Απροσδόκητο. Αυτό τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιούν τα στελέχη της KPMG για να περιγράψουν το τρέχον έτος, το οποίο είχε λίγο απ’ όλα: γεωπολιτική αβεβαιότητα, διογκούμενο πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων. Προκλήσεις οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανέστειλαν μεν, αλλά δεν ακύρωσαν τα σχέδια για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Ενδεικτικά, στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των fintech καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά υπήρξε ρεκόρ στη χρηματοδότηση από Venture Capital (VC) funds.

Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις μειώθηκαν από τα 31,6 δισ. δολάρια το β’ εξάμηνο του 2021 στα 26,6 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022, λόγω της μείωσης κατά 50% της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις VC στην περιοχή αυξήθηκαν στα 16,6 δισ. δολάρια το επίμαχο διάστημα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16,5 δισ. δολαρίων που σημειώθηκε το α’ εξάμηνο του αμέσως προηγούμενου έτους. Παράλληλα, σημειώθηκε ρεκόρ χρηματοδότησης Private Equity, στα 2,7 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. δολάρια διοχετεύτηκαν το α’ τρίμηνο.

Οπως προκύπτει από την έκθεση «Pulse of Fintech H1’22», τα 10 κορυφαία deals στον κλάδο του fintech είναι τα εξής:

SIA – Nexi
Ιταλία (3,9 δισ. δολάρια)

Η συγχώνευση των δύο κορυφαίων παικτών είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ομίλου που θα γίνει κυρίαρχος στον κλάδο των πληρωμών. Με περίπου 2,9 δισ. ευρώ έσοδα και 1,5 δισ. ευρώ κέρδη EBITDA, άλλωστε, έχει τη δυνατότητα να βγει δυναμικά στις βασικές αγορές στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες με τράπεζες και εμπόρους. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί της Nexi είχαν προηγουμένως εξαγοράσει τη δανέζικη Nets (με πωλητές τις εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών Advent, Bain Capital και Hellman & Friedman), ενώ πρόσφατα εισήλθαν και στην Ελλάδα, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με την Alpha Bank για την απόκτηση του 51% του τομέα αποδοχής καρτών.

Interactive Investor – Abrdn
Ηνωμένο Βασίλειο (1,8 δισ. δολάρια)

Επειτα από ένα σερί εξαγορών (TD Direct Investing το 2017, Alliance Trust Savings το 2019, Share PLC το 2020 και EQi τον Ιούνιο του 2021) ήρθε η σειρά της βρετανικής Interactive Investor να… ενδώσει στην πρόταση της Abrdn, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Η Ιnteractive Investor είναι η κορυφαία πλατφόρμα άμεσων επενδύσεων, με περισσότερους από 400.000 πελάτες (με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση 145.000 λίρες έκαστος) και μερίδιο αγοράς περίπου 20%.

FNZ – New Access
Ηνωμένο Βασίλειο (1,4 δισ. δολάρια)

Στην απόκτηση της New Access, μιας εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία για τράπεζες και δραστηριοποιείται κυρίως στις αγορές της Ελβετίας, του Λίχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου, προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο η FNZ, η οποία επικεντρώνεται στον κλάδο του wealth management. Η FNZ υπήρξε αρκετά δραστήρια όσον αφορά τις εξαγορές, αφού πέρυσι απέκτησε την Appway, τη γερμανική εμπορική τράπεζα Fondsdepot και το 2020 τη Silica.

Trade Republic
Γερμανία (1,15 δισ. δολάρια)

Τέσσερις γύρους χρηματοδότησης μέσα σε σχεδόν επτά χρόνια έχει ολοκληρώσει η Trade Republic, αντλώντας συνολικά περίπου 1,3 δισ. ευρώ από επενδυτές, όπως οι Ontario Teachers’ Pension Plan Sequoia, TCV, Thrive Capital, Accel, Creandum και Sino AG. Ο γερμανικός online broker επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μια μεγάλη γκάμα από μετοχές και να πραγματοποιούν τακτικές αποταμιεύσεις μέσω εκατοντάδων κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (ETF) και άλλων προϊόντων που διαχειρίζονται τρίτα μέρη.

Checkout.com
Ηνωμένο Βασίλειο (1 δισ. δολάρια)

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων σήκωσε το αμέσως προηγούμενο διάστημα η λονδρέζικη Checkout.com σε χρηματοδότηση Series D, σε μια αποτίμηση 40 δισ. δολαρίων. Στους κύριους επενδυτές περιλαμβάνονταν οι Altimeter, Dragoneer, Franklin Templeton, GIC, Insight Partners, Qatar Investment Authority, Tiger Global και Oxford Endowment Fund, ενώ το «παρών» έδωσαν και αρκετοί από τους υφιστάμενους υποστηρικτές της εταιρείας. Η Checkout.com προσφέρει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που απλοποιεί τις διαδικασίες πληρωμών για τους εμπόρους μεγάλων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

SumUp
Ηνωμένο Βασίλειο (626,6 εκατ. δολάρια)

Τις υπηρεσίες πληρωμών που προσφέρει απολαμβάνουν σήμερα περισσότερες από 4 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε 35 αγορές, ενώ εντός του τρέχοντος έτους άντλησε κεφάλαια, ύψους περίπου 626 εκατ. δολαρίων. Η SumUp, η οποία ξεκίνησε μετατρέποντας τα smartphones σε τερματικά αποδοχής καρτών για να αναπτυχθεί σημαντικά στον χώρο των πληρωμών, έχει σήμερα τη στήριξη από επενδυτές, όπως οι Bain Capital Tech Opportunities, BlackRock, btov Partners, Centerbridge, Crestline, Fin Capital, Sentinel Dome Partners κ.ά.

Qonto
Γαλλία (549,8 εκατ. δολάρια)

Εναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης στη γαλλική τεχνολογική σκηνή ολοκλήρωσε στις αρχές του έτους η Qonto, μια challenger bank προσανατολισμένη στους λογαριασμούς επιχειρήσεων. Τα κεφάλαια ύψους 545 εκατ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές, όπως οι Tiger Global και TCV, αναμένεται να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Scalapay
Ιταλία (524 εκατ. δολάρια)

Στην αγορά του BNPL (Buy Now Pay Later) δραστηριοποιείται η ιταλική Scalapay, η οποία στον β’ γύρο χρηματοδότησης άντλησε κεφάλαια ύψους 497 εκατ. δολαρίων. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, κατάφερε να σηκώσει επιπλέον 27 εκατ. δολάρια από την Poste Italiane, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών και λοιπών υπηρεσιών στην Ιταλία.

Market Financial Solutions
Ηνωμένο Βασίλειο (398,05 εκατ. δολάρια)

Κεφάλαια ύψους 398 εκατ. δολαρίων κατάφερε να συγκεντρώσει η αγγλική Market Financial Solutions (MFS), που διακρίνεται στο κομμάτι της χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου προς επένδυση/ενοικίαση. Μέσω αυτών θα μπορέσει, αφενός, να αναπτύξει περαιτέρω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και, αφετέρου, να ενισχύσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο στο 1,1 δισ. λίρες έως το 2023.

Lunar
Δανία (314,05 εκατ. δολάρια)

Οταν ένας γνωστός ηθοποιός, όπως ο Γουίλ Φέρελ, δέχεται να πρωταγωνιστήσει στην καμπάνια σου, τότε γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι η επιτυχία είναι δεδομένη. Στη Lunar, πάντως, τη δανέζικη neobank, έχουν ήδη διαβεί αυτό το μονοπάτι, καθώς έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη στήριξη επενδυτών, όπως οι Heartland, Tencent και IDC Ventures.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 4 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν (GLOBSEC): Η Δύση πρέπει να απαντήσει αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ρωσία: Αποχωρεί από τη συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας