Σε τρεις πυλώνες ανάπτυξης της Entersoft αναφέρεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, Αντώνης Κοτζαμανίδης, σε συνέντευξή του στο newmoney.

Η ενίσχυση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες του ομίλου, ο σχεδιασμός και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, αλλά και οι εξαγορές που πιθανότατα θα γίνουν προσεχώς, ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη για μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, την Entersoft, η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο του λογισμικού για επιχειρήσεις.

Ο κ. Κοτζαμανίδης μιλά για πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: για το «τεχνολογικό χάσμα» και «τεχνολογικό χρέος» που δημιουργήθηκε για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της μακράς οικονομικής ύφεσης και πρέπει να «αποπληρωθεί», για την «κουλτούρα ψηφιοποίησης» η οποία οδηγεί σε μια νέα εποχή, για το θέμα των ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού στην πληροφορική και πώς θα λυθεί, όπως και για έναν «κατακερματισμένο κλάδο» και το νέο κύκλο συγκέντρωσης που ακολουθεί.

Εξηγεί, ακόμα, ότι η Entersoft -που παρουσιάζει έναν αξιοθαύμαστο ρυθμό οργανικής ανάπτυξης– δεν στοχεύει στα έργα ψηφιοποίησης και τους διαγωνισμούς του δημοσίου, καθώς δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα και αναλύει τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.

Οι προσδοκίες παραμένουν μεγάλες για τον κλάδο, κατά τον κ. Κοτζαμανίδη και σε αυτό βοηθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

– Έχει δοθεί η αίσθηση, κύριε Κοτζαμανίδη, ότι η Entersoft βρίσκεται κοντά στην εξαγορά άλλης εταιρείας της πληροφορικής από την Ρουμανία. Είναι έτσι;

«Όπως είχα πει και στην Γενική Συνέλευση, ανοίγουμε την «βεντάλια» των εξαγορών και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε εταιρείες και στην Ρουμανία.

Προχωρήσαμε στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου που συνδράμει στην ανεύρεση τους και την διενέργεια συναντήσεων. Η πρώτη φάση του έργου έχει τελειώσει και από τα μέσα Σεπτεμβρίου μπαίνουμε σταδιακά στην δεύτερη φάση: την προσπάθεια να εντείνουμε τις επικοινωνίες με συγκεκριμένες εταιρείες, για να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί τους.»

– Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

«Γενικά στις εξαγορές είναι δύσκολο να θέσεις χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο, κυρίως από την πλευρά του εξαγοραζόμενου και διαπραγματεύσεις. Για να γνωριστούν καλά τα άτομα και να διαπιστώσουν αν έχουν κοινές επιδιώξεις. Ειδάλλως μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις στο μέλλον.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δεν λειτουργούν πάντα θετικά. Οπότε, εμείς είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτό.

Παραμένουμε σε μια διαρκή αναζήτηση, που άλλες φορές καταλήγει σε αποτέλεσμα, άλλες όχι, για διάφορους λόγους. Εμείς, έχουμε την διάθεση, όπως δείξαμε και στο παρελθόν, να ασχολούμαστε με το κομμάτι των εξαγορών άλλων εταιρειών και στην Ελλάδα και τώρα πια και στην Ρουμανία.

Διατηρούμε, μάλιστα, ανοικτές συζητήσεις με αρκετές εταιρείες. Το πότε και ποιες από αυτές καταλήγουν ή όχι σε συμφωνία, δεν είναι μόνο στο χέρι μας.».

– Ποια είναι τα γενικότερα επιχειρηματικά πλάνα σας; Οι στόχοι σας;

«Έχουμε αυτή την στιγμή 3 βασικούς πυλώνες, οι οποίοι μας δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Entersoft.

Ο ένας και σημαντικότερος είναι η ενίσχυση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που, ήδη, έχει ο όμιλος στο χαρτοφυλάκιο του, στον χώρο του λογισμικού για επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω τα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης που είναι στην επικαιρότητα, τα συστήματα λογισμικού για logistics των εταιρειών ο βαθμός υιοθέτησης των οποίων στην ελληνική αγορά εκτιμούμε ότι κυμαίνεται κάτω του 15% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις άρα έχει πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, τα συστήματα Enterprise Mobility τα οποία επίσης καταγράφουν χαμηλούς ρυθμούς υιοθέτησης, αλλά και τα συστήματα ERP όπου η ζήτηση ενισχύεται.

Συνεπώς, ένας πυλώνας θεωρείται η ενίσχυση της ζήτησης που φέτος αγγίζει το 30% στο πρώτο 6μηνο και αποτελεί έναν υψηλό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης. Κι επειδή οι επενδύσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, θέτει τις βάσεις και για αυξημένη κερδοφορία.

Οι λόγοι που εκτιμούμε ότι αυτό θα συνεχισθεί είναι δύο: Πρώτος, ότι κατά την εκτίμηση μας τουλάχιστον το 45% με 50% των επιχειρήσεων που διαθέτουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό θα ενισχύσει τις επενδύσεις του τα επόμενα χρόνια στα συστήματα που προανέφερα. Είναι πολύ μεγάλο το πλήθος αυτών των επιχειρήσεων.

Θα το κάνουν αυτό γιατί τα συστήματα που διαθέτουν είναι περασμένων δεκαετιών και χρειάζονται ανανέωση. Δεύτερος, ότι για 10 χρόνια πολυετούς χρηματοοικονομικής/ χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα -να θυμίσω ΔΝΤ, μνημόνια, capital controls και μετά πανδημία- άφησαν… τεχνολογικό χάσμα στις επιχειρήσεις.

Σε αυτή την 10ετία αναδείχθηκαν τεχνολογίες όπως το cloud, το 4G και το 5G, προωθήθηκε η χρήση ταμπλετών, κινητών τηλεφώνων ως συσκευές για το επιχειρηματικό λογισμικό.

Στα χρόνια που ενέσκηψε η τεχνολογική ανατροπή, δυστυχώς η ελληνική αγορά δεν διέθετε τους χρηματοδοτικούς πόρους για να επενδύσει. Η πρώτη προτεραιότητα πολλών εταιρειών δεν ήταν να επενδύσουν στην τεχνολογία. Έτσι, έχει δημιουργηθεί κατά κάποιον τρόπο ένα «τεχνολογικό χρέος» για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να «αποπληρωθεί» εκ των υστέρων…

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ, υπάρχει η κουλτούρα και μεγαλύτερη διάθεση για ψηφιοποίηση -κατεύθυνση προς την οποία βοηθά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, γιατί συμπαρασύρει και τις επιχειρήσεις- είναι πολλοί οι λόγοι που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η οργανική ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.».

– Οι άλλοι δυο πυλώνες ανάπτυξης της Entersoft; Είχατε αναφερθεί σε κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ που θα προωθηθούν σε επενδυτικές κινήσεις. Προφανώς δεν αφορούν μόνο εξαγορές…

«Ο δεύτερος βασικός πυλώνας ανάπτυξης -και μιλάω πάντα για ένα βάθος 2ετίας ή 3ετίας- είναι τα νέα προϊόντα που σχεδιάζουμε. Διαθέτουμε πολλά στο χαρτοφυλάκιο μας, άλλα ώριμα στην αγορά, άλλα κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα.

Στο κομμάτι των τεχνολογιών και των λογισμικών για logistics, μετά και την εξαγορά της Optimum, έχουμε και εκεί νέα προϊόντα. Είναι, επίσης, τα συστήματα για Human Resources και μισθοδοσία, ένα νέο προϊόν στο οποίο επενδύουμε και θα βγει στην αγορά στα τέλη του 2022, όπως και ο τομέας του e-Commerce μετά την τελευταία εξαγορά της Wedia που έγινε τον Μάρτιο του 2021. Ανακοινώσαμε ότι προχωράμε στο μετασχηματισμό της σε μια εταιρεία παραγωγής προϊόντων e-Commerce, τόσο για συναλλαγές B2B δηλαδή μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και επιχειρήσεων και καταναλωτών, τα γνωστά e-shops ή B2C. Άρα, από τα μέσα του 2022 και μετά θα παρουσιάσουμε και νέα προϊόντα.

Και ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης είναι οι εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες αγορές.».

– Να επανέλθω στις εξαγορές. Υπάρχει στόχευση και στην Ελλάδα πλην της Ρουμανίας, αυτή την εποχή;

«Πάντα έχουμε ανοικτές συζητήσεις με αρκετές εταιρείες. Το πότε αυτές ωριμάζουν και γίνονται πράξη είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Ο χώρος, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει έναν πρώτο κύκλο συγκέντρωσης, μετράει πολλές μικρές εταιρίες ή εταιρίες με λογισμικό σε κάθετες αγορές οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα σχήματα και να δώσουν άλλη αναπτυξιακή προοπτική-και στις ίδιες και στο σχήμα στο οποίο θα ενταχθούν.

Παραμένει, λοιπόν, ένας σημαντικά κατακερματισμένος κλάδος, σε διάφορους υποκλάδους του. Εκτιμώ, ότι ο κύκλος συγκέντρωσης θα συνεχισθεί κι εμείς θα είμαστε μέρος αυτού.»

– Ποιο είναι το σχόλιο σας για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά της πληροφορικής; Ζούμε, τελικά, μια «κοσμογονία»;

«Νομίζω ότι είμαστε στα πολύ βρεφικά στάδια αυτού που θα δούμε…».

-Είστε αισιόδοξος; Λόγου χάρη, κάποιοι είναι συγκρατημένοι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έμψυχο υλικό -ποσοτικά- για να εκτελεσθεί ο μεγάλος όγκος έργων…

«Βλέπετε τι συμβαίνει με την ψηφιοποίηση του κράτους. Κάθε μήνα και νέες υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλα έργα πληροφορικής. Κάποια έχουν δημοπρατηθεί, κάποια είναι προς δημοπράτηση. Γενικά, δημιουργούν και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές μια κουλτούρα ψηφιοποίησης. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κάτι που δεν μετριέται. Μια διαρκώς διευρυνόμενη τάση, η οποία θα ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης όλων των εταιρειών πληροφορικής.

Όσον αφορά τον παράγοντα του ανθρώπινου δυναμικού, ναι, παρουσιάζεται και στην Ελλάδα πια το φαινόμενο που έχει παρουσιασθεί σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Και το λύνουμε με διάφορους τρόπους. Παράδειγμα, με την ενσωμάτωση στην πληροφορική πολλών ανθρώπων που έρχονται από τις θετικές επιστήμες και απασχολούνται στον κλάδο: μαθηματικοί, φυσικοί, οικονομολόγοι, μηχανικοί.

Οι σχολές πληροφορικής έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και παράγουν πολύ περισσότερους αποφοίτους. Είμαι σίγουρος ότι ο κλάδος θα βρει τα σημεία ισορροπίας του, για το πώς θα λύσει το θέμα της αυξημένης ζήτησης προσωπικού.

Και σίγουρα οι απορροφήσεις μικρότερων εταιρειών σε μεγαλύτερα σχήματα βοηθά προς την κατεύθυνση της καλύτερης παραγωγικότητας. Για αυτό και γίνεται. Όλοι το βλέπουν αυτό.».

– Οι διαγωνισμοί του δημοσίου για τα πολύ μεγάλα projects ψηφιοποίησης κατά πόσο ενδιαφέρουν την Entersoft;

«Άμεσα όχι. Δεν είμαστε μια εργοληπτική εταιρία έργων του δημοσίου, είμαστε εταιρεία παραγωγός λογισμικού. Ενδέχεται το λογισμικό μας να χρησιμοποιηθεί σε κάποιους από αυτούς τους διαγωνισμούς, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας. Για αυτό δεν τον προσδιόρισα σε αυτούς…

Υπάρχουν έργα τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν πόρους για να επενδύσουν σε συστήματα σαν τα δικά μας. Για παράδειγμα στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει ένα έργο επιδότησης επενδύσεων σε συστήματα ΙΤ στον ιδιωτικό τομέα το οποίο ξεπερνά ή αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.».

-Πιθανότητα συμμετοχής της εταιρείας σε κοινοπραξίες για την συμμετοχή σε διαγωνισμούς υφίσταται;

«Κατ’ αρχήν, η γενική απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν είμαστε από τις εταιρείες οι οποίες θα κατέβουν να διεκδικήσουν διαγωνισμούς. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα projects όπως π.χ. ERP συστήματα σε δημόσιους οργανισμούς, συνήθως μιλάμε με εταιρείες οι οποίες είναι integrators που αναλαμβάνουν έργα στο δημόσιο. Τέτοια έργα αντιστοιχούν σε ένα μικρό μέρος των εσόδων και της ανάπτυξης μας. Σε ποσοστό κάτω του 3% του τζίρου μας και ίσως το υπερεκτιμώ.

Δουλεύουμε κατά 99,9% με τον ιδιωτικό τομέα, πάντα έτσι ήμασταν στην Entersoft.».

– Στο πελατολόγιο όπου απευθύνεστε ανήκουν 65.000 επιχειρήσεις. Θα γίνει και …εξαψήφιος ο αριθμός μελλοντικά;

«Αυτοί είναι το βασικό set των επιχειρήσεων του ιδιωτικού πάντα τομέα, οι οποίες εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα της Entersoft, με 6 άτομα προσωπικό και άνω. Άλλες κλείνουν, άλλες ανοίγουν. Το δυνητικό πελατολόγιο δεν στερεύει. Η εταιρεία μας δεν έχει δραστηριότητα στον χώρο των πολύ μικρών εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου μας προέρχεται από επιχειρήσεις με 30+ άτομα προσωπικό.

Το θέμα δεν είναι αν οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν περισσότερες, αλλά το αν θα μεγαλώσουν. Η Ελλάδα «υποφέρει» από έλλειψη μεγαλύτερων σχημάτων, με 50-60-70 άτομα προσωπικό. Πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για αυτό και ανακοινώθηκαν ειδικά κίνητρα στη ΔΕΘ για συγχωνεύσεις. Αυτό για μας είναι πολύ θετικό, διότι αυτές οι επιχειρήσεις μεγαλώνοντας θα πρέπει να αυξήσουν τον βαθμό οργάνωσης τους και τα συστήματα τους.»

– Το χρηματιστηριακό «ράλι» των μετοχών και των κερδών πόσο θα διαρκέσει για τον κλάδο της πληροφορικής;

«Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω… Για πολλά χρόνια η πληροφορική στην Ελλάδα δεν ήταν στο «ραντάρ» των επενδυτών. Ούτε των ιδιωτών, ούτε των θεσμικών. Τώρα έχει μπει, για τους λόγους που προανέφερα, σε σχέση με τις προοπτικές για την αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου για τα επόμενα χρόνια.».

– Η Entersoft έχει δεχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον;

«Σε όλα μας τα χρόνια έχουμε δεχθεί πολλές προτάσεις… Η Entersoft έχει διαλέξει τον δρόμο του χρηματιστηρίου, το γνωρίζουν όλοι. Στα πλαίσια αυτά δεχόμαστε ενδιαφέρον από αυτούς που καταλαβαίνουν τι σημαίνει να επενδύεις σε μια εισηγμένη.

Δηλαδή, θεσμικά χαρτοφυλάκια, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αλλά δεν έχουμε δεχθεί ενδιαφέρον, αν αυτό ρωτάτε, για συνολική τοποθέτηση.

Είμαστε μια εταιρεία η οποία πιστεύει στο χρηματιστήριο, στην πολυμετοχικότητα, το έχουμε αποδείξει και έχουμε πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα μακροπρόθεσμα στην μετοχή της Entersoft.».

Διαβάστε ακόμη: 

Έμα Ραντουκάνου: Το 18χρονο φαινόμενο του τένις, τα 2,5 εκατ. από το US Open και οι χρυσές χορηγίες

Ακίνητα: Γιατί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου βάζει «φρένο» στις μεταβιβάσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται bonus για αύξηση στην παραγωγικότητα – Οι δικαιούχοι (vid)