Σε πιλοτικό έργο με σκοπό να αξιολογήσει με τον πιο οικονομικό τρόπο την πιθανότητα εξαγωγής γαλλίου προχωρεί η Μυτιληναίος στην προσπάθεια της ΕΕ να ανοίξει νέους δρόμους για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών όπως το γάλλιο  και το γερμάνιο και να περιορίσει τη μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές της Κίνας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η Κομισιόν κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα ευρωπαίους παραγωγούς και αγοραστές προκειμένου να εκτιμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Όπως αναμενόταν στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκε και ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος τόνισε ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο έργο στους επόμενους 18 μήνες. Σύμφωνα με τον όμιλο, το έργο θα μπορούσε να διασφαλίσει την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση στην Ευρώπη.

Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός είναι η υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου του ομίλου, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κ. Μυτιληναίος πολλές φορές, η Ευρώπη επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.

«Έχουμε παγιδευτεί από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες οικονομικά προσιτής ενέργειας», ανάφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε ότι καθώς η ζήτηση αυξάνεται, η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να επιτευχθεί αυτό.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά 1/3 από την κορυφή του 2008 έως το 2022. Οι εταιρείες μεταλλεύματος ψευδαργύρου, υποπροϊόν του οποίου είναι το γερμάνιο, αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar, η οποία επίσης συμμετείχε στην συνάντηση  ανέφερε ότι εξετάζει πιθανά αντίστοιχα projects για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και έχει σημειώσει μεγαλύτερο πρόοδο σε αντίστοιχα έργα στις ΗΠΑ, όπου σχεδιάζει να υλοποιήσει έργο ύψους 150 εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέτει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux, δήλωσε ότι ο νόμος θα πρέπει να συνοδευτεί με τρόπους χρηματοδότησης και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία.

Η Eurometaux πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και δεν αφορά απλώς την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου, επομένως η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές δραστηριότητες.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα ακολουθήσουν. Εμείς, στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από τις ενέργειες αντίδρασης σε ενέργειες πρόληψης, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», σημείωσε η ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Πέφτει η «αυλαία» για τη δημόσια προσφορά – Τα «φώτα» στην τιμή διάθεσης και τους νέους μετόχους

Φοροδιαφυγή: «Δόκανο» στο χρήμα για έσοδα 3 δισ. ευρώ

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο… προσκήνιο το Avenue και η «Ελληνικά Σωληνουργεία» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ