Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταμόρφωση του πρώην Hilton της Αθήνας από την ιδιοκτήτρια Ιονική Ξενοδοχειακή η οποία πρόκειται να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 280 εκατ. ευρώ.

Σκοπός, η μέσω αυτού αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού καθώς επίσης και η χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου που περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου πολυδιάστατου προορισμού με χρήσεις κατοικίας, ξενοδοχείου, εστίασης, εμπορικών καταστημάτων κ.τ.λ. στο ιστορικό κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το επενδυτικό πλάνο για το πρώην Hilton της Αθήνας, που θα μεταμορφωθεί πλήρως φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, το 5άστερο ξενοδοχείο Conrad από τα πιο ηχηρά brands του ομίλου της Hilton και τις «επώνυμες» κατοικίες υπό τα brands του ομίλου ‘’ Conrad Residences’’ και ‘’Waldorf Astoria Residences’’, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, τοποθετείται σε επίπεδα άνω των 130 εκατ. ευρώ, νούμερο πλέον που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεραστεί κατά πολύ με δεδομένη και την αλλαγή των δεδομένων με την αύξηση του κόστους στον τομέα των κατασκευών.

Παρά το γεγονός ότι η Ιονική Ξενοδοχειακή και οι ιδιοκτήτες της, οι όμιλοι Κωνσταντακόπουλου και Olayan δεν έχουν γνωστοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το πολυαναμενόμενο project, οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι τα 50 διαμερίσματα που θα στεγαστούν στο ιστορικό ακίνητο, επιφάνειας από 75 τετραγωνικά μέτρα έως 400 τ.μ. για το ρετιρέ έχουν βρεί ιδιοκτήτη με τιμές που φτάνουν τα 20.000- 22.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:

  • τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες
  • τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton
  • τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.
  • την επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960
  • τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500 τ.μ.

Οι επιτελείς της Ιονικής Ξενοδοχειακή, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας- ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. με 51% (στην οποία συμμετέχουν οι όμιλοι Κωνσταντακόπουλου και Οlayan) και Olayan με 49% θεωρούν ότι «ο νέος προορισμός εισάγει ένα σύνθετο αναπτυξιακό μοντέλο, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα μοναδικών εμπειριών και προσδίδοντας σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας, αλλά και στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής».

Οσον αφορά την έκδοση του ομολογιακού από την Ιονική Ξενοδοχειακή, η ΤΕ.ΜΕΣ. από την πλευρά της θα παράσχει εμπράγματη εξασφάλιση (ενέχυρο) επί του 51% που κατέχει υπέρ της Εθνικής Τράπεζας υπό την ιδιότητά της τελευταίας ως εκπροσώπου των ομολογιούχων, για λογαριασμό των ομολογιούχων και των χρηματοδοτικών μερών του ομολογιακού δανείου, προς εξασφάλιση των κάθε είδους απαιτήσεών τους κατά της Ιονικής που θα απορρεύσουν από το ομολογιακό δάνειο. Σημειωτέον ότι με βάση τα τελευταία, επίσημα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2020, το σύνολο των υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) της Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. αντιστοιχεί σε 111,29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 99,25 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμα δάνεια.

Σημειωτέον ότι πρόσφατα, μέσα στον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε και η ολική καταβολή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ της Ιονική Ξενοδοχειακή κατόπιν και της σχετικής, προηγούμενης απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτή είναι η πιο συναρπαστική καταναλωτική εμπειρία

Επιτόκια «φωτιά» στα στεγαστικά δάνεια – Με το… σταγονόμετρο η αύξηση στις καταθέσεις (πίνακας)

Το… σχέδιο Τραμπ (αλά γκρέκα), η επίσκεψη της JP Morgan στα ΕΛΠΕ, ο δεύτερος γύρος της Ελευθεροτυπίας και το greek sale για πλούσιους φιλότεχνους