Τράπεζες

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ετοιμάζει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις

  • newsroom


Το χρηματοδοτικό προϊόν που ετοιμάζεται για τις αγροτικές επιχειρήσεις θα αφορά συγχρηματοδότηση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζών, για τη χορήγηση δανείων από €3.000 έως 25.000

Στη δημιουργία νέων προϊόντων για τις μικρές επιχειρήσεις, προσανατολίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία Ταμείου Μικρών Δανείων για αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς και Ταμείο για μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Το χρηματοδοτικό προϊόν που ετοιμάζεται για τις αγροτικές επιχειρήσεις θα αφορά συγχρηματοδότηση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και τραπεζών για τη χορήγηση δανείων από 3.000 έως 25.000 ευρώ. Τα δάνεια θα χρηματοδοτούν τόσο κεφάλαιο κίνησης, όσο και επενδυτικά σχέδια, ενώ δεν θα παρέχουν εγγυήσεις από πλευράς Δημοσίου. Ωστόσο, σχεδιάζεται η επιδότηση των τόκων του δανείου για τον πρώτο χρόνο.

Τα δάνεια θα χορηγούνται με διάρκεια μέχρι 5 έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά τις μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις θα παρέχει εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι 80% του χορηγούμενου δανείου, ενώ τα δάνεια θα φτάνουν μέχρι 400.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 120.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της ΕΑΤ προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση έχει υλοποιήσει σωστά το επενδυτικό έργο για το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί (έρευνα, καινοτομία) και επίσης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, θα επιβραβεύεται με τη διαγραφή του τελευταίου 20% του δανείου που έχει λάβει, το οποίο ουσιαστικά η ΕΑΤ θα της επιστρέφει ως επιχορήγηση. Το πρόγραμμα για τις μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις θα έχει διάρκεια μέχρι 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων τρέχει ο Γ΄ κύκλος του Εγγυοδοτικού Ταμείου της ΕΑΤ.

Ο κύκλος αυτός στοχεύει σε χρηματοδοτήσεις έως 460 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ κατά την 31.12.2019.

Οι τράπεζες αναφέρουν ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν βρήκε σημαντική απήχηση στις επιχειρήσεις που αφορά, καθώς αυτές κάλυψαν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διαβάστε ακόμη:

Έκδοση συντάξεων: Ρεκόρ τριετίας με 21.339 νέες σε έναν μήνα – Συνολικά θα ξεπεράσουν τις 200.000

Γερμανία: Σχεδόν σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός με αύξηση στο 6%

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης