Τεχνολογία

Ολογράμματα και άβαταρ: Η εργασία στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας

  • newsroom


Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για «ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο εργαλείο» άλλοι πάλι πως «οι άνθρωποι θα χάσουν πολύ περισσότερα από όσα θα κερδίσουν»

Είναι λογικό πως μετά από μήνες τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν κουραστεί να επικοινωνούν διαρκώς με τους συναδέλφους τους μέσα από έναν υπολογιστή.

Ορισμένοι μάλιστα, δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν ξανά πίσω στο γραφείο τους προκειμένου οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης να αντικατασταθούν και πάλι με τις αίθουσες συνεδριάσεων.

Ωστόσο, τα νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, θα απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται σε ένα νέο οικοσύστημα όπου οι οθόνες θα εξακολουθούν να είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές.

Για τοn λόγο αυτό, η Facebook, στις 19 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι λανσάρει μια νέα καινοτομία, το Horizon Workrooms. Οραματίζεται ένα μέλλον εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση των VR headsets της Oculus, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χώρου εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τη Facebook, οι εργαζόμενοι θα φορούν τα VR headsets τους (Oculus Quest 2 ή μελλοντικά μοντέλα) και θα κινούνται – λειτουργούν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας βλέποντας ο ένας τον άλλον ως άβαταρ μέσα σε μια προσομοιωμένη αίθουσα συσκέψεων.

Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα, με έναν πιο σύγχρονο και ευχάριστο τρόπο να συμμετέχουν σε επαγγελματικές συναντήσεις και να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους.

Η εταιρεία μάλιστα, υποστηρίζει πως αυτός είναι ο κατάλληλος συνδυασμός σύγχρονων τεχνολογιών και λύσεων προκειμένου να βγουν για λίγο οι εργαζόμενοι από τη ρουτίνα των τηλεδιασκέψεων.

Η Facebook όμως, δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να φέρει την επανάσταση στις εικονικές συναντήσεις.

Ειδικοί δηλώνουν ότι παρόμοιες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει να γίνονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ARHT Media με έδρα τον Καναδά έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συστήματος τρισδιάστατης οθόνης που θα επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκονται εικονικά σε ψηφιακές συναντήσεις.

Η αμερικανική εταιρεία Spatial, μια άλλη τεχνολογική επιχείρηση, διευκόλυνε συναντήσεις ολογραφικού στυλ μέσω των ακουστικών Oculus Quest της Facebook. Και η Microsoft, τον Μάρτιο του 2021,  κυκλοφόρησε ένα εργαλείο αίθουσας εργασίας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται Microsoft Mesh.

«Έχοντας βιώσει τις αίθουσες εργασίας Horizon, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο εργαλείο», δηλώνουν οι υποστηρικτές της ιδέας.

Όμως υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, τα headsets είναι ακριβά τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρείες.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ όμως, υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι χρήστες θα μπορούν σύντομα να συμμετέχουν και με ακουστικά VR από άλλες μάρκες.

Ακόμη, όμως, οι ειδικοί ανησυχούν, πως η μετάβαση της παρουσίας ενός εργαζόμενου σε ψηφιακή αναπαράσταση, με τη μορφή άβαταρ, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα χάσουν περισσότερα από όσα θα κερδίσουν.

«Οι πλατφόρμες τύπου zoom, όπου μπορείτε να δείτε πράγματι τον συνομιλητή σας, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τη χρήση των άβαταρ» υποστηρίζουν.

Διαβάστε ακόμα

Τα 17 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση – Ποιες θέσεις εργασίας ανοίγουν (vid)

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά

Πόσα πρέπει να αποταμιεύετε κάθε μήνα για συνταξιοδοτηθείτε… με $1 εκατ. στην άκρη (Vid)