Η SeedBlink, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεπένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, εγκαινιάζει μια δευτερογενή αγορά όπου οι επενδυτές μπορούν να συναλλάσσουν μεταξύ τους τα assets που κατέχουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποδόσεων από επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Αυτή η αρχική εκδοχή της δευτερογενούς αγοράς περιλαμβάνει τα εργαλεία και τις υποδομές που επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν με ασφάλεια assets μέσω της πλατφόρμας όταν πραγματοποιείται ένας νέος γύρος χρηματοδότησης. Η SeedBlink σχεδιάζει να επεκτείνει αυτήν τη λειτουργικότητα πέρα από τους νέους γύρους χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του έτους, επιτρέποντας στους επενδυτές να διαπραγματεύονται τα assets όλων των εταιρειών του χαρτοφυλακίου.

Αρκετές επαναλήψεις έχουν ήδη δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί από τους μετόχους με επενδύσεις SeedBlink σε εταιρείες όπως η Cyscale και η KFactory, με αποδόσεις επένδυσης που κυμαίνονται από 2,5 έως 4,75 φορές. Από την έναρξή του στις αρχές του 2020, η SeedBlink έχει διευκολύνει σχεδόν 3.000 επενδύσεις σε περισσότερες από 60 ευρωπαϊκές τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το μέσο μέγεθος του χαρτοφυλακίου είναι 20.000 ευρώ και το συνολικό ποσό που επενδύει ένας μόνο επενδυτής στο χαρτοφυλάκιό του είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Το 25% των ενεργών επενδυτών έχουν χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 5 εταιρειών, με τις πιο διαφοροποιημένες να έχουν 30 εταιρείες.

«Η πλατφόρμα SeedBlink προσφέρει μια απλή και εξαιρετικά απλοποιημένη διαδικασία εξόδου (exit). Η πώληση των μετοχών χρειάστηκε πολύ λίγο χρόνο και η SeedBlink διαμεσολάβησε κάνοντας τη διαδικασία πολύ αποτελεσματική», λέει ο Cristian Ignat, CEO της Aggranda, ιδρυτής της Canopy.

«Εκτιμώ ότι η σχέση μου με την SeedBlink έχει κάνει τον κύκλο της μέσω της Cyscale, από την ανάλυση ευκαιριών και την επένδυση στο έργο μέχρι την έξοδο (exit) για την οποία μεσολάβησε η πλατφόρμα. Αυτή η επικύρωση μου δίνει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσω τη συμμετοχή μου στη SeedBlink σε ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις», δηλώνει ο Florin M. Pop, Διευθύνων Εταίρος της Primainvest Capital Management.

«Η επένδυση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις θεωρείται  ριψοκίνδυνη δουλειά παγκοσμίως και οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύσουν μόνο όσα μπορούν να αντέξουν να χάσουν χωρίς να τους επηρεάσει οικονομικά. Είμαστε φυσικά ικανοποιημένοι με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν την απόδοση των εταιρειών χαρτοφυλακίου και επικυρώνουν την αυστηρή διαδικασία επιλογής. Στόχος μας είναι να επανεφεύρουμε την επένδυση στην τεχνολογία καταργώντας τους φραγμούς μέσω χαμηλότερων ορίων εισόδου, μιας ψηφιακής πλατφόρμας που βασίζεται σε δεδομένα, μιας μοναδικής δευτερογενούς αγοράς και ενός οικοσυστήματος με σαφείς συνέργειες που αποτελείται από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, επιχειρηματικούς αγγέλους και μεμονωμένους επενδυτές στην Ευρώπη», λέει ο Andrei Dudoiu, Διευθύνων Εταίρος και Πρόεδρος του Δ.Σ. SeedBlink.

SeedBlink Circle: Μια κοινότητα επενδυτών και ιδρυτών

Εκτός από την έναρξη της δευτερογενούς αγοράς, η εταιρεία ξεκίνησε το SeedBlink Circle, μια κοινότητα για ενεργά μέλη για τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής ιδεών.

Το SeedBlink Circle είναι ένα εργαλείο δέσμευσης που δημιουργήθηκε ειδικά για τους επενδυτές για να μοιραστούν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους για να επηρεάσουν την ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων και των εταιρειών τους και για τους ιδρυτές για να εμπλακούν και να παραμείνουν στενά συνδεδεμένοι με ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών που πιστεύουν στην ιδέα τους. Αυτό το εργαλείο, ενσωματωμένο στην πλατφόρμα, είναι διαθέσιμο μόνο σε εταιρείες χαρτοφυλακίου και ενεργούς επενδυτές.

Τέλος, η SeedBlink έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις στην επενδυτική πλατφόρμα και την ιστοσελίδα, μεταξύ των οποίων η πιο σημαντική είναι η απλοποίηση της επενδυτικής διαδικασίας. Με την ενσωμάτωση του DocuSign, ενός ειδικού λογισμικού, οι επενδυτές μπορούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά επενδυτικά συμβόλαια και πρόσθετα έγγραφα απευθείας στην πλατφόρμα από το φορητό υπολογιστή ή το smartphone τους.

Διαβάστε ακόμα: 

Πληθωρισμός: Σπάει «ρεκόρ» τριάντα ετών αλλά ξυπνά φόβους για πενήντα 

Citi: Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Mytilineos – Τιμή στόχος στα 22 ευρώ 

Φυσικό αέριο: Νορβηγία και Γερμανία βάζουν φρένο στο ράλι – Υποχώρησε έως 7,9%