Για την ψηφιακή «άνοιξη» της Ελλάδας, η οποία είναι ελκυστική για τους επενδυτές αρκεί η ελληνική πολιτεία να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες επώασης και να λειτουργεί ως «διευκολυντής» μίλησαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο επικεφαλής της BC Partners κ. Νίκος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος κ. Χάρης Μπρουμίδης.

«Η Ελλάδα διάγει τη δική της ψηφιακή «άνοιξη», δεδομένου ότι έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε εκατοντάδες νέες υπηρεσίες στον Ελληνα πολίτη», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. «Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά για το gov.gr, αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιους μήνες πρίν παρέχονταν γύρω στις 500 υπηρεσίες και τώρα πάνω από 1250 που συνεχώς αυξάνονται. Πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων- συναλλαγών από το 2019 μέχρι σήμερα, μεταξύ κράτους και πολίτη, ξεκινώντας από τα 8,8 εκατ. αλληλεπιδράσεις, φθάνοντας τα 94 εκατ. το 2020 και τώρα ήδη μέσα στο 2021 το πρώτο εξάμηνο έχουμε φτάσει στις 150 εκατ. αλληλεπιδράσεις και άρα θα ξεπεράσουμε τα 300 εκατ. επαφές- αλληλεπιδράσεις φέτος, νούμερο που είναι σε συνάρτηση και με τις αυξανόμενες δυνατότητες παροχής αυτων των υπηρεσιών».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς πυλώνες, όπου στηρίζεται η στρατηγική της Πολιτείας στον τομέα και συγκεκριμένα τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους (νέες υπηρεσίες, erp για το ελληνικό Δημόσιο κ.α.), ψηφιακές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα (νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χρήση συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις μεγάλες ή πιο μικρές. Τρίτος πυλώνας είναι οι ψηφιακές δεξιότητες που είναι συνολικά μία πρόκληση για την Ευρώπη για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο συνεχούς εκπαίδευσης και τέλος οι τηλεπικοινωνίες με το 5G. «Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να συμβαδίσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά ακόμη και να τα ξεπεράσει, κινούμενη πολύ γρήγορα».

«Κοιτάζοντας από την οπτική των επενδυτών η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο ανάκαμψης με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και τα πράγματα που φαίνεται ότι μπορεί να τρέξουν πιο γρήγορα στην Ελλάδα, με την προσθήκη και των κονδυλίων που εισρέουν από την Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος. «Η χώρα είναι αυτή τη στιγμή πολύ ελκυστική για τους επενδυτές και ειδικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε σημείο καμπής, έστω κι αν υπάρχουν ακόμη τομείς όπου η χώρα υστερεί όπως π.χ. στο κομμάτι των υποδομών, τη χρήση των δεδομένων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., τη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης που είναι πολύ χαμηλή.

Με επενδύσεις όμως και την κατάλληλη διαχείριση η χώρα μπορεί να εκτοξευθεί και γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι διαχειριστές ωστόσο μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι «διευκολυντές» για την επιχειρηματικότητα. Όλες οι πρωτοβουλίες και αυτό το θετικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα αυτή τη στιγμή δικαιολογείται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ότι έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και μπορεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, οι οποίοι διεθνώς διαθέτουν κεφάλαια και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν αυτή την στιγμή. Ο βασικός ρόλος του κράτους στο πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων και υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο και το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα της Ελλάδα σαν χώρα, στη γεωπολιτική της θέση και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό: «Εχουμε επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε διαφορετικές εταιρείες τα τελευταία 15 χρόνια και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ πολλές αγορές με τόσο καλό ανθρώπινο δυναμικό».

Για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί σε βαθμό που η Ελλάδα θα καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και «να φτάσουμε εκεί που άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν φτάσει νωρίτερα» έκανε λόγο ο κ. Μπρουμίδης. «Εχει εμπεδωθεί η ιδέα ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός» επεσήμανε ο ίδιος και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να προσφέρει τα κεφάλαια, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνεργασίες, κατάλληλα εργαλεία και πολιτική βούληση με στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να οδηγηθεί η χώρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

To 5G, η ψηφιοποιήση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με συγκεκριμένο παράδειγμα π.χ. την Ισπανία), η φορολογία όπου π.χ. θα πρέπει τα κράτη μέλη να μιλήσουν για τη φορολογία στις τηλεπικοινωνίες, δεδομένου ότι υπάρχουν ανισότητες είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως επίσης και η καινοτομία αλλά και η αδειοδότηση και ο χρόνος αδειοδότησης δικτύων (που π.χ. μειώθηκε στη Γερμανία κατά 6 μήνες).

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Amazon: Λανσάρει τη δική της σειρά τηλεοράσεων – Aπό $370 η τιμή τους

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)