Πόσο εφικτό θεωρείται ως στόχος να καταφέρει το ελληνικό start up οικοσύστημα να τριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή του από τα 5 ή 6 δισ. ευρώ σήμερα στα 15-18 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και να εισφέρει, παράλληλα, 20.000 θέσεις εργασίας -από 6.000- στην ελληνική οικονομία;

Οι προβλέψεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και άλλων στελεχών πριν από 3-4 μήνες για τις προοπτικές της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εκφράσθηκαν βασισμένες σε στοιχεία και αντιμετωπίστηκαν θετικά από την αγορά, με αισιοδοξία για την επιβεβαίωση τους εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Από τα τέλη Νοεμβρίου έτρεξαν, άλλωστε, σημαντικές εξελίξεις: η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο της «μονόκερο», σε διάστημα ενός περίπου μόνο διμήνου από τότε, καθώς ακολούθησε το «χρυσό» deal για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από τον τραπεζικό «κολοσσό» της JP Morgan με την αποτίμηση της ελληνικής neobank να εκτινάσσεται στα 2 δισ. δολ.

Τα «καλά νέα» για τις ελληνικές start ups δεν σταμάτησαν εκεί, έστω και αν αφορούσαν συμφωνίες σαφώς μικρότερου μεγέθους.
Με διαφορά μερικών ημερών η αμερικανική Prodege εξαγόρασε την ελληνικών συμφερόντων Pollfish και ήρθε η συγχώνευση της Mantis με την γερμανική Ecovium, ενώ, το «καρέ» συμπληρώθηκε με ένα ακόμα deal-ορόσημο. Την εξαγορά της Accusonus από την Facebook.

Και τώρα τι;
Η αναζήτηση των ευκαιριών κορυφώνεται για τους Έλληνες experts της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και εταιρείες κάθε μεγέθους, που ναι μεν μπορεί να κινούνται -προς το παρόν- σε πιο χαμηλά συγκριτικά επίπεδα, αλλά αυτό δεν τους στερεί το δικαίωμα να «κυνηγούν» την… τύχη τους.

Και ίσως τα προαναφερόμενα παραδείγματα, όπως και κάποια λίγο παλαιότερα (όπως η εξαγορά ρεκόρ της InstaShop από έναντι 360 εκατ. δολ. από την Delivery Hero-ιδιοκτήτη και της efood) να λειτουργούν ως πρότυπα και να είναι αυτά τα οποία προσφέρουν κίνητρο στους «επόμενους».

Οι πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση της ελληνικής start up σκηνής με την αγορά και τους επενδυτές κάθε άλλο παρά λείπουν, σε μια χρονιά η οποία δείχνει να εξελίσσεται εξαιρετικά για το εγχώριο οικοσύστημα. Σκοπός τους, να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις προς τις νεοφυείς εταιρείες, χωρίς να εξαιρούνται οι «μικροί» και οι πρωτοεμφανιζόμενοι…

Innovation Ready-Enterprise Greece

Την σκυτάλη παραλαμβάνει αυτή την εβδομάδα o ΣΕΒ με την 7η θεματική διαδικτυακή εκδήλωση Innovation Ready με τίτλο «Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις» (23/3) και την συμμετοχή άλλων 10 start ups (BRYQ, D-CUBE, FORTHSight, InAccel, LOGSTAIL, ROBENSO, SCiO, SEEMS PC, SPIN Analytics και UP2METRIC PC) για την παρουσίαση των προτάσεων τους σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις σε 6 τομείς όπως:
Αυτοματοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών και παραγωγικής διαδικασίας, Έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας,  Προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, Ανάλυση του χρηματοοικονομικού ρίσκου, Κυβερνοασφάλεια και ασφάλεια υποδομών και εγκαταστάσεων, Ανάπτυξη νέων προϊόντων και σκευασμάτων, κυρίως για φαρμακοβιομηχανία και βιομηχανία τροφίμων.

Στη συνέχεια, μέσα από B2B συναντήσεις (που ίσως ξεπεράσουν, φέτος, τις 100 συνολικά) οι νεοφυείς εταιρίες του Innovation Ready θα επιδιώξουν να πετύχουν νέες εμπορικές συνεργασίες και να αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη τους.

Σε ένα άλλο μέτωπο, η Enterprise Greece – η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου- «τρέχει» δυο projects, σε δυο διαφορετικές ηπείρους με φόντο την δραστηριότητα του ελληνικού οικοσυστήματος.

Το «Thriving Global Silicon Valley Program» από τα τέλη Φεβρουαρίου προσφέρει τη δυνατότητα στις ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις -νεοφυείς και μη- να συστηθούν σε δυο φάσεις -18 αρχικά, 6 στη συνέχεια- στο τεχνολογικό οικοσύστημα των ΗΠΑ και να έρθουν σε επαφή με υποψήφιους πελάτες και επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, βρίσκεται ήδη στο στάδιο του προγραμματισμού και η δεύτερη πρωτοβουλία του φορέα που αφορά το κάλεσμα των 50 κορυφαίων Angel Investors της Ε.Ε. το καλοκαίρι στην Αθήνα σε διεθνές forum για τις ελληνικές start ups!
Η ελληνική «ομάδα» και σε αυτή την περίπτωση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της και θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση τους, με την ελπίδα να μην επηρεασθεί ο προγραμματισμός του forum από τις συνθήκες της εποχής.

Οι σκέψεις της ηγεσίας της Enterprise Greece είναι η πρωτοβουλία αυτή να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, σε συνεργασία με το European Business Angels Network (ΕΒΑΝ) και το Hellenic Business Angels Network (HBAN)…

Οι Άραβες και τα νέα funds

Διψήφιος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων (16) του Elevate Greece -την επίσημη πλατφόρμα και κορυφαίο πόρο στήριξης για το ελληνικό start up οικοσύστημα – ακολούθησε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για αντίστοιχες επαφές.
Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Greek Innovation Business Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Sustainability District στην Expo 2020 Dubai είχε ως στόχο να προσελκύσει επενδυτές, χρηματοδότες κ.α.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές start ups μπαίνουν εκ νέου στο «στόχαστρο» εγχώριων και διεθνών funds.
Δεύτερο fund ετοιμάζουν μάλιστα τα Metavallon VC, fund του Equifund, Uni.fund, Big Pi Ventures…

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Η Ευρώπη αποφασίζει για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν