Ενδείξεις ότι «κτύπησε κορυφή» ο τιμάριθμος ως τον Μάιο και πως σε λίγο αρχίζει «κατηφόρα» του πληθωρισμού στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, αναζητεί στις ανακοινώσεις που θα κάνει το μεσημέρι σήμερα η Eurostat.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός «άγγιξε» μετά από δεκαετίες ξανά διψήφιο ποσοστό αύξησης, της τάξεως του 10%. Για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί η νέα πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι ο ετήσιος πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 5,6% το 2022, απαιτείται να πέσει πολύ σύντομα ξανά σε επίπεδα 2 ως 3 μονάδων το πολύ, μετά το άλμα έως και 10,2% που είχε σημειώσει τον Απρίλιο –και με προοπτική να πέσει και στο 1,6% ετησίως για το 2023!

«Κλειδί» των εξελίξεων είναι και πάλι το εκρηκτικό κόστος ενέργειας, που σύμφωνα με την Eurostat είχε φτάσει τον Απρίλιο να «κτυπάει» ετήσια αύξηση 45% πανευρωπαϊκά! Οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται πια κάτω από τα 200 και τα 100 ευρώ/mwh που είχαν «πετάξει» Μάρτιο και Απρίλιο. Το «ασανσέρ» έχουν πάρει όμως οι τιμές του πετρελαίου, σε μια αρνητική μεγάλης συναλλαγματικής διολίσθησης του ευρώ έναντι δολαρίου.

Η πιο μεγάλη πρόκληση για τη χώρα τώρα είναι εάν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα «ριζώσει» στην αγορά όταν «ξεφουσκώσει» η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια ή θα αποκλιμακωθεί λίγους μήνες αργότερα.

Ως τώρα η Ελλάδα έχει πληθωρισμό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή και πολύ χαμηλότερο από χώρες όπως Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Βέλγιο κλπ. Τους μήνες όμως από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά, πληθωρισμό υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας έχουν σχεδόν αποκλειστικά μόνον χώρες που συνορεύουν με Ουκρανία και Ρωσία. Η Ελλάδα αδικείται όμως από την σύγκριση επειδή, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ ο πληθωρισμός αυξανόταν από τις αρχές ήδη του 2021, στη χώρα μας είχαμε έως και τον Απρίλιο αρνητικό πληθωρισμό. Δηλαδή ο τιμάριθμος έπεφτε αντί να αυξάνεται όπως αλλού, με αποτέλεσμα ως τον περασμένο μήνα να συγκρίνεται το «ναδίρ» με το «ζενίθ» των ετήσιων αυξήσεων.

Μένει να αποδειχθεί πλέον από σήμερα εάν οι τιμές θα δείξουν σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακά θα εξομαλυνθούν, ή αν έρχεται και νέο κύμα αυξήσεων τιμών να σαρώσει την αγορά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πρόδρομοι δείκτες «κτυπούν καμπανάκι» για «σκηνές ροκ» στην ελληνική αγορά, όπως η τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, πριν ακόμα φτάσει στις τιμές καταναλωτή.

Στην πράξη όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία του δομικού πληθωρισμού (core inflation), όταν σε λίγες μέρες ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και διαφανεί πώς εξελίσσεται το πληθωριστικό κύμα στην εγχώρια αγορά, αν εξαιρεθούν η επίδραση που ασκούν εξωγενείς και εποχικοί παράγοντες (πχ τιμές αερίου, πετρελαίου, ενέργειας και νωπών τροφίμων).

Διαβάστε ακόμη:

Το ντιλ του 1 δισ. και τα 5 επιχειρηματικά ραντεβού των Αράβων στην Αθήνα

«Λευκός καπνός» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Πώς έφτασαν σε συμφωνία οι «27»

Ισκαντάρ Σάφα: Πήρε τον Σκαραμαγκά με 1 ευρώ, θέλει και τα ρέστα