Ξεκινά σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το διήμερο Greek Investment Conference που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley με τη συμμετοχή 37 εισηγμένων εταιρειών.

Το συνέδριο πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ήδη η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει το investment grade με βάση τις αξιολογήσεις από τον S&P και τον καναδικό οίκο DBRS. Παράλληλα, η οικονομία συνεχίζει να καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ και οι εισηγμένες εταιρείες τρίμηνο με τρίμηνο βελτιώνουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024, ενώ το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% το 2023 και ακόμη υψηλότερα, κατά 15,1% το επόμενο έτος, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.

Με την παραδοχή λοιπόν ότι η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις από το πεδίο της οικονομίας και με σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο για την τριήμερη επίσκεψή του. «Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές αύριο στο Λονδίνο, για τις προοπτικές της χώρας μας, καλώντας τους να αδράξουν τις εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει», επισήμανε σε δήλωσή του. Ήδη εχθές μιλώντας στο BBC, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για την πορεία της οικονομίας: «Αλλάξαμε πορεία στη χώρα, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, η ανάπτυξη είναι πιο δυναμική, χαμηλώσαμε φόρους και πετύχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας».

Στη Ντάουνινγκ Στριτ

Σήμερα, λοιπόν το πρωί στο London Conference Center στη Cabot Square του Canary Wharf, ο Κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συνομιλήσει με τον Luigi Rizzo, Vice Chairman of Investment Banking ΕΜΕΑ της MS και ο Αλέξης Πατέλης με την Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγο της Morgan Stanley.

Ακολούθως, θα υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ ο Πρωθυπουργός την Τρίτη θα περάσει το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου θα έχει το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ρίσι Σούνακ. Οι δύο άνδρες θα έχουν την την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά επί όλων των θεμάτων που αφορούν στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει εκ νέου το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα ραντεβού στο Greek Investment Conference

Σε ότι αφορά στο Greek Investment Conference στο οποίο συμμετέχουν 37 εισηγμένες, έχουν επίσης προγραμματιστεί και τρία panels στα οποία θα συμμετάσχει η «πρώτη εθνική» της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πρώτο με θέμα τη ενέργεια συμμετέχουν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πέτρος Τζαννετάκης, Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κων. Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρος Εξάρχου. Το δεύτερο panel την Τρίτη έχει θέμα τις τράπεζες και συμμετέχουν οι Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Μεγάλου. Τέλος, στο τρίτο με αντικείμενο τις επενδύσεις συμμετέχουν οι Στέλιος Ηλίας (BC Partners) Σπύρος Σπυρόπουλος (Oaktree), Αννα Πλήκα (Macquarie) και Στέλιος Θεοδοσίου (HIG).

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, ήδη έχουν κλείσει πάνω από 300 συναντήσεις (one-to-one και group meetings) διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών με τις διοικήσεις και τα στελέχη των 37 ελληνικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν. Στο roadshow του Λονδίνο θα συμμετάσχουν οι ακόλουθες εισηγμένες: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, ΑustriaCard Holdings, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ιντεάλ, Ιντρακατ, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Τρ. Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Διαβάστε ακόμη:

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ