Στους σκοπούς της επένδυσης για την δημιουργία του νέου Κέντρου Υλοποίησης και Ανάπτυξης λογισμικού στην Πάτρα από την Entersoft – από την 1/1/2022-, το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της πόλης, τις επικείμενες νέες εξαγορές, αλλά και στους υψηλούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης και τα νέα προϊόντα της αναφέρθηκε ο CEO της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Αντώνης Κοτζαμανίδης.

Αυτό που, κυρίως, επισήμανε ήταν ότι η γρήγορη ανεύρεση, εκπαίδευση και ενσωμάτωση στελεχών θα λύσει ένα βασικό πρόβλημα και θα στηρίξει την ανάπτυξη των προσεχών ετών…

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ.Κοτζαμανίδης παρουσίασε δυο στελέχη του ομίλου με σημαντική παρουσία στον κλάδο, που προέρχονται από δυο εταιρείες οι οποίες εξαγοράσθηκαν σχετικά πρόσφατα από την Entersoft και συμβάλουν στην ενίσχυση της παρουσίας της σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, τους συνιδρυτές των Optimum και Wedia, αντίστοιχα, Απόστολο Θεοδωρόπουλο και Πάνο Κοντόπουλο.

Η πρώτη διαθέτει ηγετική θέση στο εξειδικευμένο λογισμικό για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics και εξαγοράσθηκε τέλος του 2020, η δεύτερη εστίασε στο digital marketing και την ανάπτυξη web και e commerce applications.

«Η Entersoft έχει αναπτύξει και μόνη της συστήματα για logistics και με την εξαγορά της Optimum το επέκτεινε ακόμα περισσότερο. Ο Απόστολος έχει αναλάβει επικεφαλής της κοινής προσπάθειας η οποία έχει ενοποιηθεί σαν δραστηριότητα, πάει εξαιρετικά και αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Σε αυτά τα συστήματα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολύ μικρό βαθμό υιοθέτησης. Τον υπολογίζουμε περίπου στο 15%, είναι πάρα πολύ χαμηλός, άρα έχουμε μεγάλο δρόμο ανάπτυξης», τόνισε αρχικά ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft –η οποία πρωταγωνιστεί στον τομέα του λογισμικού για επιχειρήσεις- και συμπλήρωσε:

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί τους είναι η επένδυση σε νέα προϊόντα, είμαστε παραγωγικοί μηχανισμοί. Σε αυτή τη φάση θα τυποποιήσουμε τις συναλλαγές στο διαδίκτυο μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τα γνωστά e shops και θα το παρουσιάσουμε προς τα τέλη της άλλης χρονιάς.

Οι παραγωγικές εταιρείες στον χώρο του λογισμικού όπως εμείς δεν αναπτύσσονται μόνο μέσα από τις εξαγορές, πράγμα το οποίο το έχουμε πράξει κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πετυχαίνουν και οργανική ανάπτυξη, με νέα προϊόντα. Σε αυτό τον τομέα διαπιστώνουμε μια ένταση, που θεωρούμε ότι έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ μεγαλύτερο το πλήθος των πελατών οι οποίοι ζητούν λύσεις λογισμικού που θα αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους.

Οι λόγοι πολλοί. Ένας είναι η γενικότερη τάση της εποχής και έχει βοηθήσει η ψηφιοποίηση του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερος, η πανδημία η οποία ανέδειξε τα εσωτερικά προβλήματα των πληροφοριακών συστημάτων των επιχειρήσεων και ένας τρίτος ότι όλο αυτό υποβοηθείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την ψηφιοποίηση.

Ένας τέταρτος παράγοντας είναι ότι επί 10 χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν μείνει πολύ πίσω στα συστήματα τους μέσα, με συνέπεια να έχουν ένα τεχνολογικό χρέος να πληρώσουν οι περισσότερες.».

Ο Αντώνης Κοτζαμανίδης μίλησε για τις προοπτικές της επόμενης μέρας για τον κλάδο:

«Όσο η οικονομία πάει καλύτερα, η διάθεση για ψηφιοποίηση εντείνεται. Διαπιστώνουμε μια αυξανόμενη τάση εισροής νέων πελατών για νέα προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης μας προέρχεται από οργανική ανάπτυξη και το μικρότερο από τις εξαγορές εταιρειών, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων μας.

Με βάση και το μέγεθος της εταιρείας δημιουργείται ένα εμπόδιο για το μέλλον: η γρήγορη ανεύρεση και ενσωμάτωση στελεχών. Αποτελεί βασικό πρόβλημα για την πληροφορική, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σαν Entersoft έχουμε φροντίσει πολύ να το λύσουμε, αλλά βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο πόλεις, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, οι οποίες είναι πολύ ανταγωνιστικές και σε αυτό…».

«Έτσι θα λύσουμε τον γρίφο»

Σε αυτό το σημείο, ο κ.Κοτζαμανίδης ανακοίνωσε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Entersoft και του Πανεπιστημίου της Πάτρας και την έναρξη της επένδυσης στην Αχαϊκή πόλη για το νέο Κέντρο Υλοποίησης και Ανάπτυξης Λογισμικού, το οποίο θα προσφέρει 60 νέες θέσεις εργασίας, πέραν αυτών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

«Έτσι, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τον γρίφο του πως αποκτάς, εκπαιδεύεις και ενσωματώνεις στελέχη, τα οποία θα στηρίξουν την ανάπτυξη των επόμενων ετών.

Μέσω του μνημονίου θα έχουμε και άλλες δράσεις. Θα προσπαθήσουμε -με τις δυνάμεις που διαθέτουμε- να επηρεάσουμε θετικά τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων ενδιαφέροντος, γιατί πάντα υπάρχει μια μικρή απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διδάσκουν τα Πανεπιστήμια και σε αυτά που η αγορά επιζητά. Παράδειγμα, η παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών αδειών για τα συστήματα της Entersoft και εξειδικευμένου προσωπικού για να βοηθήσει στην διαδικασία ή η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα.»

Εξήγησε ότι στο μυαλό των ανθρώπων της εταιρείας δεν είναι μόνο τα τμήματα πληροφορικής, διότι δεν αρκούν για να την τροφοδοτήσουν με στελέχη, αλλά ευρύτερα ο χώρος των θετικών και οικονομικών επιστημών, των μηχανικών κ.α., σε μια διαδικασία επιμόρφωσης σε παρεμφερείς κλάδους:

«Η επιλογή μας οφείλεται στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι μεγάλο και προσανατολισμένο στις θετικές επιστήμες. Ένα ποσοστό φοιτητών της Πάτρας κατάγεται από την Αθήνα, άρα μπορεί να λειτουργήσει και ως φυτώριο για μετέπειτα καριέρα στην Αθήνα…».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, η Entersoft διπλασίασε το μέγεθος του προσωπικού της την προηγούμενη 4ετία και το ίδιο προσδοκά να συμβεί και την επόμενη.

Το 2016 το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αριθμούσε 180-190 άτομα και σήμερα φθάνει τα 370, με τα 90-100 να απασχολούνται στην core ανάπτυξη λογισμικού. Οι 60 θέσεις εργασίας στο νέο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού στην Πάτρα θα προέλθουν από φοιτητές, «έτοιμα» στελέχη ή πιθανόν και από έναν αριθμό στελεχών που επιθυμούν «μετάταξη» από την Αθήνα…

Χαρακτήρισε ως «δυσεύρετη πρώτη ύλη» τα νέα στελέχη και σχολίασε «…πρέπει να έχουμε τον μηχανισμό να την φέρουμε. Παίρνουμε μέτρα για να μην εμποδίσει την ανάπτυξη μας η έλλειψη προσωπικού. Ο κλάδος διατηρεί σοβαρή αναπτυξιακή τροχιά και το πόσο γρήγορα βρίσκεις και ενσωματώνεις στελέχη σε σχέση με όσο ζητά η αγορά, μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη σου και να ανακόψει τον ρυθμό σου…».

Η επένδυση υπολογίζεται ως 2-3 εκατ. ευρώ ετησίως (πιθανόν και υψηλότερα, ως 5 εκατ. ευρώ) και εκτιμάται ότι από την Πάτρα θα προέλθει τουλάχιστον το 20%-25% των νέων προσλήψεων.

«Διαθέσιμα 15-20 εκατ. ευρώ»

Στο μέτωπο των εξαγορών, η Entersoft σχεδιάζει να συνεχίσει το επενδυτικό «σερί» της με νέες κινήσεις.

«Αυτό το project δεν σταματάει. Έχουμε 3 πυλώνες. Πρώτος, η οργανική ανάπτυξη που έχει ενταθεί, ενώ, τα προηγούμενα χρόνια ήταν ασθενικός ο ρυθμός της. Πρώτη φορά βλέπουμε 20%-25% ετησίως. Από το 2009-10 είχαμε ξεχάσει αυτά τα ποσοστά. Δεύτερος είναι η ανάπτυξη των νέων προϊόντων που έχουμε αναγγείλει και τρίτος οι εξαγορές, τις οποίες κοιτάμε διαρκώς –και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την Ρουμανία κυρίως- και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχετε νέα.», δήλωσε ο κ.Κοτζαμανίδης και πρόσθεσε πως το ότι η εταιρεία δεν έχει δανεισμό και διαθέτει, παράλληλα, ισχυρό ταμείο σημαίνει πως δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (για εξαγορές) ένα ποσό από 15 ως 20 εκατ. ευρώ, όχι κατά ανάγκη.

«Είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί. Κοιτάμε την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι αυτονόητο πάντα το τι θα συμβεί, πολλές εξαγορές (στον κλάδο) δεν «καλοδούλεψαν». Αναζητούμε τις κατάλληλες περιπτώσεις, εταιρείες να ταιριάζουν σε μας. Με την Optimum πετάμε, με την Wedia επενδύουμε…», είπε και διευκρίνισε ότι δεν λέει όχι στις start up, αλλά ως τώρα δεν έχει εντυπωσιασθεί από όσες έχει δει. Έκανε λόγο δε, για το κριτήριο της δυνατότητας συνεργειών για προϊόντα που προϋπάρχουν ή το άνοιγμα νέων αγορών.

«Στην Ρουμανία είμαστε ήδη 7,8 χρόνια. Οι θυγατρικές μας είναι τρεις. Η Ρουμανία θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά για μας, έχει τους περισσότερους πελάτες και ξέρουμε την τοπική αγορά. Θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο …ευδιάκριτοι. Πιο μεγάλοι, μέσω και μιας εξαγοράς, γι’ αυτό και την κοιτάμε πιο επισταμένα. Η Ρουμανία έχει ένα μέγεθος που πλησιάζει την Ελλάδα, αν και  μικρότερη, με κύριο αντικείμενο το λογισμικό για επιχειρήσεις. Φθάνει στο 70-75% της Ελλάδας και είναι σαν να …διπλασιάζεις τον χώρο σου. Έχουμε μια ομάδα από 25 άτομα και διαθέτουμε υπόσταση.».

«Η ψηφιοποίηση έχει δρόμο ακόμα»

Σε σχόλιο του για την ελληνική αγορά πληροφορικής ο Αντώνης Κοτζαμανίδης τόνισε τον κατακερματισμό της κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την καλύτερη εικόνα της με λιγότερα και πιο υγιή σχήματα, παρατηρώντας ωστόσο «…έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμα να καλύψουμε ως προς τις επιχειρήσεις, η ψηφιοποίηση τους είναι πολύ πίσω».

«Η κάθε εταιρεία έχει το χώρο της, δεν είναι ευθύς ο ανταγωνισμός σε όλα τα προϊόντα. Στα logistics έχουμε πρωτοπορία. Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι ίδιο για όλους, σε μια αγορά αναπτυσσόμενη. Η μόχλευση που δημιουργείται μέσω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δυνητικά -και αν απορροφηθούν- θα μπορούσε μέχρι και να την διπλασιάσει κατ’ έτος. Μιλώ για τους άμεσους πόρους, διότι υπάρχουν και οι έμμεσοι. Η ΑΑΔΕ δημιούργησε μια ζήτηση, ενώ είναι πολλά και τα συστήματα ERP, CRΜ, logistics, e commerce, ηλεκτρονικής τιμολόγησης κ.α.», υπογράμμισε επίσης και σε ερώτηση για τις επενδύσεις τεχνολογικών «κολοσσών» στην ελληνική αγορά όπως οι Microsoft και Amazon απάντησε:

«Το βλέπω πολύ θετικά, γιατί ενισχύουν την κουλτούρα ψηφιοποίησης η οποία λείπει στην χώρα. Ουραγός. Όλα βοηθούν να ανέβουμε και οι επενδύσεις στο 5G και τις οπτικές ίνες που δημιουργούν υποδομές. Μας βοηθούν κι εμάς να αλλάξουμε το μοντέλο μας και τους πελάτες μας. Έχουν προηγηθεί και άλλες επενδύσεις όπως αυτές της TeamViewer στα Γιάννενα, της Pfizer στο κέντρο ανάλυσης δεδομένων κ.α.».

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα από το 2022

Attica Bank: Πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά των μετόχων μετά την ΑΜΚ – Η δέσμευση του e-ΕΦΚΑ

Entersoft: Δημιουργεί Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας