Επιχειρήσεις

Αλλαγή σελίδας στον ΣΕΒ με πρόεδρο τον Δ. Παπαλεξόπουλο

  • Στέλιος ΜορφίδηςΣήμερα η Γ.Σ. που θα εκλέξει νέο πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΤΙΤΑΝ - Το στίγμα που θα επιχειρήσει να δώσει το νέο προεδρείο και οι νέες ηχηρές παρουσίες στο Δ.Σ.

Αλλαγή σελίδας από αύριο στον ΣΕΒ, καθώς στη Γενική Συνέλευση αναμένεται να επικυρωθεί η πρόταση αλλαγής του προεδρείου αλλά και της εισόδου νέων ηχηρών ονομάτων του επιχειρείν στο Δ.Σ.

Νέος πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι ενεργός στα του Συνδέσμου, εκπροσωπώντας μάλιστα μια βιομηχανία που στο παρελθόν έχει αναδείξει άλλους τέσσερις επικεφαλής της στο προεδρείο του ΣΕΒ. Θα διαδεχθεί τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος συμπλήρωσε τρεις διαδοχικές θητείες (2014-2020) σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε η ελληνική οικονομική κρίση. Αυτό εξάλλου φάνηκε και στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα, όπου στα βασικά σημεία του απολογισμού του υπογράμμιζε ότι «προτάξαμε ένα στιβαρό ανάχωμα ορθολογισμού, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Στο διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρείν, όπως οι κύριοι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ιωάννης Γιώτης και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, θα συμμετάσχουν ως νέα μέλη ο κ. Γιώργος Περιστέρης του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, η κυρία Ιουλία Τσέτη της Uni-Pharma, και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από τον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ. Καταλυτική θα είναι και η συμμετοχή του πολύπειρου στα διοικητικά του ΣΕΒ, έχοντας μεταξύ άλλων μακρά θητεία στο μάνατζμεντ σύγχρονων, ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, Ευθύμιου Βιδάλη, που αναλαμβάνει πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Επίσης στο ψηφοδέλτιο του Γενικού Συμβουλίου συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ μεγάλη αναμένεται και η γυναικεία συμμετοχή.

Το στίγμα του νέου προέδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ο κ. Παπαλεξόπουλος, στην πρώτη του ομιλία ως νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, αναμένεται να τονίσει ότι η επιχειρηματικότητα επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει σήμερα, ενώ θα μιλήσει για την ανάγκη ο κόσμος των επιχειρήσεων να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Επίσης αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της μεταποίησης ως πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και στις τρεις κορυφαίες, οριζόντιες προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε: στην ψηφιακή επανάσταση, στην πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων για μια σύγχρονη αγορά εργασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναφερθεί ακόμη στην ανάγκη μετασχηματισμού της παραδοσιακά εσωστρεφούς οικονομίας μας, μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στη σύγχρονη εταιρική οργάνωση και στην κοινωνική υπευθυνότητα. Παράλληλα αναμένεται να διαβεβαιώσει πως ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο για την επιτυχή αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις-μέλη του να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Η Γενική Συνέλευση

H φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά μέσω Διαδικτύου, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η χώρα βγήκε από την πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας επιτύχει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και ανοίγοντας σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το βασικό μήνυμά της, που αποτυπώνει με ενάργεια προθέσεις, επιλογές και κατευθύνσεις, είναι το «Επιμένουμε, Πετυχαίνουμε Μαζί». Πρόεδρος της φετινής Γενικής Συνέλευσης θα αναλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μέχρι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο οποίος ολοκληρώνει μια γόνιμη και δημιουργική θητεία στη διοίκηση του ΣΕΒ, στο πλευρό του κ. Φέσσα.

Οι εργασίες της Γ.Σ. αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15.00. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο δεύτερο μέρος (16.55) θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει λίγο αργότερα, στις 19.30, η απογευματινή εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ. Η απογευματινή εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live streaming.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ κλείνει εφέτος τα 113 χρόνια συνεχούς προσφοράς στην επιχειρηματική ιδέα, έχοντας επιτύχει να εκπροσωπεί τις οργανωμένες επιχειρήσεις της χώρας, που παράγουν περίπου το 50% της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, το 46% του συνολικού κύκλου εργασιών, το 41% των εταιρικών εσόδων, απασχολούν το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ασφαλισμένων στο ΙΚΑ) και αποδίδουν το 27% των εταιρικών φόρων. Τα μέλη του ΣΕΒ αυξήθηκαν την τελευταία εξαετία με την προσθήκη 340 επιχειρήσεων. Ο Σύνδεσμος σήμερα εκπροσωπεί εκατοντάδες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, 50 κλαδικούς και περιφερειακούς συνδέσμους και χιλιάδες άμεσα και έμμεσα μέλη.

Απόρρητο Απόρρητο