Σε φάσεις, για την περίοδο έως το 2025 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανάπτυξη των 152 εκατ. ευρώ στην οδό Πειραιώς από τη Noval Property ΑΕΕΑΠ, τη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων, η οποία προχωρά στην έκδοση ‘’πράσινου’’ ομολόγου 120 εκατ. ευρώ με τη δημόσια προσφορά που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου.

Το project της Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις καινούριες επενδύσεις της εταιρείας και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας εν όψει της έκδοσης ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, «θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μίας μεγάλης γειτονιά τέχνης και πολιτισμού». Στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο ο όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του ένα από τα λίγα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα εντός του αστικού ιστού της Αθήνας που περιλαμβάνει και δύο χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τ.μ.. με χρήση αποθήκευσης, γραφείων και βιομηχανικών.

Το πλάνο αξιοποίησης του ακινήτου μέσω της διαδικασίας Στρατηγικών Επενδύσεων προβλέπει την ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος σε «ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την ευαίσθητη αλλά και προνομιακή από πλευράς θέσης, περιοχή του Ελαιώνα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η προσδοκώμενη ανάπτυξη αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχειακή, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας άνω 56.700 τ.μ., καθώς και πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 22.620 τ.μ.

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας συνολικού ύψους 316 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει, σε ποσοστό λίγο πάνω από το 30% από τα κεφάλαια του ομολόγου.

Οι λοιπές επενδύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το νέο γραφειακό συγκρότημα The Grid στο Μαρούσι (σ.σ. το συμβόλαιο για την αγορά του λεγόμενου ακινήτου της Kodak στο Μαρούσι από κοινού σε ποσοστό 50%- 50% με την Brooklane Capital πρόκειται να υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου για το νέο γραφειακό συγκρότημα των 49.000 τ.μ. με συνολική αξία 78 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της γής), επίσης χώρους logistics σε πρώην βιομηχανικά ακίνητα (10 εκατ. ευρώ). Eπιπλέον περιλαμβάνεται ένα ακόμη έργο ύψους 8 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM κι ένα υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση κατά LEED, έργο περίπου 22 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2025.

Όπως προαναφέρθηκε, το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται συνολικά σε 316 εκατ. ευρώ, όλα πράσινα κτίρια με 48% να αφορά μικτά projects (συνδυασμός γραφείων, κατοικιών και ξενοδοχείων), 24% φιλοξενία και κατοικία, 22% γραφεία και 6% logistics.

Στρατηγική σε τρεις πυλώνες

Η διοίκηση της Noval αναφέρθηκε στην στρατηγική της εταιρείας που βασίζεται στους εξής τρεις πυλώνες:

  • Ανάπτυξη ιδίου χαρτοφυλακίου ακινήτων με ένα χαρτοφυλάκιο βιομηχανικών ή πρώην βιομηχανικών κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γύρω από την Αθήνα ή άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας. «Αρα μπορούμε να βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στην παρούσα φάση στις δικές μας δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Καπετανάκος.
  • Απόκτηση και ανάπτυξη νέων ακινήτων: Ηδη η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο του due diligence για νέα ακίνητα στους τομείς των γραφείων, logistics και κατοικιών συνολικής αξίας 85 εκατ. ευρώ.
  • Ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου

Ερωτηθείς να σχολιάσει την πορεία της αγοράς, την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και του κόστους των υλικών, ο κ. Καπετανάκος ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους κατασκευής «την παρακολουθούμε», ενώ ειδικά για την προοπτική της αγοράς ακινήτων είναι γεγονός ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και θα δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί».

Για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι αυτή να γίνει εντός του 2022 για την εταιρεία του ομίλου Viohalco, η οποία «είναι δύο ετών ΑΕΕΑΠ (συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019) αλλά παρ’ όλ’ αυτά αποτελεί ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια Επενδυτική Ακινήτων με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, με ποσοστό πληρότητας 95%. Εκτός από τα ακίνητα εισοδήματος έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων σε καλές τοποθεσίες γύρω από τον αστικό ιστό, κατάλληλο για ανάπτυξη μικρών χρήσεων. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων εισοδήματος της εταιρείας είναι δεκαετίας, ξεκινώντας από το 2011 με το εμπορικό κέντρο River West με οριακά μόνο πιο παλιό το ΙΚΕΑ δίπλα από το εμπορικό κέντρο που λειτούργησε το 2008. Ως προς τα πέντε βασικά ακίνητα εισοδήματος της εταιρείας είναι το γραφειακό συγκρότημα ‘’The Orbit’’ στη Λ. Κηφισίας, το River West, το ΙΚΕΑ, το Wyndham Grand και το Mare West στην Κόρινθο αντιπροσωπεύοντας το 60% της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρεάις και το 61% του ετησιοποιημένου εισοδήματος. Το 98,5% της αξίας των ακινήτων είναι στην Ελλάδα, με μόλις ένα ακίνητο στη Βουλγαρία και από αυτά, το 87% είναι στην Αττική».

Ως προς τη σημασία που δίνει η εταιρεία στα ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου, ποσοστό 21,1% του χαρτοφυλακίου είναι ήδη ‘’πράσινο’’ από το σύνολο της αξίας των 389,7 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να έχει υιοθετήσει κριτήρια ESG.

Διαβάστε ακόμα: 

ΟΑΕΔ: Έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα του 2021

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ετοιμάζει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Διπλάσιες δόσεις και αφού έρθει ο έλεγχος της εφορίας