Ποια κρίση γάλακτος και ποια ενεργειακή κρίση! Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη , η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, κατάφερε να καταγράψει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων την περασμένη χρονιά, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησε χθες. Κινητήρια δύναμη σε αυτό αποτέλεσαν από τη μία οι ανατιμήσεις που φρόντισε να επιβάλει νωρίς η γαλακτοβιομηχανία και από την άλλη η μεγάλη επέκταση στο εξωτερικό, όπου πλέον κάνει και τις περισσότερες πωλήσεις φθάνοντας το 55% επί του συνολικού τζίρου. Ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος λόγω της ενσωμάτωσης στις αρχές της χρονιάς και της βουλγαρικής United Milk που εξαγόρασε απ’ την ΔΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, που αναρτήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της Ελληνικά Γαλακτοκομεία αυξήθηκε κατά 15,72% σε σχέση με το 2021 φθάνοντας τα 493,84 εκατ. ευρώ έναντι 426,75 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν 43,36%, φθάνοντας τα 65,04 εκατ. ευρώ από 45,36 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά, μετά τα κέρδη, φόρους ‘εκτινάχθηκαν’ κατά 196,76% φθάνοντας τα 26,39 εκατ. ευρώ, από 8,89 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν!

Τα 6,013 εκατ. ευρώ εκ των καθαρών κερδών η διοίκηση προτείνουν να διανεμηθούν ως μέρισμα στους προνομιούχους και στους κοινούς μετόχους.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, η εταιρεία κατάφερε μέσα στη χρήση 2022 να ανακτήσει ένα μέρος της κερδοφορίας της που επλήγη σημαντικά στο Β’ εξάμηνο του 2021 λόγω του ενεργειακού κόστους. Επίσης υπογραμμίζει πως «ο εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου έχει οδηγήσει στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 55% τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA να προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού, με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα».

Γι αυτό εξάλλου και επαναλαμβάνει πως στις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκηση είναι ο αφενός ο εξαγωγικός προσανατολισμός, προαναγγέλλοντας μάλιστα μεγιστοποίηση των επενδύσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, περαιτέρω επέκταση στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες χώρες, και αφετέρου η αύξηση των μεριδίων στην ελληνική αγορά. Επίσης έχει προτεραιοποιήσει τη μείωση του κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής, η χρηματοδότηση επιχειρησιακού πλάνου 2023-2024 και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εταιρείας και των θυγατρικών της με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όλα τα παραπάνω της δίδουν την ευελιξία αφενός να ασκήσει πιο επιθετική εμπορική πολιτική (σσ ήταν η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που φέτος ανακοίνωσε μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένους κωδικούς ενώ είναι απ’ τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στο μέτρο του υπ. Ανάπτυξης για μόνιμη μείωση τιμής 5% σε προϊόντα της στο ράφι ώστε να λάβει την ‘ειδική σήμανση’ στο ράφι των Σούπερ Μάρκετ) και αφετέρου να κινηθεί πιο δυναμικά σε νέες αγορές.

Οι ζημιές στο εργοστάσιο

Το “ισχυρό” ταμείο αλλά και τα ανοικτά χρηματοδοτικά κανάλια που διαθέτει η εταιρεία επίσης βοηθούν την εταιρεία στην άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστη το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ στις αρχές Σεπτέμβρη απ’ το κύμα κακοκαιρίας Daniel και να επαναλειτουργήσει. Παράλληλα πάντως η εταιρεία έχει κάνει και τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αποζημιωθεί απ’ την κοινοπραξία των ασφαλιστικών εταιρειών στο οποίο ήταν ασφαλισμένο το εργοστάσιο.

Όπως προκύπτει επίσης μέσα απ’ τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν:

  • Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 640,27 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 514,44 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
  • Τα αποθέματα εμπορευμάτων, πρώτων και βοηθητικών υλών καθώς και αναλωσίμων υλικών του Ομίλου ανέρχονται στο ποσό των 109,58 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 69,84 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
  • Οι απαιτήσεις από πελάτες του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο ποσό των 76,83 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 63,31 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κύκλου εργασιών. Η μέση εισπραξιμότητα σε ημέρες μειώθηκε από 57 ημέρες την προηγούμενη χρήση, σε 53 ημέρες στην παρούσα χρήση.
  • Η καθαρή θέση του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό 231,09 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 208,17 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του Ομίλου, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις έφθασαν στα 216,21 εκατ. ευρώ, από 145,66 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Κυρίως αφορούν σε δάνειο που σύναψε η θυγατρική του Ομίλου OLYMPUS FOODS CYPRUS με την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη μέρους του επενδυτικού κόστους κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας χαλουμιού στην Κύπρο καθώς και σε δάνειο που υπέγραψε η Εταιρεία με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών) και την Τράπεζα Eurobank A.E. με το οποίο αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού της και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου εμφανίζονται επίσης αυξημένες και ανέρχονται στο ποσό των 99,35 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 74,88 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης κυρίως λόγω της αύξησης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (overdrafts) από τις τράπεζες και λόγω της αύξησης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σημειωτέον πως κατά τη φετινή χρήση, στις 4 Ιανουαρίου 2023, η εταιρεία αιτήθηκε εγγράφως από την ALPΗΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών) την παράταση κατά 30 μήνες της αρχικής διάρκειας του Ομολογιακού δανείου που είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2018. Το αίτημα έγινε αποδεκτό την 3/2/2023 με τις Ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας €77 εκ. να είναι πληρωτέες σε έξι (6) δόσεις, μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2025.

Επίσης στις 20 Φεβρουαρίου 2023 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική τράπεζα ύψους 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναδιαρθρώσει σημαντικό μέρος του δανεισμού της και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας, και στις 7 Απριλίου υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την τράπεζα Πειραιώς ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

Επιστρέφει η ΑΓΝΟ

Στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της ΑΓΝΟ στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ένα χρόνο μετά τον σχετικό πλειστηριασμό όπου η εταιρεία είχε επικρατήσει προσφέροντας τίμημα 7,7 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023.

Εξαγορές

Στην τρέχουσα χρήση, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, ολοκληρώθηκε επίσης και η συμφωνία εξαγοράς του 100% των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος United Milk Co, θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ, από την TYRBUL, θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων απ’ τις εποπτικές Αρχές της Βουλγαρίας. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TYRBUL υπέγραψε στις 17 Φεβρουαρίου κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο που αφορά την εξαγορά και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της United Milk Co. Επίσης, η εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2023 υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της TYRBUL S.A. προκειμένου να προχωρήσει με την ως άνω συναλλαγή.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στη χρήση του 2022 και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου 2022 η θυγατρική εταιρεία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Olympus Food LTD Cyprus είχε εξαγοράσει το 49% της εταιρείας «Ν.Θ. Κουρούσιης Ltd» στην Κύπρο. Η συμφωνία έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17/11/2022 με δικαίωμα διοίκησης η οποία ολοκληρώθηκε την 25/11/2022 καθώς και πρόβλεψη για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% των μετοχών.

Προσωπικό

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό του προσωπικού, ο Όμιλος εμφανίζεται στο τέλος της περασμένη χρονιάς να έχει προσθέσει θέσεις εργασίας, φθάνοντας τους 1569 εργαζόμενους, από 1523 ένα χρόνο πριν. Ωστόσο στη μητρική εταιρεία έχουν μειωθεί από 866 σε 832.

Διαβάστε ακόμη

Standard & Poor’s: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για την Ελλάδα – Επενδυτική βαθμίδα «βλέπουν» οι αναλυτές

Οι γαμήλιες ευχές των Συριζαίων στον Stefanos (δεν μεταδίδω άλλο), τα κανάλια στο Μαξίμου, η ΔΕΗ μιλάει αποκλειστικά με τον Κωτσόβολο, ο Πηλαδάκης και το luxury ακίνητο

Το Tae Kwon Do και άλλα 3 ακίνητα στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου αναζητούν επενδυτή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ