Νέες επενδύσεις όχι μόνο στα μέτωπα των logistics και της φιλοξενίας αλλά και στις υποδομές με κύρια στόχευση τα λιμάνια ετοιμάζει η HIG Capital, η εταιρεία διαχείρισης Κεφαλαίων απ’ το Μαϊάμι που συγκαταλέγεται στην τριάδα των πλέον ενεργών επενδυτών στη χώρα κατά την τελευταία εξαετία.

Όπως λέει στο newmoney, ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Inventio και ο άνθρωπος που με τον τίτλο του “operating partner” έχει αναλάβει απ’ το 2017 να «τρέξει» τις επενδύσεις της H.I.G. Capital στη χώρα μας, μεταξύ άλλων ετοιμάζονται δύο εξαγορές ξενοδοχείων στην Κρήτη ενώ, όπως αποκαλύπτει, ελήφθη η απόφαση η εταιρεία να στραφεί και στο κομμάτι των υποδομών της χώρας αναζητώντας ευκαιρίες σε λιμάνια. Επιπρόσθετα μέσω των δύο νεοσυσταθέντων επιχειρηματικών «οχημάτων» θα επιχειρηθεί και η επέκταση των δραστηριοτήτων και εκτός συνόρων.

Κινήσεις που αναμένεται να αυξήσουν έτι περαιτέρω το αποτύπωμα της HIG Capital στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στους κλάδους των logistics και της φιλοξενίας όπου έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας δύο επιχειρηματικές πλατφόρμες, μιας που ήδη έχει φθάσει να έχει 1,5 δισ ενεργητικό στο σύνολο της στην Ελλάδα και περίπου 3000 εργαζόμενους.

Στην πρώτη, την Streem Global, έχουν ενταχθεί έξι σημαντικές εταιρείες στο χώρο των μεταφορών και των logistics καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής των παλαιών εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε ένα logistic center. Στη δεύτερη, τα Ella Resorts οι επτά ξενοδοχειακές μονάδες σε τρεις κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς (Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη).

«Η στρατηγική μας στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Σαφώς υπάρχουν προσωρινά σοκ στην οικονομία… τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, αλλά όλα αυτά είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι τέτοιος ο ορίζοντας των επενδύσεων που κάνουμε. Ναι, μπορεί να υπάρχει μία προσαρμογή σε νέους οικονομικούς κύκλους αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της Ελλάδα παραμένουν καλά», λέει ο ίδιος.

Το πλάνο στη φιλοξενία

Ποιο είναι όμως το συνολικό σχέδιο της H.I.G. Capital; «Στα μεν ξενοδοχεία κοιτάμε ο,τι μπορεί να ενταχθεί στο πλάνο μας. Δηλαδή ξενοδοχεία άνω των 200 δωματίων σε προορισμούς που πρέπει να έχουν αεροδρόμιο», απαντά ο κ. Μπήτρος. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει ως τώρα αφορούν επτά ξενοδοχεία τα οποία εντάχθηκαν κάτω απ’ το σχήμα Ella Resorts και τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως και ενισχύθηκαν διεκδικώντας περισσότερα από μία τουριστική αγορά που αναπτύσσεται. Η μέχρι στιγμή πετυχημένη προσπάθεια στο κομμάτι αυτό, όπως λέει ο κ. Μπήτρος, έκαναν τη HIG να εμπιστευτεί το ελληνικό σχήμα να προβεί σε συμφωνίες στην Ιταλία και την Ισπανία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τα Ella Resorts.

 

Συνολικά ο ξενοδοχειακός κλάδος της HIG Capital μέσα από τα Ella Resorts διαθέτει 400 εκατ. ευρώ ενεργητικό και 1200 εργαζομένους. Η εταιρεία φιλοδοξεί να εντάξει στο σχήμα και τα 5 ξενοδοχεία του Ομίλου Κυπριώτη στην Κω έχοντας αποκτήσει τα δάνεια του αλλά και το 45% περίπου των μετοχών. Παρ’ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη με τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας, Κώστα Κυπριώτη και μάλιστα την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναγκαστικής εξυγίανσης

«Είμαστε δανειστές και παράλληλα έχουμε το 45% των μετοχών της Κυπριώτης την οποία όμως αρνείται η εταιρεία να μας εγγράψει στο μετοχολόγιο», λέει ο κ. Μπήτρος.

«Η εταιρεία χρωστάει ένα υπέρογκο ποσό, δεν μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο αυτό υπό κανονικές συνθήκες αλλά ούτε υπό ακραίες συνθήκες. Προσπαθήσαμε να βρούμε μία λύση, όπως τη βρήκαμε με το Μαϊλη, τη χαλυβουργία Ελλάδος, με τα ξενοδοχεία της Ρόδου της Aldemar… Δεν είναι η πρώτη αναδιάρθρωση που θα κάναμε. Ούτε η τελευταία. Σε όλες νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να βρούμε μία φόρμουλα συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους εκτός της περίπτωσης αυτής που μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και προφανώς για το καλό των εργαζομένων και του τόπου…. Το πλάνο μας για την Κω ήταν για επενδύσεις γύρω στα 70 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η ελληνική Δικαιοσύνη έχει το λόγο να αξιολογήσει εάν αυτό το πράγμα είναι βιώσιμο με τη σημερινή μορφή», λέει ο κ. Μπήτρος παραπέμποντας στην πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των δύο πρώην ξενοδοχειακών μονάδων Aldemar στη Ρόδο. Οι συγκεκριμένες αποκτήθηκαν από τη HIG το 2018, ανακαινίστηκαν πλήρως, επανατοποθετήθηκαν στην αγορά ως Elissa Lifestyle Resort & Helea Family Beach Resort με μία συνολική δυναμικότητα 2500 κλινών και έχει αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους από 330 σε 450 υπαλλήλους φέτος. Ήταν μία επένδυση που ξεπέρασε τα 65 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα και με την αναδιάρθρωση της Mayor Holding στην Κέρκυρα. Το 2022 εξαγοράστηκε το ποσοστό των παλαιών μετόχων και σήμερα είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 3 Resorts και ενός Art City Hotel συνολικής δυναμικότητας 1300 δωματίων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024-2025. Μία επένδυση 90 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προσθέσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, άλλες 500 θέσεις εργασίας στις 800 που ήταν πριν.

Τα logistics

Αναπτυξιακό όμως είναι το πλάνο και για το κομμάτι των logistics, όπως λέει ο κ. Μπήτρος. Ήδη στην επιχειρηματική πλατφόρμα Streem έχουν ενταχθεί έξι εταιρείες με την πιο εμβληματική εξ αυτών την Ορφεύς Βεινόγλου που εξαγοράστηκε τον περασμένο μήνα έπειτα από διαπραγματεύσεις άνω του ενός έτους. Οι άλλες είναι η Μακιός ΑΕ, η Olympias Κανδύλης, η ConTrade, η Unit Shipping και η Unit Road Tracking. «Το να συγχωνεύεις έξι διαφορετικές εταιρείες απαιτεί χρόνο», λέει ο κ. Μπήτρος καθώς το στοίχημα είναι όλες αυτές οι εταιρείες να λειτουργήσουν κάποια στιγμή ενιαία. Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύπτει θα προστεθούν σε αυτές εταιρείες που αναζητούνται προς εξαγορά στην Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Γερμανία!

Τεράστια θα είναι όμως και η πρόκληση για τη δημιουργία και λειτουργία του σύγχρονου logistics center 100.000 τμ στις εγκαταστάσεις του ανενεργού εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο ως απόρροια μίας μεγάλης επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που οδήγησε παράλληλα και στη διάσωση της χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση.

«Περιμένουμε την σχετική έγκριση για την ένταξη της επένδυσης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή», λέει ο κ. Μπήτρος.

Το προφίλ

Στο προφίλ της HIG Capital αναγράφεται ως προσδιορισμός «κορυφαία παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων». Ρωτάμε τον κ. Μπήτρο τι ακριβώς σημαίνει αυτό. «Έχει να κάνει με το ότι εμείς επενδύουμε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανάλογα που αξιολογούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες δημιουργίας αξίας. Είμαστε πιο ευέλικτοι στο πως επενδύουμε. Μπορούμε να επενδύσουμε είτε με διάφορους τύπους Κεφαλαίων και διάφορους τύπους εισόδου σε μία εταιρεία, είτε με προνομιούχες μετοχές είτε με μετοχικό κεφάλαιο, είτε με υβριδικά σχήματα. Έχουμε μεγάλη ευελιξία, πράγμα που το έχουμε κάνει και στην Ελλάδα. Μπορούμε να επενδύσουμε εξίσου παραγωγικά είτε σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών είτε σε εξαγορές εταιρειών που μπορούμε να τις εξελίξουμε.

Τέλος σημειώνει πως ο ορίζοντας διάρκειας των επενδύσεων που έχει θέσει η HIG στη χώρα μας είναι πάνω από πέντε χρόνια, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η διάρκεια εξαρτάται απ’ το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται μία επένδυση με βάση τις δύο οντότητες – πλατφόρμες που σχηματίστηκαν. «Αν με ρωτήσετε στα logistics η 5ετία θεωρώ ότι δεν έχει ξεκινήσει να μετράει ακόμα. Στα ξενοδοχεία ίσως τώρα ξεκινάει», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα η μεγάλη δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος

Market Pass: Aπό σήμερα νέες πιστώσεις σε 700.000 νοικοκυριά

ΝΔ: Ανάκτηση δυνάμεων μετά τα Τέμπη – «Κλείνουν» έως την Παρασκευή τα ψηφοδέλτια