Στάση πληρωμών στα έργα που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από το ΕΣΠΑ, καταγγέλλουν με δύο επιστολές τους στα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, οι εργοληπτικές οργανώσεις ΣΑΤΕ και ΠΕΣΕΔΕ που εκπροσωπούν τους μεσαίους και μικρούς εργολάβους.

Παρά το γεγονός ότι το πάγωμα πληρωμών είναι μια διαχρονική συνήθεια των κυβερνώντων τους τελευταίους μήνες του χρόνου, λόγω εξάντλησης των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργεί μεγάλες ταμειακές δυσκολίες στις τεχνικές εταιρείες.

Ο ΣΑΤΕ, κάνει λόγο για καθυστέρηση πληρωμών τόσα σε έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ όσο και από το ΕΣΠΑ και τονίζει τις οχλήσεις του προς τα υπουργεία από τις 11 Οκτωβρίου προκειμένου να γίνει η πληρωμή όλων των απλήρωτων πιστοποιήσεων, που σύμφωνα με καταγγελίες μελών του διαρκώς αυξάνονται.

«Δυστυχώς, η επιλογή παύσης πληρωμών τους τελευταίους μήνες κάθε έτους τείνει να λάβει διαστάσεις μονιμότητας αφού όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί διαχρονικά – όπως λογικά θα αναμενόταν – αλλά εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο για περισσότερο από 15 έτη, από το 2007 και μετά, και αφορά σχεδόν σε όλα τα έργα» αναφέρει η διοίκηση του συνδέσμου.

Τονίζει μάλιστα ότι οι διαμαρτυρίες προέρχονται από όλο τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας και ότι το πρόβλημα είναι οξύ με τις πληρωμές του ΠΔΕ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς οι εταιρείες εξαναγκάστηκαν να τιμολογήσουν μήνες πριν τη λήξη του έτους, έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ και τις άλλες υποχρεώσεις και μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί.

«Δυστυχώς, δεν καταφέρατε να μας εκπλήξετε ευχάριστα, τηρώντας μία στάση ευθύνης απέναντι στις εργοληπτικές εταιρείες της χώρας. Για μία ακόμη χρονιά οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν την στάση πληρωμών του Δημοσίου» αναφέρει σε ξεχωριστή επιστολή η ΠΕΣΕΔΕ.

Οι εργολήπτες θίγουν και άλλα θεσμικά ζητήματα του τεχνικού κόσμου, με τα οποία εταιρείες και υπουργείο προσπαθούν από τις αρχές του έτους να βρουν λύσεις. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η καθυστέρηση στη θέσπιση νέου συστήματος ανάλυσης τιμών εργασιών και δίκαιου υπολογισμού της αναθεώρησης.

Ενώ έχει προβλεφθεί με νόμο (4282/2021), η σύσταση της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, ο ΣΑΤΕ αναφέρει ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαιτούμενη υπουργική απόφαση συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες της.

Οι εταιρείες ζητούν επίσης κατάργηση των απευθείας αναθέσεων χωρίς να προηγείται η ανάρτηση στο διαδίκτυο (ΕΣΗΔΗΣ). «Καθημερινά υπό τον μανδύα του κατεπείγοντος ανατίθενται έργα με απευθείας διαπραγμάτευση, με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών (συνήθως οι ίδιοι και οι ίδιοι). Το θεσμικό πλαίσιο των Μητρώων Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων που νομοθετήθηκε με το Π.Δ. 71/2019, τρεισήμισι έτη μετά δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα» αναφέρουν.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες συνεχίζουν να μιλούν για φωτογραφικούς όρους στις διακηρύξεις χωρίς καμία αντίδραση από την μεριά των αρμοδίων αρχών ενώ αναφορικά με τα μέτρα για την θωράκιση των έργων που ανακοινώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, τονίζουν ότι παραμένουν ανενεργά, αφού δεν έχει ξεκαθαρισθεί ο τρόπος εφαρμογής τους. Ως αποτέλεσμα είναι πολλοί εργολήπτες να πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ συχνά φαινόμενα κακής ερμηνείας, με τελικό αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται καμία θεσμοθετημένη ρύθμιση.

Διαβάστε ακόμη

Ταμειακά διαθέσιμα 7 δισ. σε 3 μήνες «εξαέρωσαν» το φυσικό αέριο και η ακρίβεια

Πλειστηριασμός: Στο σφυρί η… πινακοθήκη της οικογένειας Νίκα (λίστα και pics)

Τα σενάρια για τη Eurobank, τα σχέδια Χόλτερμαν, το fast track της Intrakat και η έκτακτη ανάγκη της Κηφισιάς