Η πορεία των τιμών καθώς και της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά καταγράφηκαν από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos και τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων του Spitogatos.

Τα ελληνικά νησιά ασκούν διαχρονική γοητεία σε τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα αποτελούν ελκυστικό προορισμό για αγορά κατοικίας. Τον Μάιο του 2024, στη λίστα με τα πιο ακριβά νησιά για να αγοράσει κανείς κατοικία βρέθηκαν η Μύκονος στις Κυκλάδες, οι Παξοί στα Επτάνησα, η Σκιάθος στις Σποράδες, η Ύδρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάτμος στα Δωδεκάνησα, η Ικαρία στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Χανιά στην Κρήτη. Από την άλλη, όσοι ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας με λιγότερο από 2.000 ευρώ/τ.μ. μπορούν να ψάξουν στη Σκόπελο, στη Σαλαμίνα, στη Ρόδο και στην Κω, στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Χίος, στην Κρήτη, σε μέρη όπως η περιφέρεια Ρεθύμνου και Λασιθίου αλλά και στην Εύβοια.

Κυκλάδες

Τα νησιά των Κυκλάδων για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστούν στις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση, με τη Μύκονο και την Αντίπαρο να καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Ακολουθούν η Πάρος, η Σαντορίνη και η Φολέγανδρος. Αντίθετα, τα Κυκλαδονήσια με τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών είναι η Τήνος, η Άνδρος και η Σύρος.

Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023 σημειώθηκε στην κοντινή Κύθνο, στη Φολέγανδρο και στη Μήλο.

Επτάνησα

Τα Επτάνησα αποτελούν αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους Έλληνες και τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Πόσο κοστίζει όμως μια κατοικία προς πώληση στο Ιόνιο; Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στους Παξούς, ενώ ακολουθεί η Λευκάδα και η Ιθάκη. Από την άλλη, το νησί του Ιονίου με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι η Κέρκυρα. Στο νησί της Λευκάδας εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας (23,5%) σε σχέση με το Μάιο του 2023.

Σποράδες

Οι Σποράδες έχουν προσελκύσει διαχρονικά το ενδιαφέρον του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού λόγω της φυσικής ομορφιάς τους αλλά και των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών που ανέδειξαν την περιοχή ακόμη περισσότερο. Το πιο ακριβό νησί των Σποράδων για αγορά κατοικίας είναι η Σκιάθος, ενώ το νησί με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι η Σκόπελος. Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης τον Μάιο του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, σημειώθηκε στην Αλόννησο.

Νησιά Αργοσαρωνικού

Το 3ο ακριβότερο νησί για αγορά κατοικίας τον Μάιο του 2024 βρίσκεται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι η Ύδρα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, πέραν της κοντινής τους απόστασης με την Αθήνα, αποτελούν δημοφιλή και κοσμοπολίτικο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το πιο οικονομικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι η Σαλαμίνα, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης (10,8%) σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Δωδεκάνησα

Τα Δωδεκάνησα, αν και πιο μακρινός προορισμός σε σχέση με την πρωτεύουσα και το λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν επίσης προορισμό που μαγνητίζει το ενδιαφέρον επισκεπτών και υποψήφιων αγοραστών. Το νησί με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Πάτμος και το οικονομικότερο είναι η Λέρος με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών 1.508 ευρώ/τ.μ.

Νησιά Βορείου Αιγαίου

Το νησί με τους μακροβιότερους κατοίκους, η Ικαρία, αναδεικνύεται ως το νησί του Βορείου Αιγαίου με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ το οικονομικότερο είναι η Σάμος. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εντοπίστηκε στη Χίο (17,4%).

Κρήτη

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τον πλούσιο πολιτισμό, αποτελεί παραδοσιακά έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Σε ό,τι αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην περιφέρεια Χανίων, ενώ η χαμηλότερη στην περιφέρεια Ηρακλείου. Ωστόσο, στο Ηράκλειο παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών (9,9%) τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Εύβοια

Η εγγύτητα με την Αττική και την Αθήνα δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο η Εύβοια αποτελεί έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό. Η Εύβοια παρέχει πληθώρα επιλογών για αγορά κατοικίας σε ένα εύρος τιμών και πιο συγκεκριμένα η Κάρυστος είναι η περιοχή με την πιο υψηλή τιμή για αγορά κατοικίας, ενώ στην Ιστιαία κάποιος μπορεί να βρει κατοικίες προς πώληση με μέση ζητούμενη τιμή 974 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.