Νέα εγκύκλιος Πιτσιλή ανοίγει τον δρόμο για να μεταπηδήσουν περισσότεροι στις 48 μηνιαίες δόσεις, αντί 24 που προέβλεπε η «παλαιά» πάγια ρύθμιση.

Επιπλέον όμως, εμμέσως  στέλνει και μήνυμα ότι μετά την πανδημία και τις «αποστάσεις» που η καραντίνα επέβαλε να τηρηθούν, οι φορολογικοί έλεγχοι επιστρέφουν δριμύτεροι. Και οι ελεγχόμενοι που θα δεχθούν την επίσκεψη της εφορίας, θα μπορούν και αυτοί να πληρώσουν σε έως 48 δόσεις, αν σπεύσουν να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν πριν βγάλουν το πόρισμα (και τα πρόστιμα) οι ελεγκτές.

Με την εγκύκλιο 2222/2021 της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται τι θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έναρξης ελέγχου και πώς τα χρέη σε Ελεγκτικά Κέντρα και στα Τελωνεία θα ρυθμίζονται σε 2-24 δόσεις με την νέα πάγια ρύθμιση  (αντί 2-12 που ίσχυε) ή και με 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

Τι αλλάζει μετά την έκδοση της εγκύκλιου 2222/2021 της ΑΑΔΕ;

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που  ο φορολογούμενος ενημερώνεται ότι ελέγχεται και σπεύδει να υποβάλλει εκπρόθεσμες  αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου σε βάρος του, καλείται να υποβάλει αίτηση και να αξιοποιήσει κατά περίπτωση, δυνατότητες όπως τις εξής:

1.  να κάνει αίτηση και να εντάξει σε έως 48 δόσεις, όσα έχει να πληρώσει μετ΄σα τις δηλώσεις που υπέβαλε.

2. αν έκανε τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και έχει εντάξει ήδη τις οφειλές του στην παλαιά πάγια ρύθμιση με τις 12 ή έως 24 μηνιαίες δόσεις, τότε μπορεί –εφόσον τηρεί «ζωντανή» ακόμα την ρύθμιση εκείνη- από την ημέρα έκδοσης της νέας απόφαση να ζητήσει να αποπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών σε μέχρι και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης (σε έως 48 δόσεις) αφαιρείται το πλήθος δόσεων που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης .

3.  Ακόμα και αν η πάγια ρύθμιση χάθηκε όμως, έχουν δυνατότητα και πάλι να ζητήσουν έως 48 δόσεις και να συνεχίσουν να πληρώνουν.

4.  Εντάσσονται σε 48 δόσεις και οφειλές του ελεγχόμενου, οι οποίες ήταν σε ενεργό ρύθμιση κατά την 1η/11/2019, αλλά μετά αυτή απωλέσθηκε.

Η εγκύκλιος ρυθμίζει και περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος έχει και άλλα χρέη, ρυθμισμένα ή μη, πέραν εκείνων που θα ανακύπτουν από τις δηλώσεις που κάνει κατόπιν της εντολής ελέγχου.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ετοιμάζει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις

«Black Tuesday» για 4 εκατ. νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων

Noval: Το «πράσινο» ομόλογο των 120 εκατ. και η μεγάλη αστική ανάπλαση στην Πειραιώς (pic)