Το κοτόπουλο μπορεί να έχει δεχθεί σημαντικές ανατιμήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί τη φθηνότερη λύση κρέατος για τους καταναλωτές. Γεγονός που εξηγεί και την ανθεκτικότητα των πωλήσεων όλο αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγαλύτερος Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός της χώρας, ΑΠΣΙ Πίνδος, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία του.

Όπως έλεγε στο newmoney ο πρόεδρος της «Πίνδος», κ. Ανδρέας Δημητρίου, μέχρι στιγμής φέτος ο Συνεταιρισμός καταγράφει άνοδο πωλήσεων σε όγκο της τάξης του 5%, γεγονός που θα μεταφραστεί και σε αύξηση της αξίας των πωλήσεων, με δεδομένο ότι οι τιμές στη λιανική τον τελευταίο χρόνο έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές ίδιες, ενώ έχουν αυξηθεί οι προωθητικές ενέργειες.

Βέβαια, μία χρονιά πριν, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των πουλερικών γενικά είχαν «εκτοξευτεί» κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, αλλά και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, απ’ τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ξεκίνησε το πληθωριστικό κύμα, ως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι τιμές των πουλερικών είχαν αυξηθεί 25%. Έκτοτε και έως τον Σεπτέμβριο του ‘23, που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία απ’ την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των πουλερικών εμφανίζουν μια οριακή αύξηση της τάξεως του 0,6%.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι τιμές των ζωοτροφών πλέον έχουν αποκλιμακωθεί απ’ τα υψηλά περυσινά επίπεδα, όπως επίσης και το ενεργειακό κόστος, γεγονός που έχει δώσει χώρο στον Συνεταιρισμό για μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με την εμπορική της πολιτική και κάποιες μειώσεις τιμών που έχει κάνει.

Επενδύσεις

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία εισέρχεται το σημαντικό επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ που «τρέχει» ο Συνεταιρισμός. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2024 και οι δύο μεγάλες επενδύσεις που απομένουν είναι κι αυτές που θα ισχυροποιήσουν τη βάση του ΑΠΣΙ Πίνδος, έναντι του κόστους των ζωοτροφών και του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, όπως λέει ο κ. Δημητρίου, έχει ξεκινήσει η θεμελίωση του νέου Φυραματοποιείου για την παραγωγή ζωοτροφών, το οποίο και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό ως τα τέλη του 2024.

Την ίδια ώρα «τρέχει» και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλες τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, τα οποία έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα Net Metering. Οι εγκαταστάσεις θα είναι συνολικής ισχύος 8 MW και με αυτόν τον τρόπο ο Συνεταιρισμός θα είναι σε θέση να ελέγξει πλήρως το ενεργειακό κόστος. Ήδην μάλισταν απ’ τον επόμενο μήνα, όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου, θα αρχίσει σταδιακά η διαδικασία του συμψηφισμού ανά εγκατάσταση που θα συνδέεται.

Εκτίναξη πωλήσεων και κερδών

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, ο ΑΠΣΙ Πίνδος κατέγραψε στη χρήση του 2022 αύξηση κατά 18,08% του κύκλου εργασιών, φθάνοντας τα 337,8 εκατ. ευρώ, από 286,1 εκατ. ευρώ το 2021. Επίδοση, που σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε απ’ το μπαράζ των ανατιμήσεων που έκανε ο Συνεταιρισμός στα προϊόντα του.

Στην ίδια χρήση, τα EBITDA αυξήθηκαν 21,12%, φθάνοντας τα 9,2 εκατ. ευρώ από 7,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (140,83%) και από τα 671.369 ευρώ εκτινάχθηκαν στο 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση (147,8%) σημείωσαν και τα κέρδη μετά φόρων, που ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ όταν το 2021 ήταν 609.115 ευρώ. Σήμερα, ο Συνεταιρισμός έχει 1.200 εργαζομένους και πάνω από 500 μέλη – παραγωγούς, καθώς και 50 συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Η παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων του ανέρχεται σε 850.000 κοτόπουλα εβδομαδιαίως. Μάλιστα, στο σύγχρονο εκκολαπτήριο που διαθέτει στον Κοσμηρά Ιωαννίνων παράγει πάνω από 50 εκατ. νεοσσούς και περισσότερα από 60 εκατ. αυγά τον χρόνο. Επίσης, διαθέτει δικό της δίκτυο διανομής, που προωθεί καθημερινά τα προϊόντα Πίνδος σε 7.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, κι έχει δημιουργήσει στην τοπική αγορά 18 υποκαταστήματα – κέντρα διανομής.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επί τάπητος οι αλλαγές στη φορολόγηση – Ανυποχώρητη η κυβέρνηση (πίνακες)

Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σημίτης (2 σε 1), το τέλος του αφορολόγητου καζίνο, το κακό που τρίτωσε στο Πόρτο Χέλι και οι 4 επενδυτικές εμπλοκές

ΛΑΜΨΑ: Πώς θα κλείσουν τη χρονιά Μεγάλη Βρεταννία και Κing George

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ