Ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο, λίγο αφότου βγήκαν στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με το εσωτερικό περιβάλλον της εταιρείας. Πρόσφατα δημοσιεύματα από τη Wall Street Journal, «καίνε» τη Facebook καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον πλανήτη, είτε δεν έχει καταφέρει εδώ και καιρό, να αντιμετωπίσει με επιτυχία σοβαρά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους χρήστες της είτε απλώς, αγνοεί συνειδητά τα εν λόγω προβλήματα.

Η Facebook ξανά στο στόχαστρο

Πιο συγκεκριμένα, η Facebook κατηγορείται πως ενώ γνωρίζει καλά τον αντίκτυπο που έχει το Instagram στην ψυχική υγεία ιδίως, των εφήβων κοριτσιών επιλέγει να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό για επιλύσει το πρόβλημα. Συγχρόνως, όμως κάνει και τα “στραβά μάτια” σε περίπου 6 εκατομμύρια “υψηλού προφίλ” χρήστες της που παρά το γεγονός πως παραβίασαν επανειλημμένα τους κανόνες της πλατφόρμας, εκείνη όπως αποκαλύφθηκε έχει αποφασίσει να τους απαλλάξει από τις συνέπειες των πράξεων αυτών μέσω ενός οργανωμένου και μυστικού συστήματος. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε και την τεράστια παραπληροφόρηση ως προς το ζήτημα των εμβολίων που εξακολουθεί να εντοπίζεται κυρίως σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το Facebook υποβαθμίζοντας έτσι, τη συνολική προσπάθεια για τον περιορισμό της πανδημίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό, προκάλεσαν όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε στις παγκόσμιες αγορές.

Η dream team της Facebook και οι ξαφνικές … αποχωρήσεις

Για το λόγο αυτό, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προχώρησε σε ορισμένες εσωτερικές αλλαγές και ανακατατάξεις για το καλό της εταιρείας του. Ανακοινώθηκε πως ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Μάικ Σρόπφερ, ο οποίος προσχώρησε στο δυναμικό της Facebook το 2008 και ήταν CTO από το 2013, αναμένεται να παραιτηθεί μέσα το επόμενο έτος. Ήταν εκείνος που επέβλεπε το έργο του κοινωνικού δικτύου στην τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και το blockchain. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποχώρηση από την εταιρεία τεχνολογίας εδώ και χρόνια και ακολουθεί τις πρόσφατες αποχωρήσεις αρκετών ακόμη κορυφαίων στελεχών. Ο Ζούκερμπεργκ ζητά τώρα τη βοήθεια ενός άλλου σημαντικού στελέχους της Facebook με πολυετή εμπειρία, παλιού του φίλου και πρώην δασκάλου του στο Χάρβαρντ. Ο Άντριου Μπόσγουορθ, θα αναλάβει στο εξής τη θέση του CTO.

Ο Μπόσγουορθ ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας για τη Microsoft ως προγραμματιστής στο Microsoft Visio. Γνώρισε το μελλοντικό αφεντικό του, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2004. Εκείνος ήταν βοηθός διδασκαλίας σε ένα μάθημα τεχνητής νοημοσύνης και ο Ζούκερμπεργκ, δευτεροετής φοιτητής. «Δεν παρακολουθούσε τα μαθήματά μου τόσο συχνά όσο οι υπόλοιποι μαθητές μου, αλλά για να είμαι δίκαιος ήταν απασχολημένος φτιάχνοντας το Facebook» έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η μακρά πορεία του Μπόσγουορθ στον τεχνολογικό κολοσσό

Δύο χρόνια αργότερα, έλαβε μια κλήση. Η Facebook έψαχνε έναν υπάλληλο με προϋπηρεσία στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Μπόσγουορθ εντάχθηκε στο δυναμικό της Facebook, τον Ιανουάριο του 2006. Ήταν ένας από τους πρώτους 15 μηχανικούς της εταιρείας. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες κατάφερε να αποδείξει την αξία του και να αφήσει το στίγμα του στην εταιρεία. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2006, κυκλοφόρησε το News Feed της Facebook. Είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα, αρχική σελίδα. Μια συνεχώς ενημερωμένη λίστα με τις πιο πρόσφατες ενέργειες και δραστηριότητες των επαφών μας. Ο Μπόσγουορθ θεωρείται ο «νονός» αυτής της καινοτομίας. Στην αρχή, η νέα αυτή λειτουργία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους χρήστες να υποστηρίζουν πως παραβίαζε την ιδιωτικότητα και το απόρρητό τους. Σύντομα υπήρξε απάντηση από την πλευρά της Facebook δηλώνοντας πως δεν παραβιάζει κανένα τέτοιο κανόνα. To news feed αποφασίστηκε να εστιάσει στο εξής, στις ειδήσεις της επικαιρότητας και όχι στις δημοσιεύσεις των χρηστών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Ζούκερμπεργκ τοποθέτησε τον Μπόσγουορθ σε ρόλο κλειδί για την ανάπτυξη των διαφημιστικών προϊόντων της εταιρείας. Εκείνος με τη σειρά του κατάφερε να μετατρέψει ένα δυσλειτουργικό – μέχρι τότε – τμήμα για τη Facebook, στον πιο επιτυχημένο τομέα – ναυαρχίδα του κολοσσού με αξία που έφτασε τα σχεδόν 27 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2016. Στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους, ο επιτυχημένος προγραμματιστής δεν δίστασε να δηλώσει πως η τότε νίκη του Τραμπ δεν προήλθε ούτε λόγω κάποιας ρωσικής παρέμβασης ούτε όμως εξαιτίας της παραπληροφόρησης. Αντιθέτως, ο Τραμπ σύμφωνα με τον Μπόσγουορθ κατάφερε να γίνει ο νέος πλανητάρχης επειδή η ομάδα του αξιοποίησε στο έπακρο όλα τα διαφημιστικά εργαλεία της Facebook και μάλιστα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Στις 18 Ιουνίου 2016, κοινοποίησε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μήνυμα στους εργαζομένους της εταιρείας. Με αφορμή τη δολοφονία ενός 28χρονου άνδρα στο Σικάγο η οποία προβλήθηκε live στο Facebook, παραδέχτηκε με λίγα λόγια ότι η ηγεσία της Facebook αντιλαμβανόταν τους φυσικούς και κοινωνικούς κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα της πλατφόρμας αλλά πάνω από όλα έβαζε την ανάπτυξη της εταιρείας ακόμα και αν η ανάπτυξή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Πολλοί τότε ήταν εκείνοι που τον κατηγόρησαν για αυτές του τις απόψεις. Σύντομα όμως, πήρε πίσω τα λεγόμενά του ζητώντας συγγνώμη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει αναδιοργανώσει και επαναπροσδιορίσει τη μονάδα υλικού της Facebook, η οποία τώρα ονομάζεται Facebook Reality Labs. Η εταιρεία διαθέτει πλέον, μια μεγάλη ποικιλία από gadgets στην αγορά. Ενδεικτικά παραδείγματα, τα ακουστικά Oculus Quest, τα Portal, Portal Go, Portal+ καθώς και οι συσκευές τηλεοπτικών κλήσεων Portal TV αλλά και τα έξυπνα γυαλιά που θα κατασκευάζονται από κοινού με την Luxottica και ονομάζονται Ray-Ban Stories. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απόψεις για τον Μπόσγουορθ διίστανται. Ορισμένοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια διχαστική προσωπικότητα με σκληρές πολλές φορές απόψεις ενώ άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του, έναν παθιασμένο ηγέτη που εργάζεται σκληρά για να πετύχει η Facebook.

Διαβάστε ακόμη:

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)