Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία διατηρητέα του κέντρου της Αθήνας που πλέον οδεύει -και αυτό- για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Ο λόγος για το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1, από τα πλέον χαρακτηριστικά διατηρητέα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, χαρακτηρισμένο και ως έργα τέχνης, το οποίο μαζί με το όμορο στην Υπατίας 3-5, έλαβε τη χρήση ξενοδοχείου. Το ακίνητο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της ιδιωτικής εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων Gnosis Investments, η οποία αποτελεί πλέον τη μετεξέλιξη της BZPW Real Estate Development, την εταιρεία που συνδέεται με ισραηλινά κεφάλαια (και όχι μόνο) κι έχει αποκτήσει σειρά ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά επισημαίνεται ότι «στα νομίμως υφιστάμενα όμορα διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται επί των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1, Υπατίας 3 – 5, στην Πλάκα επιτρέπεται:

α) στο επί της οδού Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 πέραν των χρήσεων που καθορίζονται με τις διατάξεις του από 5.10.1993 π.δ. (Δ’ 1329) και η χρήση ξενοδοχείου,

β) στο επί της οδού Υπατίας 3-5 η χρήση ξενοδοχείου με λειτουργική συνένωσή του». Το κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 έχει χαρακτηριστεί από παλιά ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής προστασίας «γιατί είναι αξιολογότατο νεοκλασικό κτίριο της πρώτης δεκαετίας του αιώνα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διακοσμήσεις στις προσόψεις (αετώματα, παραστάδες, κορινθιακές κολόνες κλπ.) και γενικότερο μορφολογικό ενδιαφέρον, επί πλέον δε με τον όγκο του και τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα προβάλλεται και επιβάλλεται στο συγκεκριμένο χώρο».

Aκριβώς δίπλα, στο έτερο ακίνητο επί της Υπατίας 5, επίσης από το χαρτοφυλάκιο της Gnosis, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους το Radisson RED Mitropoleos Square Athens, το πρώτο ξενοδοχείο που θα λειτουργεί υπό το brand Radisson RED στην Ελλάδα, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Τώρα, μετά και το «πράσινο» από το ΥΠΕΝ για τα όμορα διατηρητέα, αναμένεται με ενδιαφέρον το συνολικό πλάνο αξιοποίησης. Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, του περασμένου Σεπτεμβρίου, για το Radisson RED Mitropoleos Square Athens, πρόκειται για «ένα παλιό κτήριο γραφείων το οποίο μετατρέπεται σε διαμερίσματα εκλεπτυσμένου design, θα διαθέτει 100 δωμάτια και 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την πλατεία, ενώ το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτιρίου θα είναι το roof top bar – εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με ένα καταξιωμένο chef»,όπως αναφέρεται σχετικά.

Τα ακίνητα «βρίσκονται στην Πλατεία Μητροπόλεως, δίπλα από τη Μητρόπολη Αθηνών, στη γειτονιά της Πλάκας. Η τοποθεσία είναι πολύ κοντά στην Πλατεία Συντάγματος και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην καρδιά της επιχειρηματικής και νυχτερινής ζωής, κοντά στα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας, αλλά και σε μουσεία και χώρους τέχνης. Ένα σημείο που προσελκύει επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα είτε για επαγγελματικούς σκοπούς είτε για αναψυχή», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Radisson. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους το Radisson RED Mitropoleos Square Athens είχε προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στους κόλπους των ξενοδόχων, δεδομένου ότι τότε, είχε ανακοινωθεί ως συγκρότημα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οσον αφορά την Gnosis, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πέτρο Πολίτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρει η εταιρεία, η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στην Αθήνα αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ, η επιφάνεια των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αντιστοιχούν σε 100 χιλ. τ.μ., για ανακαινίσεις έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε πωλήσεις ακινήτων μέσα από το χαρτοφυλάκιό της, οι οποίες αντιστοιχούν σε μία επιφάνεια της τάξεως των 20 χιλ. τ.μ..

Στην επιτελική και ιδρυτική ομάδα της Gnosis Investments πέραν του κ. Πέτρου Πολίτη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΚΤΟΝ με εμπειρία, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, άνω των 20 ετών στην εγχώρια αγορά κατασκευών, συμμετέχουν επίσης οι Ισραηλινοί Gal Wagner με 20ετή παρουσία στο χώρο των ακινήτων, Yuval Beneraf με εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, το real estate και το marketing, Eran Reinisch με εμπειρία στον επενδυτικό τομέα είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για κεφαλαιαγορές, Guy Zadik με 20ετή εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, το real estate και το marketing.

Διαβάστε ακόμη  

Με τιμή «φωτιά» ξεκινά η διάθεση του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης

Ο εξάδελφος και… ο Τζόκοβιτς, οι εφτά παίκτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι μνηστήρες της Αριάδνης

Ποιους ποδοσφαιριστές πήρε η… μπάλα των πλειστηριασμών