Σε αναπτυξιακή τροχιά παραμένει η Νίκας έπειτα απ’ το κρίσιμο βήμα επιστροφής σε κερδοφορία που επέτυχε πέρυσι. Αυτό υπογράμμισε στους μετόχους της εταιρείας η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα Αγγελική Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ΓΣ που πραγματοποιήθηκε χθες. Έσπευσε, ωστόσο να επισημάνει πως το turnaround της εταιρείας αποτελεί μία μακρόχρονη διαδικασία, μία έμμεση παραδοχή ότι η πρόκληση παραμένει μεγάλη, ιδίως μετά και την σταδιακή επαναφορά της Creta Farms στην αγορά.

Και τούτο διότι η Νίκας ίσως ήταν η εταιρεία που κατάφερε να εκμεταλλευθεί όσο κανείς άλλο στον κλάδο τις «περιπέτειες» της άλλοτε Νο1 εταιρείας αλλαντικών στη χώρα κερδίζοντας τη προηγούμενη διετία το μεγαλύτερο μερίδιο απ’ τις απώλειες της κρητικής εταιρείας.

Κάτι που σε συνδυασμό με την σημαντική άνοδο της αγοράς στο κομμάτι του Retail πέρυσι λόγω της πανδημίας αλλά και της αποκλιμάκωσης των τιμών των πρώτων υλών που το 2019 είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, έδωσαν το «καύσιμο» ώστε η στρατηγική των «ανταγωνιστικών τιμών» της Νίκας να μετουσιωθεί για πρώτη φορά σε καθαρό κέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είδε το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 57,7 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας κέρδη μετά από φόρους ύψους 442.580 ευρώ έναντι ζημιών 3,07 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά αλλαντικών σε επίπεδο όγκου πωλήσεων έφθασε το 21,4% και σε αξίες το 20,7%.

Η στρατηγική της Νίκας ωστόσο φέτος αντιμετωπίζει δύο κινδύνους. Ο πρώτος αφορά το comeback που επιχειρεί η Creta Farms μετά την ιδιοκτησιακή αλλαγή και τη συνένωση της με τη Λακωνική Τροφίμων υπό τις κατευθύνσεις του κ. Δημήτρη Βιντζηλαίου. Ο δεύτερος, και πιο σοβαρός, είναι η ανοδική τροχιά που έχουν πάρει και φέτος οι τιμές των πρώτων υλών, ιδίως στο χοιρινό κρέας και στη γαλοπούλα.

Η κα Οικονόμου υπογράμμισε πάντως ότι η Νίκας θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική της υπενθυμίζοντας πως ακόμα και το 2019 που σε ορισμένα είδη κρέατος οι τιμές των πρώτων υλών είχαν διπλασιαστεί, η τελική τιμή των προϊόντων στο ράφι δεν αυξήθηκε πάνω από 8% με την εταιρεία να απορροφά εσωτερικά το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μέτοχοι χθες, ενέκριναν την εισήγηση του ΔΣ, για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2020 ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Κάτι που φούντωσε περαιτέρω τα σενάρια για το talk of the town των τελευταίων μηνών, τις διαπραγματεύσεις εξαγοράς της Chipita απ’ την Mondelez. Ένα πιθανό ντιλ που θα επηρεάσει και την αλλαντοβιομηχανία με δεδομένο ότι μέτοχος της είναι Givenrise Investments Limited, θυγατρική της Chipita.

Ερωτηθείσα πάντως η κα Οικονόμου δήλωσε άγνοια για το εάν εμπλέκεται και η Νίκας στην διαπραγμάτευση που γίνεται, παραπέμποντας στον μέτοχο για τις όποιες αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την επαναγορά του εργοστασίου στον Αγ. Στέφανο το οποίο σήμερα μισθώνει η Νίκας, οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κα Οικονόμου, συνεχίζονται.

 Διαβάστε ακόμη

Το «τριψήφιο deal» της Chipita, το μυστήριο του κυρ Παντελή, το μικρό Ελληνικό της Κρήτης και τα καλά μαντάτα απ’ τα νησιά 

MLS: Συζητήσεις (;) με την Corinth Capital – Σκέψεις για λογιστικές καταστάσεις χωρίς έκθεση επισκόπησης

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις