Λιγότερες συχνότητες σαφώς, διατήρηση όμως των δρομολογίων στις συνδέσεις εξωτερικού και εσωτερικού φέρνουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Aegean, την ίδια ώρα που ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας προχωρά στο σχεδιασμό και για τη σεζόν του 2021, παρά τις συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας λόγω Covid- 19.

Ακριβώς η πανδημία και οι νέες τάσεις στο αεροπορικό ταξίδι- κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μικρότερη παραμονή (όσο το δυνατόν) σε αεροδρόμια, λιγότερες στάσεις άρα περισσότερες απευθείας πτήσεις– είναι αυτές που θα καθορίσουν και το πλάνο της επόμενης σεζόν, έστω κι αν οι συνεχείς προσαρμογές θα είναι δεδομένες ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες και τη ζήτηση.

Ο σχεδιασμός για τον φετινό χειμώνα

Για το φετινό χειμώνα, ο βασικός «κορμός» του προγράμματος για τον όμιλο, Aegean και Olympic Air, είναι να παραμείνει στο ήμισυ του προγράμματος του καλοκαιριού (το οποίο επίσης ήταν κατά πολύ περιορισμένο κοντά στο 50% του προγράμματος του 2019 λόγω της πανδημίας).

Τι θα ισχύσει για τη σεζόν του 2021

Για τη σεζόν του 2021, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των συνδέσεων από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας- Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία έχει επενδύσει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Aegean- θα υπάρξει ενίσχυση του δικτύου και από βάσεις της εταιρείας σε μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στόχος η ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού

Στόχος, να ενισχυθεί ο ελληνικός τουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς όπου υπάρχει αποδεδειγμένα ζήτηση (όπως π.χ. η Κρήτη ή η Ρόδος) με απευθείας συνδέσεις με το εξωτερικό, απαντώντας και στη γενικότερη τάση που έχει ενισχυθεί από την πανδημία, για όσο το δυνατόν περισσότερες απευθείας συνδέσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών με το εξωτερικό ώστε να αποφεύγονται οι στάσεις και η παραμονή των τουριστών στα αεροδρόμια.

Ενδεικτικά, Ρόδος και Κρήτη ήταν από τους ελάχιστους δημοφιλείς προορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στη Μεσόγειο φέτος, οι οποίοι εντάχθηκαν μέσα στον Οκτώβριο, την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα μεγάλων tour operators (βλ. TUI, Jet2 κ.τ.λ.) για επιμήκυνση της σεζόν, αν και τελικά οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και τα lockdown τίναξαν στον «αέρα», επίσης την τελευταία στιγμή, το σχεδιασμό.

Επισημαίνεται εδώ ότι συνολικά, ο ρόλος των αεροπορικών είναι κομβικός για τον τουρισμό στη χώρα μας, όπου 2 στους 3 επισκέπτες από το εξωτερικό έρχονται από αέρος και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για το 2021, οι εταιρείες, εφόσον έχουν ένα ομαλότερο, πιο σταθερό και ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πάνω από το 60% της χωρητικότητας των θέσεων που είχαν το 2019.

Επί του παρόντος και με το νέο lockdown σε εξέλιξη, η AEGEAN (αντίθετα με το πρώτο lockdown της περιόδου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου) έχοντας και την εμπειρία από τη διαχείριση της προηγούμενης περιόδου, θα διατηρήσει το σύνολο του δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού που διαθέτει, με προσαρμοσμένες φυσικά συχνότητες, με στόχο «να συνεχίσει όσο μπορεί να υποστηρίζει τη διασυνδεσιμότητα της χώρας, της Περιφέρειας και των νησιών». Από αυτή την εβδομάδα αποκαθίσταται και το δίκτυο από Θεσσαλονίκη προς Γερμανία και Κύπρο, που είχε διακοπεί πρόσφατα.

Οι πτήσεις του εξωτερικού πραγματοποιούνται κανονικά, με τις αναγκαίες προσαρμογές στο πρόγραμμα εξαιτίας των περιορισμών μετακινήσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα ενώ όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσουν το ePLF και να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα COVID-19 test το οποίο έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Από πλευράς της εταιρείας επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, καθώς οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις μετακίνησης μεταξύ των χωρών μεταβάλλονται διαρκώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επιβάτες να ελέγχουν πριν το ταξίδι τους τους περιορισμούς που τυχόν επιβάλει και η κάθε χώρα προορισμού.

Τα ταξίδια εντός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται κανονικά, με τις αναγκαίες προσαρμογές στο πρόγραμμα, και οι επιβάτες μπορούν να ταξιδέψουν εφόσον μετακινούνται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για επιστροφή στον τόπο κατοικίας, για επαγγελματικούς λόγους και για λόγους υγείας.