Συγκροτήματα κατοικιών που φέρνουν την παλιά γειτονιά της Αθήνας στο σήμερα, με λειτουργικούς χώρους στο κέντρο τους ώστε να φέρνουν σε επαφή τους ενοίκους και να ενισχύουν την κοινωνικότητα, έχοντας όμως εξασφαλίσει και την απαραίτητη ιδιωτικότητα για όλα τα διαμερίσματα. Πολλαπλές επιλογές και σπίτια από 60 έως 350 τ.μ., με φυτεμένα δώματα, βιοκλιματική σχεδίαση, «έξυπνες» εφαρμογές, ισόγεια με αποκλειστική χρήση κήπου ώστε να είναι πιο ελκυστικά για τους ιδιοκτήτες τους, με αποκλειστική χρήση ταράτσας και τζακούζι στους υψηλότερους ορόφους.

Η νέα αθηναϊκή πολυκατοικία χτίζεται στο Ελληνικό και οι νέες γειτονιές των 1.000 και πλέον κατοικιών της «Μικρής Αθήνας» ή αλλιώς «Little Athens», σχεδιασμένες από εμβληματικούς Ελληνες και διεθνείς αρχιτέκτονες εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξούν να αποτελέσoυν ένα νέο πρότυπο κατοικίας για την πρωτεύουσα στα νότια, δίπλα στο πάρκο και την παραλία. Ορόσημο, το τέλος του 2026, οπότε υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση των νέων αυτών οικιστικών αναπτύξεων μαζί με την πλειοψηφία των υπόλοιπων έργων της πρώτης φάσης του «The Ellinikon», που «τρέχει» ως φορέας της επένδυσης η Lamda Development.

Συνολικά, το project του Ελληνικού σε όλες του τις φάσεις περιλαμβάνει κοντά στα 8.000-8.500 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 1.500 βγαίνουν στην αγορά έως το 2024 για ολοκλήρωση έως το 2027. Μέρος αυτών των κατοικιών είναι και η νέα οικιστική γειτονιά του «Little Athens», για την οποία το ενδιαφέρον από τη στιγμή που άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά στην αγορά οι κατοικίες από το τέλος του 2023 και μετά είναι υψηλό, όπως αποτυπώνεται και στις προκαταβολές.

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την υψηλή ζήτηση για καινούρια σπίτια στα νότια της Αθήνας, παρά το σερί της μεγάλης ανόδου των τιμών την τελευταία πενταετία που συνεχίστηκε και το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις αγγελίες από το γνωστό δίκτυο Spitogatos, η μέση αύξηση στα νότια προάστια της Αθήνας στις τιμές πώλησης, σε ετήσια βάση, στην εκπνοή του 2023 ήταν στο +11,5%, ενώ από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στη «Χρυσή Ευκαιρία» η περιοχή του Ελληνικού είναι στις «πρωταθλήτριες»: Για σπίτια έως 80 τ.μ. η μέση τιμή το 2023 στα ακίνητα της περιοχής αυξήθηκε κατά 10,8% στα 3.700 ευρώ ανά τ.μ., για τη μεγαλύτερη κατηγορία έως 120 τ.μ. το νούμερο ανεβαίνει στα 3.940 ευρώ ανά τ.μ. και για τη τη μεγαλύτερη κατηγορία από τα 121 τ.μ. και πάνω αγγίζει τα 5.000 ευρώ ανά τ.μ. (για την ακρίβεια στα 4.986 ευρώ ανά τ.μ.) με ετήσια αύξηση στο +8,6%.

Τα 217 πρώτα διαμερίσματα

Η καινούρια γειτονιά του «Little Athens», που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στη χρονιά, υπολογίζεται ότι θα περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 1.100 οικιστικές μονάδες, διαμερίσματα επιφάνειας από 60-70 τ.μ. του 1 δωματίου έως 5 δωματίων σε σπίτια των 350 τ.μ., ενώ κοντά στις 115 υπολογίζονται οι εμπορικές μονάδες στα ισόγεια, με καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, εστίασης, τροφίμων, μίνι μάρκετ κ.ά.

Η νέα οικιστική γειτονιά σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στις δύο πρώτες φάσεις του «The Ellinikon», καθώς περιλαμβάνει πολλά οικόπεδα και καλύπτει μια ευρεία περιοχή. Η πρώτη φάση της «Little Athens» προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 μαζί με την πλειονότητα των υπόλοιπων έργων της πρώτης φάσης του «The Ellinikon» με τα διαμερίσματα να βγαίνουν -ήδη από το τέλος του 2023- σταδιακά στην αγορά. Σε αυτή τη φάση, έχουν διατεθεί 217 κατοικίες από τις πέντε πρώτες οικιστικές αναπτύξεις, το Park Rise με την υπογραφή του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) από τη Δανία, το Pavilion Terraces και το Promenade Heights σε σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Studio, το Atrium Gardens από τους Deda & Architects και το Trinity Gardens σε σχεδιασμό των Tsolakis Architects.

Tsolakis Architects

Το ενδιαφέρον για την καινούρια οικιστική γειτονιά, όπως το εισπράττουν οι άνθρωποι που «τρέχουν» τις πωλήσεις στη Lamda Development, είναι υψηλό αν ληφθεί υπόψη ότι «μέχρι στιγμής από το σύνολο των 217 διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά έχει κρατηθεί με προκαταβολές περίπου το 50% εξ αυτών. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τόσο Ελληνες όσο και ξένους αγοραστές, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή και συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα», όπως αναφέρουν στο «business stories» αρμόδιες πηγές. Ειδικότερα, προς το τέλος του 2023, κυκλοφόρησε στην αγορά περίπου το 70% από τις συνολικά 88 κατοικίες του «Park Rise», καθώς και περίπου τα μισά από τα 156 διαμερίσματα του «Pavilion Terraces». Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης από τις αρχές του 2024 με την παρουσίαση των τριών νέων οικιστικών αναπτύξεων στη γειτονιά του «Little Athens»: το «Promenade Heights» με συνολικά 79 διαμερίσματα, εκ των οποίων 25 είναι διαθέσιμα στην αγορά, το «Atrium Gardens» με 56 διαμερίσματα εκ των οποίων 22 είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και το «Trinity Gardens» με 80 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 31 είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ως προς τις τιμές στις οποίες διατίθενται τα σπίτια στις αναπτύξεις του «Little Athens» είναι ενδιαφέρον ότι τώρα ξεπερνούν κατά περίπου 10%-15% τις αρχικά εκτιμώμενες «λόγω της μεγάλης ζήτησης», όπως αναφέρεται στο «b.s.». Επισημαίνεται εδώ ότι η μέση τιμή πώλησης που αρχικά υπολογιζόταν ήταν κοντά στα 7.600 ευρώ ανά τ.μ. «Καταγράφεται ζήτηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, όμως ο στόχος είναι να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το πεδίο των πωλήσεών μας προς διεθνείς πελάτες, καθώς το project του Ελληνικού έχει αρχίσει να αποκτά ολοένα και περισσότερη αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο», αναφέρουν από τη Lamda.

Οι τιμές πώλησης εκκινούν τώρα από τις 5.500- 6.500 ευρώ ανά τ.μ. και ανεβαίνουν προς τα πάνω ανάλογα με τις προδιαγραφές των σπιτιών.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες κατασκευής, ενώ πρώιμες εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλά από τα οικόπεδα.

Στο ερώτημα αν η «Μικρή Αθήνα» και τα οικιστικά της έργα θα είναι περιφραγμένα, οι επιτελείς της Lamda Development αναφέρουν ότι πρόκειται για μια γειτονιά «όπως κάθε άλλη στην Αθήνα και την Ελλάδα, ανοιχτή και προσβάσιμη – θα έχει δημόσιους δρόμους, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Οι διάφορες αναπτύξεις στη “Little Athens” μπορεί να έχουν χώρους προσβάσιμους σε όλους (π.χ. καταστήματα λιανικής, όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια, φούρνους κ.λπ.), καθώς και χώρους που είναι προσβάσιμοι μόνο στους κατοίκους μιας ανάπτυξης και τους καλεσμένους τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ιδιωτικότητά τους».

Ανάλογα με το έργο, ορισμένα διαμερίσματα θα διαθέτουν αποκλειστικές χρήσεις κήπων στο ισόγειο, roof garden, ιδιωτικές πισίνες ή τζακούζι. Σε ορισμένα έργα υπάρχουν επίσης ανέσεις που προορίζονται για κοινή χρήση όλων των κατοίκων του έργου αυτού, όπως γυμναστήριο, πισίνα ή χώροι αναψυχής. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται και στην τιμή αγοράς ενός διαμερίσματος. Σε ό,τι αφορά τους χώρους κοινής χρήσης όλων των κατοίκων του έργου, τα λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης αυτών θα καλύπτονται μέσω των κοινόχρηστων εξόδων που κατανέμονται αναλογικά σε κάθε κατοικία, συνήθως σε μηνιαία βάση.

Οι αρχιτέκτονες

Για το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό της δικής τους πρότασης, τις καινοτομίες που ακολούθησαν αλλά και γενικότερα τον σχεδιασμό της νέας αθηναϊκής πολυκατοικίας, μίλησαν στο «b.s.» οι Ελληνες αρχιτέκτονες πίσω από τα πρώτα συγκροτήματα των κατοικιών στο project, η κυρία Μαρία Δέδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Deda & Architects, ο κ. Γιώργος Τσολάκης από το γραφείο Tsolakis Architects και ο κ. Παύλος Χατζηαγγελίδης από το 314 Studio, ενώ εμβληματική είναι και η συμμετοχή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου των Bjarke Ingels Group (BIG) με γραφεία σε Κοπεγχάγη και Νέα Υόρκη.

Μαρία Δέδα

Το γραφείο D&A (Deda & Architects), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το 2008 από τη Μαρία Δέδα και σταδιακά δημιούργησε μια σημαντική ομάδα νέων και έμπειρων αρχιτεκτόνων καθώς και συνεργατών- συμβούλων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το γραφείο, έχοντας λάβει πολλαπλές διακρίσεις για υλοποιήσεις έργων, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και σε διαφορετικές κλίμακες έργων, από εμπορικά κέντρα και έργα φιλοξενίας ως ιδιωτικές κατοικίες και εκπαιδευτικά κτίρια «εφαρμόζοντας κάθε φορά μια φρέσκια και δυναμική προσέγγιση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα και το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects, με βραβεύσεις σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και παρουσιάσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Η δομή και το μέγεθος του γραφείου επιτρέπουν τον σχεδιασμό και τη μελέτη διαφορετικών μεταξύ τους έργων, τόσο σε επίπεδο τυπολογίας όσο και σε επίπεδο κλίμακας, εξ ου και η δραστηριότητά του εκτείνεται από τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων μέχρι τη μελέτη έργων μεγάλης κλίμακας και προβολής, μεταξύ άλλων, για κατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, εγκαταστάσεις υποδομών, καθώς και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Στην περίπτωση του γραφείου 314 Studio, με ιδρυτή τον κ. Παύλο Χατζηαγγελίδη, το όνομα 314 προέρχεται από τη μαθηματική σταθερά υπολογισμού της περιμέτρου του κύκλου π=3,14, μία αναφορά που σχετίζεται με τη φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής που παράγει το 314 Studio, όπως αναφέρουν οι άνθρωποί του, πέρα από τις περιβαλλοντικές, κοινωνιολογικές και προγραμματικές παραμέτρους της σύνθεσης, «είναι η δημιουργία ενός κελύφους, το οποίο προτρέπει τον χρήστη να αφεθεί σε διεργασίες ονειροπόλησης και αφαίρεσης».

Η νέα αθηναϊκή πολυκατοικία

Ποιες είναι λοιπόν οι νέες τάσεις στον σχεδιασμό της νέας αθηναϊκής πολυκατοικίας; «Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα οι ελληνικές πόλεις και ειδικά η πρωτεύουσα απέκτησε το αυτοδημιούργητο αρχιτεκτονικό ύφος της, με το σύστημα της αντιπαροχής να μετασχηματίζει πλήρως τον υπάρχοντα αστικό ιστό και η “γειτονιά” να παίρνει μια νέα διαφορετική μορφή», αναφέρει η κυρία Δέδα. «Το παλιό μοντέλο του αθηναϊκού σπιτιού με την ιδιωτική αυλή αντικαθίσταται από την πολυκατοικία και οι αυλές αντικαθίστανται από μπαλκόνια. Τελευταία, το περιβάλλον αυτό με τις συνεχείς παράλληλες γραμμές επανερμηνεύεται και παρατηρείται μια τάση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία σε εξωτερικούς και ανοιχτούς ημιυπαίθριους χώρους και μία προσπάθεια κατοίκησης των ισογείων σε γειτονιές που το επιτρέπουν. Παράλληλα, ζητούμενο είναι η μείωση του αποτυπώματος κάλυψης, όπως και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με ταυτόχρονη αύξηση του ύψους.

Βλέπουμε μεγαλύτερη αρχιτεκτονική έκφραση και ενδιαφέρουσες έως και καμιά φορά υπερβολικές μορφολογικές διερευνήσεις, καθώς το αντικείμενο “πολυκατοικία” περνάει από τον εργολάβο / πολιτικό μηχανικό στον αρχιτέκτονα».

Από την πλευρά του ο κ. Τσολάκης δηλώνει ότι «η αθηναϊκή πολυκατοικία είναι ένα πολύπλοκο και ενδιαφέρον οικιστικό εργαλείο που αποτυπώνει τις αξίες και τις ανάγκες της αθηναϊκής κοινωνίας, έχοντας γεννηθεί πριν πολλά χρόνια από τη μαζική ανάγκη εσωτερικής μετανάστευσης από την επαρχία στην Αθήνα και εν συνεχεία γιγαντώθηκε από την ελληνική ευρεσιτεχνία της αντιπαροχής διαμορφώνοντας την εικόνα της πόλης. Παρόλο που οι βασικές αρχές σχεδιασμού παραμένουν ίδιες, παρατηρούμε μεταβολές και παραλλαγές στο ιδίωμα της αθηναϊκής πολυκατοικίας ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Ετσι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στα νότια προάστια της Αθήνας να αναπτύσσεται μια παραλλαγή της αθηναϊκής πολυκατοικίας που προσπαθεί να απαντήσει με ένα μοναδικό τρόπο στις κοινωνικές ανάγκες κατοίκησης. Οι ρευστές μορφές, η εξαΰλωση των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργικότητας των εσωτερικών των κατοικιών και η νέα υλικότητα των πολυκατοικιών είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ιδιώματος της αθηναϊκής πολυκατοικίας και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο απαντάει με επιτυχία στο κοινωνικό ερώτημα της σύγχρονης κατοίκησης».

Tsolakis

«Η νέα τάση στον σχεδιασμό της νέας αθηναϊκής πολυκατοικίας και ειδικότερα στη γειτονιά “Little Athens” του Ελληνικού είναι ακριβώς ο επαναπροσδιορισμός της τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας», αναφέρει ο κ. Χατζηαγγελίδης. «Πάντα η αρχιτεκτονική αποτελεί αναπόφευκτα μια πρόταση ως προς τον τρόπο ζωής και στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρούμε να προτείνουμε έναν νέο τρόπο συλλογικής αθηναϊκής κατοίκησης και εμπειρίας. Η δημιουργία λειτουργικών, πράσινων, συλλογικών χώρων στις καρδιές των συγκροτημάτων, σε συνδυασμό με τα φυτεμένα δώματα, μετατρέπουν τους τυπικά αχρησιμοποίητους αυτούς χώρους σε τόπους συλλογικότητας και συναντήσεων των κατοίκων. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προαναφέραμε νωρίτερα, όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, οι μεγάλοι εξώστες και οι φυσικές υλικότητες δημιουργούμε ένα νέο πρότυπο κατοίκησης, το οποίο είναι περισσότερο φιλικό και βιώσιμο».

Το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό

Η πρόταση του γραφείου Deda & Architects για το συγκρότημα «Atrium Gardens» χωροθετείται στο βόρειο άκρο του Πόλου, στη «Γειτονιά των Τραχώνων», σε άμεση γειτνίαση με τον αστικό ιστό του Αλίμου αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. «Η συλλογιστική μας πορεία ξεκίνησε από την επαναπροσέγγιση της σχέσης μεταξύ των κατοίκων και της πόλης», αναφέρει η κυρία Δέδα. «Η πρότασή μας αποσκοπεί στην παροχή κατοικιών με επίκεντρο τον χρήστη, προσφέροντάς του καλά σχεδιασμένους, ισορροπημένους χώρους και άνετα περιβάλλοντα που προσαρμόζονται στις ανάγκες του, καλλιεργώντας παράλληλα την αίσθηση του ανήκειν και της ασφάλειας. Οσον αφορά τη σχεδιαστική προσέγγιση, θέλαμε να αξιοποιήσουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, να ελαχιστοποιήσουμε τη συνολική κάλυψη του οικοπέδου και να μειώσουμε τις αλλαγές των διαρρυθμίσεων των διαμερισμάτων, δημιουργώντας σπονδυλωτούς χώρους που μπορούν να είναι ευέλικτοι και να επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά επίπεδα και κτίρια. Ο σχεδιασμός μας ενθαρρύνει την εσωτερική και εξωτερική διαβίωση και φέρνει την “ελληνική γειτονιά” στο σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαστική απόδοση της πρότασης, θέλαμε να έχει αναφορές στα δύο στοιχεία της φύσης με τα οποία και συνορεύει (θάλασσα – νερό και πάρκο – φύση – γη) και έτσι μεταφράζουμε την οργανικότητα του νερού τόσο στις καμπύλες γραμμές των εξωστών όσο και στις όψεις συνδυάζοντάς την με τη χρήση φυσικών υλικών που αποδίδουν τις γήινες αναφορές».

Γιώργος Τσολάκης

Ο κ. Τσολάκης χαρακτηρίζει την πρώτη γειτονιά του Ελληνικού μια σημαντική πρόκληση τόσο για το ίδιο το έργο όσο και για τους αρχιτέκτονες. «Βασική πρόκληση του έργου αποτελεί η δημιουργία πολυκατοικιών που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία την ισορροπία ανάμεσα σε ετερόκλητα μεταξύ τους ζητούμενα. Σημαντικά δίπολα, όπως η διαφορά στην κλίμακα των κατασκευών του Ελληνικού σε σχέση με αυτές στις παρακείμενες περιοχές, η σχέση του κτισμένου όγκου σε σχέση με το πάρκο και η θέση της γειτονιάς στο δυτικότερο όριο της ανάπτυξης, επηρέασαν τον σχεδιασμό μας. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον πολύ αυστηρό προϋπολογισμό μάς ώθησαν να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο την αστική πολυκατοικία. Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε ξανά τις πρωταρχικές έννοιες της συγκατοίκησης σε ένα κτιριακό συγκρότημα και να διαμορφώσουμε ένα συγκρότημα που ενισχύει την κοινωνικότητα της γειτονιάς, έχοντας, όμως, εξασφαλίσει τη δυνατότητα ιδιωτικότητας για όλα τα διαμερίσματα». Στη σχεδιαστική πρόταση των Tsolakis Architects, στο δυτικό άκρο του «The Ellinikon», η βασική καινοτομία, σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, «έγκειται στην τοποθέτηση των κτιρίων μεταξύ τους, η οποία επιδρά ευεργετικά σε πολλαπλά επίπεδα για το συγκρότημα. Επιλέξαμε τη διάσπαση του όγκου σε τρία ανεξάρτητα κτίρια δημιουργώντας ένα κέντρο αναφοράς ανάμεσά τους, ώστε να ενισχύεται η κοινωνικότητα στο κέντρο του χώρου και ταυτόχρονα να μειώνεται η κλίμακα των κοινόχρηστων διαδρόμων μέσα στα κτίρια. Η έννοια και η σημασία της ιδιωτικότητας ενσωματώνονται στον σχεδιασμό μέσω λεπτών κινήσεων, έτσι ώστε κάθε διαμέρισμα να παρέχει στους ενοίκους του τις απαραίτητες ιδιωτικές βεράντες, μαζί με μικρούς χώρους πρασίνου και στεγασμένους χώρους. Η διάσπαση των όγκων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται οπτικές φυγές τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς το πάρκο, ενώ ευνοεί και τη βιοκλιματική θεώρηση της σύνθεσης, καθώς η ασύμπτωτη τοποθέτηση των κτιριακών όγκων στον χώρο επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα ανάμεσά τους και με τις φυτεύσεις στα διάφορα επίπεδα ενισχύεται ο βιοφιλικός σχεδιασμός και εντέλει βελτιώνεται το μικροκλίμα της περιοχής».

Παύλος Χατζηαγγελίδης

Το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό της πρότασης του 314 Studio για τα δύο συγκροτήματα «Pavillion Terraces» και «Promenade Heights» «στηρίζεται στο ότι επιχειρούν ουσιαστικά την επαναδιατύπωση της τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας», όπως αναφέρει στο «b.s.» ο κ. Χατζηαγγελίδης. «Οι επαναλαμβανόμενες τυπολογίες καθ’ ύψος, οι μεγάλοι εξώστες και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των πολυκατοικιών αποτελούν μια επανεφεύρεση της αθηναϊκής πολυκατοικίας σε μια νέα, σύγχρονη συνομιλία με το μεσογειακό τοπίο. Οι συνθέσεις, αντλούν έμπνευση από φυσικές οργανικές μορφές, όπως η κίνηση του αέρα και η κίνηση των κυμάτων της θάλασσας, γεγονός που αποτυπώνεται ογκοπλαστικά στη μορφή των κτιρίων. Τα συγκροτήματα άλλωστε βρίσκονται σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την ίδια τη θάλασσα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συγκροτημάτων που δημιουργούμε ακολουθούν τη γενικότερη φιλοσοφία του γραφείου μας και είναι οι εμβληματικοί όγκοι, οι ήπιες καμπυλότητες και οι οργανικές μορφές. Οι μεγάλες βεράντες με θέα, η φύτευση που υπερτερεί και χρησιμοποιείται για ιδιωτικότητα και φυσική σκίαση, καθώς και οι φυσικές υλικότητες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μεσογειακού, βιώσιμου οικιστικού συμπλέγματος», καταλήγει ο κ. Χατζηαγγελίδης.

Διαβάστε ακόμη 

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ