Με την καθαρή κερδοφορία να επιστρέφει σε προ πανδημίας επίπεδα, τις διαδικασίες για τον εταιρικό μετασχηματισμό να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2022, αλλά και την υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος για ενεργειακή μετάβαση να επισπεύδεται, ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια εισέρχεται με αποφασιστικότητα σε μια νέα εποχή βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης.

Βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών, με τη σύσταση νέας εταιρείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, αλλά και η οριστικοποίηση της νέας εταιρικής ταυτότητας προκειμένου να αντιπροσωπεύει έναν οργανισμό που διατηρεί και συνεχίζει την ισχυρή κληρονομιά του, αλλά με καθαρή οπτική για το μέλλον.

Οπως δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, «η νέα βελτιωμένη δομή του Ομίλου θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα βελτιώσει την ευελιξία ανάπτυξης, θα ξεκλειδώσει υπεραξίες και θα αναδείξει τις αποτιμήσεις διαφορετικών δραστηριοτήτων, θα διευκολύνει την πρόσβαση στις χρηματαγορές και θα προσφέρει προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης για διαφορετικούς κλάδους, ενώ παράλληλα θα υπάρξει βελτιστοποίηση στη διαχείριση κινδύνων στις διάφορες επιχειρηματικές μονάδες».

Δίνοντας απάντηση στον προβληματισμό που δημιουργούν η διεθνής ενεργειακή κρίση, η συνεχής άνοδος του κόστους δικαιωμάτων ρύπων, ο νέος κλιματικός νόμος, αλλά και οι παρατεταμένες παρενέργειες από την πανδημία, ο Ομιλος ΕΛ.ΠΕ. εστιάζει στην ενεργειακή του μετάβαση με άξονα το στρατηγικό σχέδιο «Οραμα 2025», που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ηγετικής του παρουσίας στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά και στην ουσιαστική και ταχύτερη ενίσχυση της θέσης του σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Με το επενδυτικό πλάνο να ανέρχεται σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ο Ομιλος επιδιώκει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής του δραστηριότητας με παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων, ενώ πάνω από το 50% των κεφαλαίων θα διατεθεί για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ και στην καθαρή ενέργεια. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί στα επίπεδα του 20%-25% η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην κερδοφορία του Ομίλου ΕΛΠΕ, μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια», τονίζει ο κ. Σιάμισιης, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί λόγω της ενίσχυσης της παρουσίας που θα παρουσιάσει η Ελληνικά Πετρέλαια στον εν λόγω κλάδο και όχι από τη συρρίκνωση της βασικής δραστηριότητας του Ομίλου.

Η ουσιαστική ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ. στον τομέα των ΑΠΕ έγινε εμφανής σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να φτάνει τα 300 MW έως τις αρχές της νέας χρονιάς, όταν πριν από 18 μήνες δεν ξεπερνούσαν τα 27 MW. Πλέον, διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών, άνω του 1,5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με στόχο τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030, μέσα από έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι εργασίες στο ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW, ενώ η διασύνδεσή του με το σύστημα αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα €130 εκατ., θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στον στόχο του Ομίλου για μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030.

Πρόσφατα, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τον Ομιλο ΕΛΠΕ η υπογραφή δεσμευτικών συμβάσεων και για την εξαγορά, έναντι 85 εκατ. ευρώ, δύο (2) εν λειτουργία αιολικών πάρκων στη νότια Εύβοια, ισχύος 37,2 MW και με συντελεστή λειτουργίας άνω του 40%. «Εχουμε πίστη στον κλάδο των ΑΠΕ, ενώ κινούμαστε και εκτός Ελλάδας», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, αποκαλύπτοντας ότι ο Ομιλος σχεδιάζει να εισέλθει στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στα υπεράκτια αιολικά, για τα οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες, για συνεργασία και προσέλκυση τεχνογνωσίας.

Στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, η θυγατρική με τον προσωρινό τίτλο ElpeFuture επενδύει στην ανάπτυξη δικτύου σταθμών ταχείας φόρτισης κυρίως σε πρατήρια της ΕKO και της BP, έχοντας σήμερα 25 σταθμούς σε εμπορική λειτουργία, με στόχο να ξεπεράσουν τους 100 σύντομα, σε ευρεία γεωγραφική κάλυψη.

Ωστόσο, ο κ. Σιάμισιης υπογραμμίζει ότι «τα πετρελαιοειδή δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά αποτελούν μέρος της λύσης για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα».

Για τον λόγο αυτό, ο Oμιλος επενδύει στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στη σταδιακή υποκατάσταση της τροφοδοσίας με πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος, στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και εφαρμογών και προσανατολίζεται στην παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου, ενώ στο Διυλιστήριο Ελευσίνας υλοποιούνται ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις, προκειμένου να καταστεί πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση.

«Για την Ελληνικά Πετρέλαια επιδιώκουμε να μην είναι μόνο η καλύτερη και μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία των τελευταίων 20 ετών, αλλά να παραμείνει ένας από τους εθνικούς πρωταθλητές και ικανός πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό και για τα επόμενα 20 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλή φορολογική ανάσα από φέτος για τις επιχειρήσεις

Οι μνηστήρες για την 300άρα του Κτηματολογίου, η βροχή νέων ομολόγων και οι Λιβανέζοι που κάνουν την ΧΑΝ «πεντάστερο»

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ παρά τις παρατάσεις