Επιχειρήσεις

Hellenic Cables: Προσωρινή ανάδοχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου

  • newsroom


Η Hellenic Cables, μειοδότησε στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με προσφερόμενο τίμημα στα 79,5 εκατ. ευρώ - Τι περιλαμβάνει το έργο και ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του

Προσωρινή ανάδοχος για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου ανακηρύχθηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings SA.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Hellenic Cables, μειοδότησε στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021ο με προσφερόμενο τίμημα στα 79,5 εκατ. ευρώ.  Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων και χερσαίων καλωδίων 150kV για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο ως μέρος του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.).

Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables δήλωσε: «Η διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή θωράκιση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς αποσκοπεί να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Η Hellenic Cables μέσω των καλωδίων της θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού λόγω της δραστικής μείωσης των εκπομπών ρύπων από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Είναι σημαντικό που μπορούμε να συνεισφέρουμε μέσω των καλωδίων μας στη σταδιακή μείωση αποτυπώματος άνθρακα της χώρας και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που η παρουσία της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονη από ποτέ.»

Διαβάστε ακόμα:

«Ραβασάκια» με κατ’ εκτίμηση ΕΝΦΙΑ σε επιχειρήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: 7 οικισμοί στην Εύβοια χωρίς ρεύμα – Το 30% έχει ηλεκτροδοτηθεί στη Γορτυνία

Κίνα: «Έμφραγμα» στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εφοδιασμού στον κόσμο