Μια από τις ισχυρές παρουσίες της ελληνικής start up σκηνής, που αναπτύσσεται με αυξανόμενους ρυθμούς, θεωρείται η Yodiwo.

Νεοφυής εταιρεία με τις «ρίζες» της στην Πάτρα, προσωπικό σε Ελλάδα, Σουηδία και Κύπρο, και επικεφαλής της έναν από τους experts της πληροφορικής, τον CEO και συνιδρυτή της, Αλέξανδρο Μανιατόπουλο, πρόσθεσε στο ενεργητικό της τρεις βραβεύσεις στα IoT Awards 2022 τις προηγούμενες ημέρες επάνω σε βασικά τεχνολογικά αντικείμενα της (YodiFEM, YodiBIN, YodiPARK).

Η Yodiwo ανήκε το 2015 σε ένα business unit της Samsung, το Samsung Nanoradio Desing Center (SNDC), τομέας ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αργότερα και μετά από συμφωνία με τον κορεατικό «κολοσσό» -που αποεπένδυσε από αυτόν- περιήλθε στην ιδιοκτησία των μελών της, τον κ.Μανιατόπουλο και άλλους 3 μετόχους.

Από τον Νοέμβριο του 2020, η start up που πρωταγωνιστεί στο «κομμάτι» των έξυπνων πόλεων, έχει την στήριξη του βρετανικού επενδυτικού οίκου, ελληνικών συμφερόντων, Brookstreet Equity Partners για την υλοποίηση διετούς πλάνου επέκτασης της στο εξωτερικό.

Ο CEO της Yodiwo, Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, μιλάει στο newmoney για την πορεία της εταιρείας, τα επόμενα βήματα και τους στόχους της.

– Θα μας εξηγήσετε πώς λειτουργούν οι λύσεις, για τις οποίες βραβεύθηκε η εταιρεία;

«Η ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης εγκαταστάσεων YodiFEM αποδεικνύει πως λύσεις IoT σε συνδυασμό με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους (πάνω από 20%) και του αντίστοιχου ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αλλά και στην μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και κόστους που επωμίζονται τα τμήματα διαχείρισης παγίων και ανθρωπίνων πόρων εταιρειών και οργανισμών.

Οι λύσεις YodiBIN και YodiPARK οι οποίες παρέχονται είτε ως μέρος της πλατφόρμας διαχείρισης εφαρμογών έξυπνης πόλης που η εταιρεία έχει αναπτύξει, είτε ανεξάρτητα στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης και στην εξοικονόμηση χρημάτων για το Δήμο και τους πολίτες του.

Η YodiBIN, προσφέρει ένα αξιόπιστο και έξυπνο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων (μεταξύ άλλων παρακολούθηση πληρότητας και θερμοκρασίας κάδων σε πραγματικό χρόνο, «έξυπνη» δρομολόγηση απορριμματοφόρων, άμεση ενημέρωση για τοξικά ή επικίνδυνα απορρίμματα, αποστολή ειδοποιήσεων σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανατροπής ή μετακίνησης του κάδου, άμεση ενημέρωση για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων) και έχει υιοθετηθεί πρόσφατα από τον Δήμο Λευκωσίας.

Το YodiPark είναι ένα έξυπνο σύστημα που συνδυάζει τεχνολογίες αισθητήρων οδοστρώματος και υπολογιστικής όρασης (computer vision) για τη βέλτιστη και οικονομικότερη διαχείριση του συνόλου των θέσεων στάθμευσης μιας πόλης ή ενός μεγάλου οργανισμού. Συνοδεύεται από εφαρμογές συσκευών κινητής τηλεφωνίας τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους υπεύθυνους τήρησης των κανόνων στάθμευσης»

– Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης της Yodiwo, κύριε Μανιατόπουλε, σε συνάρτηση και με την στήριξη του στρατηγικού συνεργάτη σας, του fund Brookstreet;

«Η Yodiwo θα συνεχίσει να επενδύει στο όραμα της ομάδας της για εξορθολογισμό της χρήσης ενός ευρύτατου φάσματος υποδομών που καλύπτει από εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια μέχρι και ολόκληρες πόλεις. Το πλάνο που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές μας περιλαμβάνει την ανάπτυξη των προϊόντων στους εξής 3 τομείς: Smart Facilities, Smart Cities και Smart Retail, με σκοπό να αποδώσει στους ιδιοκτήτες, χρήστες και διαχειριστές των χώρων αυτών τα μέγιστα δυνατά οφέλη, και να δημιουργήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές.

Για την ώρα, ο στόχος μας είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου πωλήσεων μέσω διανομέων και συνεργειών με επιχειρήσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού που παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες σε αυτές των δικών μας προϊόντων. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια δοκιμάζοντας τις λύσεις μας στις πλησίον σε μας αγορές όπως αυτές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής ενώ παράλληλα, φροντίζουμε να ενισχύουμε το τμήμα ανάπτυξης προϊόντων με έμφαση στο User Experience και την αυτοματοποιημένη διαχείριση των σημαντικότερων δεικτών βιωσιμότητας και υπεραπόδοσης των παραπάνω υποδομών.»

– Ποια νέα σημαντικά προϊόντα και τεχνολογίες αναπτύσσει η εταιρεία σας;

«Τα προϊόντα που αναπτύσσουμε είναι:

To YodiFEM για έξυπνα κτίρια.

To YodiCity για έξυπνες πόλεις.

To Plano360 για έξυπνη διαχείριση των χώρων λιανικής πώλησης.

Αν έπρεπε να αναφέρουμε ένα κοινό, απώτερο στόχο που εξυπηρετεί η έρευνά μας, τότε θα λέγαμε ότι αυτός είναι η δημιουργία των digital twins των παραπάνω υποδομών.

Τα ψηφιακά μοντέλα αυτών βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που αυτές λειτουργούν, στην επισήμανση προβλημάτων, ακόμα και στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Για τον λόγο αυτό επενδύουμε σε data analytics, σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για εντοπισμό ανωμαλιών, σε τεχνολογίες Internet of Things, σε τεχνικές δημιουργίας προσαρμοσμένων και αυτοματοποιημένων αναφορών, στη διαλειτουργικότητα συστημάτων και σε πολλά ακόμα χαρακτηριστικά. Από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προκύπτουν οφέλη τα οποία, αν και εφόσον μπορούσαν να υπάρξουν στο παρελθόν, θα απαιτούσαν την διασύνδεση πολλαπλών διαφορετικών συστημάτων, προσπάθεια που τελικά θα εγκαταλείπονταν.»

– Θα μας αναφέρετε τις νέες συνεργασίες σας, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, π.χ. είτε ακόμα και με βιομηχανίες ή επιχειρήσεις;

«Απ’ το 2020, βρισκόμαστε σε μια ανοδική τροχιά με την προσθήκη νέων συνεργατών και πελατών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες είναι ανακοινώσιμες, όπως αυτή με τη Nokia, τον όμιλο Logicom και τη Cyta για έργα έξυπνων πόλεων με αφετηρία την έξυπνη πόλη της Λευκωσίας, με την Alcatel Lucent που φέρνει στις πλατφόρμες μας εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών αυτών, με την Cordia στο τομέα της έξυπνης διαχείρισης κτιρίων, με την Κωτσόβολος και την WestSA στο τομέα διαχείρισης χώρων retail, καθώς και πολλές ακόμα οι οποίες δεν είναι ανακοινώσιμες αλλά τοποθετούν τη Yodiwo στην κεντρική σκηνή των εξελίξεων στον πολύ σημαντικό χώρο της έξυπνης διαχείρισης υποδομών.

Επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργατών μας και εκτός Ευρώπης με μεγάλες εταιρείες υλοποίησης έργων ψηφιακού μετασχηματισμού όπως η Detasad στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την Vox Telecom στη Νότια Αφρική, την Corvit Networks που δραστηριοποιείται στη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού.»

– Το project σας για τις έξυπνες πόλεις πώς εξελίσσεται;

«Η έξυπνη διαχείριση των πόλεων είναι ένας απ’ τους 3 πυλώνες των πλάνων ανάπτυξης της Yodiwo. Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στον δήμο της Λευκωσίας, όπου αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα απ’ την περσινή επικύρωση του διαγωνισμού.

Τα συστήματά μας χρησιμοποιούνται ήδη απ’ τους διαχειριστές της πόλης. Μέσω της πλατφόρμας οι υπεύθυνοι των πόλεων διαχειρίζονται τουλάχιστον 3 εφαρμογές (smart parking, smart waste management & smart lighting).

Η ικανοποίηση των πελατών μας είναι πλέον αντιληπτή και βλέπουμε την αξιοπιστία των λύσεών μας όσον αφορά την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που εμφανίζουμε τόσο στους δήμους όσο και στους πολίτες.

Πλέον έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα έξυπνων πόλεων για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Δήμο Södertälje της Σουηδίας, όπου εφαρμόζουμε συστήματα υπολογιστικής όρασης (computer vision) για την κινητικότητα πεζών, δικυκλιστών και αυτοκινητιστών, τη διαχείριση στάθμευσης σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους καθώς και τον εντοπισμό αντικειμένων σε σημεία που δεν προβλέπεται να υπάρχουν και μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Στη Μέση Ανατολή (στο Ριάντ) και στο Πακιστάν τρέχουμε δυο πιλοτικά έργα με τους τοπικούς συνεργάτες μας και την NOKIA ενώ στην Ολλανδία έχουμε υλοποιήσει τρία έργα για κινητικότητα και περιβαλλοντολογική διαχείριση.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το έργο περιβαλλοντολογικής διαχείρισης που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος με την υποστήριξη της περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πατρών και του ITE/IEXMH με την ονομασία SmartAQM.

Τέλος, ετοιμαζόμαστε για την υποβολή προτάσεων στα πλαίσια των προκηρύξεων που αναμένονται για όλους τους δήμους της Ελλάδας.».

– Θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση για την Yodiwo;

«Η εταιρεία αυτή τη χρονική περίοδο είναι προσηλωμένη στην αύξηση των πωλήσεων, εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες της αγοράς για καινοτόμες λύσεις έξυπνης διαχείρισης υποδομών.

Παράλληλα, καταρτίζει το πλάνο της με τη βοήθεια συμβούλων για την επέκτασή της σε νέες αγορές όπως αυτές της κεντρικής Ευρώπης, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιλεγμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Οι παραπάνω ενέργειες θα προσδιορίσουν το μέγεθος της απαιτούμενης χρηματοδότησης που θα προέλθει συνδυαστικά από οργανικά κέρδη, νέους και υφιστάμενους επενδυτές καθώς και από επιχορηγήσεις των δράσεων έρευνας και ανάπτυξης από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους. Στόχος είναι να έχουν συμπληρωθεί τα απαραίτητα κεφάλαια το 1ο τρίμηνο του 2023.».

Διαβάστε ακόμη 

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι με εθνικό σχέδιο για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση (pics + vid) (upd)

Heritage Hotel Kalari: Ξανά στο σφυρί το ξεχωριστό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων (pics)

Από την Αστυπάλαια στην κορυφή της Google – Το success story δύο Ελληνίδων