H στρατηγική επιλογή της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ υπό τους κυρίους Δημήτρη Πολίτη και Πάνο Σταμπουλίδη για συνολική επιτάχυνση των διαδικασιών αφορά πλέον κάθε πρότζεκτ, σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που τα τελευταία δύο χρόνια έμοιαζε βαλτωμένο.

Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένονται πριν από το τέλος της χρονιάς εξελίξεις σε μια σειρά από ώριμα assets προς αξιοποίηση, για να ακολουθήσει βέβαια στο α’ τρίμηνο του 2022 η προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού για την Αττική οδό. Ετσι, για την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογείται η έναρξη του διαγωνισμού για το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Ενα ακίνητο που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε αναπτυσσόμενη περιοχή, εντός του αστικού ιστού και πλήρως αδειοδοτημένο, που μπορεί να σηκώσει κτίσμα 10.000 τ.μ. Εξελίξεις στο ίδιο διάστημα αναμένονται και για τον διαγωνισμό για τη μαρίνα Πύλου.

«Γενικά γίνεται μια προσπάθεια να ανοίξουν διαγωνισμοί για περιουσιακά στοιχεία που είναι ώριμα και παράλληλα έχουν σημαντικό τοπικό αποτύπωμα. Κι αυτό διότι το μείζον δεν είναι τα έσοδα που θα υπάρξουν, αλλά κυρίως η οικονομική ώθηση που μπορούν να δώσουν τέτοια projects στις τοπικές οικονομίες», εξηγούσαν πηγές μέσα από το Ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάδοχος για το σημαντικό έργο στις Γούρνες Ηρακλείου (φωτο κειμένου) αναμένεται να αναδειχθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, μετά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην οποία θα μετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που είχαν καταθέσει αρχικά τις μεγαλύτερες προσφορές, η Dimand και η Reds.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, τέσσερις ημέρες μετά, στις 10 του μήνα, αναμένεται να υπογραφεί με την Italgas η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που πλέον λειτουργεί και ως σηματωρός της στρατηγικής επιλογής που έγινε από τη νέα διοίκηση για σφιχτά χρονοδιαγράμματα στους διαγωνισμούς, αφού η όλη διαδικασία θα κλείσει μόλις μέσα σε ένα τρίμηνο, περίοδος-ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακηρύξει τους Ιταλούς προτιμητέους επενδυτές (με τίμημα 476 εκατ. ευρώ).

Στις 26 Οκτωβρίου η ομάδα έργου του συγκεκριμένου πρότζεκτ αποκρατικοποίησης είχε στείλει τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο, και αυτός έχει ήδη ολοκληρωθεί έχοντας εγκριθεί όλα τα συμβατικά κείμενα.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγεται σπριντ για τον καθορισμό της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ από τους τρεις εναπομείναντες προτιμητέους επενδυτές, τη Mytilineos, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG και την ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται πως για το 2022 το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Μάριος Στεργίου – Στέφανος Μάνος: Από ελληνικά χέρια τα σαλόνια των mega yachts των Μπέζος και Σπίλμπεργκ (pics)

McDonald’s: Αυτό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός μπέργκερ

Evergrande: Σε συζητήσεις με την Κίνα για αναδιάρθωση χρέους $300 δισ.