Σε νομική διαμάχη με τη συνιδιοκτήτρια της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Newcaslte βρίσκεται ο Έλληνας εφοπλιστής, Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος ζητάει 37 εκατ. στερλίνες (47 εκατ. ευρώ) από την Αμάντα Στέιβλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το διακύβευμα αφορά ένα δάνειο, το οποίο ο κ. Ρέστης είχε χορηγήσει προ 15ετίας στην Βρετανίδα επιχειρηματία και, με βάση με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποπληρωθεί.

Η υπόθεση θα διευθετηθεί από τη βρετανική δικαιοσύνη, καθώς η συνιδιοκτήτρια της Newcastle (κατέχει το 10%) υποστηρίζει ότι έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ποσό που ζητά ο Έλληνας εφοπλιστής θα την ωθήσει στη χρεοκοπία.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι το αρχικό κεφάλαιο του δανείου ανερχόταν σε 10 εκατ. λίρες, με την Βρετανίδα να ισχυρίζεται ότι έχει ήδη καταβάλλει περίπου 7 εκατ. λίρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέστης χαρακτηρίζει ως αβάσιμα τα επιχειρήματα της Στέιβλι, θεωρώντας ότι πολλά απ’ αυτά που υποστηρίζει είναι αναληθή.

H «λαίδη» του βρετανικού ποδοσφαίρου

Η 50χρονη Στέιβλι είναι διάσημη στο Νησί, έχοντας έντονη παρουσία στο βρετανικό ποδόσφαιρο, ενώ διαθέτει και εξαιρετικές σχέσεις με τους πλούσιους επιχειρηματίες των αραβικών κρατών.

Μάλιστα, αποτέλεσε πρόσωπο – κλειδί στην πρόσφατη εξαγορά της Newcastle από το ταμείο κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας (PIF). Η συγκεκριμένη συμφωνία λειτούργησε ως game changer για την αγγλική ομάδα, η οποία απέκτησε εκ νέου όραμα, ενώ για τη σεζόν 2023 – 2024 θα αγωνίζεται και πάλι στα μεγάλα «σαλόνια» του Champions League.

Οι Σαουδάραβες διαθέτουν το 80% των μετοχών της Newcastle, ενώ η Στέιβλι, η οποία είχε ρόλο μεσάζοντα στο κλείσιμο του deal, κατέχει ένα μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 10%. Ωστόσο, η ίδια φέρεται να έχει τον  ουσιαστικό έλεγχο της ομάδας, «τρέχοντας» όλα τα διαδικαστικά και παίρνοντας τις καθημερινές αποφάσεις.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι πριν λίγα χρόνια, μέσω της PCP Capital Partners, την οποία ίδρυσε το 2005 με έδρα το Ντουμπάι, η 50χρονη επιχειρηματίας μεσολάβησε και στο «χρυσοφόρο» deal για την εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον ισχυρό άνδρα του Κατάρ, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί.

Ποιος είναι ο Βίκτωρ Ρέστης

Ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης έχει απασχολήσει σε τακτά διαστήματα την επικαιρότητα, όχι αποκλειστικά για την επιχειρηματική και επενδυτική του δραστηριότητα. Ο πατέρας του Σταμάτης Ρέστης, ίδρυσε το 1973 την ναυτιλιακή εταιρεία Enterprises Shipping και μετά το θανατό του, το 2004, ανέλαβε τα ηνία της.

Σήμερα η ναυτιλιακή εταιρεία Enterprises Shipping & Trading (EST) διαχειρίζεται στόλο άνω των 40 πλοίων. Στο παρελθόνς ο Βίκτωρ Ρέστης έχει εμπλακεί με διάφορες επιχειρηματικές συμμετοχές, έχοντας τοποθετηθεί στην εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, στην FG Europe, σε ναυπηγεία στο Πέραμα, στις αερομεταφορές (Golden Aviation), στα media (ΙΜΑΚΟ, Smart TV) και στις τράπεζες (First Business Bank), στην ενέργεια, το hoteling, τα ακίνητα κ.α.

Λόγω σειράς δικαστικών εκκρεμοτήτων, για διάστημα ετών είχε μείνει εκτός επικαιρότητας, ωστόσο πρόσφατα εταιρεία συμφερόντων του πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Εκκλησίας για το «φιλέτο» έκτασης 80 στρεμμάτων που καλύπτει το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, πάνω ακριβώς από την πλαζ του Αστέρα, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη πως και εάν προχωράει το project.

Διαβάστε ακόμα

Το νέο φορολογικό, ο… ατελείωτος περίπατος (της Αθήνας), το ναυάγιο της Aegean Baltic Bank, οι μεταγραφές της αγοράς και ο Βακάκης με τη λευκή βερμούδα

Απ. Βακάκης: Σε στρατηγική αποπληθωρισμού η Jumbo με… εγγυημένο μέρισμα

Mπρουμίδης: «Δυνατά στα ψηφιακά η Vodafone Eλλάδας με έργα 270 εκατ. ευρώ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ