Επιχειρήσεις

Αλέξης Αλεξίου (Cenergy): Τα νέα έργα φέρνουν περισσότερες επενδύσεις στα καλώδια

  • Στέλιος Μορφίδης


Πάνω από €27 εκατ. τα νέα επενδυτικά σχέδια για την αναβάθμιση των εργοστασίων της «Ελληνικά Καλώδια» και της Fulgor - Προσωρινή ανάδοχος η Ελληνικά Καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης - Νάξου

Σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές μονάδες της Fulgor, όπου κατασκευάζονται υποβρύχια καλώδια, και της «Ελληνικά Καλώδια», προχωρά ο όμιλος Cenergy έχοντας μπει δυναμικά στη διεκδίκηση, αλλά και στην υλοποίηση των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Μια εξέλιξη που σαφώς δικαιώνει και τη στρατηγική επιλογή του ομίλου υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αλέξη Αλεξίου (κεντρ. φωτ.), για την εξαγορά της Fulgor και την επένδυση στο κομμάτι των υποβρύχιων καλωδίων εν τω μέσω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Τώρα η Fulgor κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 22,6 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή του στο καθεστώς «Γενικής Επιχειρηματικότητας» του αναπτυξιακού νόμου, το οποίο και έχει εγκριθεί. Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, η Fulgor θα λάβει γι’ αυτήν την επένδυση φορολογική απαλλαγή ύψους 7,9 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε επενδύσεις όμως στην παραγωγική της υποδομή προχωρά και η μητρική της, «Ελληνικά Καλώδια». Το σχέδιο που έχει καταθέσει είναι ύψους 5,2 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο δικαιούται φορολογική απαλλαγή 1,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Μόλις χθες το απόγευμα η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι ο θυγατρικός όμιλος Hellenic Cables ανακηρύχθηκε από τον ΑΔΜΗΕ προσωρινός ανάδοχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου. Η προσφορά ύψους 79,5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε για το έργο αποδείχθηκε η πλέον ανταγωνιστική σε σχέση με αυτή που κατέθεσε η Prysmian για τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων 150kV για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, ως μέρος του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης, σύμφωνα με την αρχική πρόσκληση, θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα πρέπει να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει αναλάβει σειρά ανάλογων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Σκιάθου κ.ά.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται «καμπάνες» για όσους ξέχασαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο για την Phoenix Vega Mezzanine – Τα 5 σενάρια για τη μετοχή από την Axia Research (πίνακας)

Μετάλλαξη Δέλτα: Θέμα ημερών να φτάσει στο 90% σε όλη τη χώρα – Οι φόβοι ενόψει φθινοπώρου