και συγκροτημάτων μπροστά από το πάρκο, τον Πύργο που θα στεγάζεται ξενοδοχείο και γραφεία επί της Βουλιαγμένης, καθώς το εμπορικό συγκρότημα.

«Στόχος είναι όχι μόνο να προλάβουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τον προγραμματισμό μας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι κατοικίες

Στον αρχικό προγραμματισμό για την πρώτη φάση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό, είχε τεθεί ως στόχος η κατασκευή περίπου 800 κατοικιών που περιλαμβάνουν διαμερίσματα στον οικιστικό ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά και έναν μικρό αριθμό πολυτελών κατοικιών δίπλα στη θάλασσα. «Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης που καταγράφουμε, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην ανέγερση περίπου 1200 επιπλέον κατοικιών την πρώτη πενταετία».

Διαβάστε ακόμα:

Προς παράταση το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις που κυνηγούν τον «Έλληνα Bitcoin», ο Σταθόπουλος και η Yalco