Σε κόμβο διασύνδεσης της Ελλάδας με τις μεγάλες οδούς «ταχείας κυκλοφορίας» των data παγκοσμίως φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κρήτη η Lamda Helix, η οποία προέβη σήμερα στα αποκαλυπτήρια του νέου project της, την κατασκευή ενός Data Center στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, που θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2024 – αρχές του 2025.

Η παρουσίαση της επένδυσης έγινε το πρωί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Απόστολο Κάκκο, παρουσία του υπ. Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη, τοπικών βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Για «επένδυση ορόσημο» που θα καταστήσει την Κρήτη «κόμβο τεχνολογίας» και Internet hub έκανε λόγο ο κ. Κάκκος, που παραλλήλισε το project με τον αγωγό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κάκκος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας στο νησί, εμβληματική και κυρίως μαγνητική γιατί, όπως εκτίμησε, θα προσελκύσει νέα δίκτυα, θα αυξήσει την ασφάλεια και τις ταχύτητες σε όλη την Ελλάδα.

Το «Heraklion 1», όπως ονομάζεται το project θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, την πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί, που αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου ,των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κάκκο η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων.

Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια. Με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη γίνεται φάρος ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας και μετατρέπεται σε σταυροδρόμι διεθνών διαδρομών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ τριών ηπείρων.

«Οι επενδύσεις που κάνει η Digital Realty τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα είναι πραγματικές», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υπ. Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδης. Προανήγγειλε, μάλιστα, πως σε λίγες ημέρες μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θα εγκαινιάσουν το «Athens 3», το καινούργιο data Center της Lamda Hellix στο Κορωπί.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των οικοδομικών αδειών, προκειμένου να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά τις εργασίες και για την κατασκευή ενός ακόμη Data Center στην Αττική, του «Athens 4». Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Κρήτη, σχολιάζοντας ότι «ως κυβέρνηση έχουμε δουλέψει πολύ για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο. Η Microsoft, όπως ξέρετε, ξεκινάει ήδη τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως των δικών της Data Center.

Η Digital Realty, η Amazon Web Services με τη Digital Realty και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Για εμάς ήταν πολύ μεγάλο πράγμα. Αλλάζει τη χώρα μας. Μας καθιστά έναν διεθνή κόμβο μεταφοράς των πληροφοριών στην εποχή που οι πληροφορίες είναι ο νέος χρυσός».

Διαβάστε ακόμη

Το θρυλικό Land Rover Defender του 1963 επιστρέφει, αλλά κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία

Κομισιόν: €13,4 δισ. από την ΕΕ στο στρατηγικό σχέδιο της Eλλάδας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές του ΝΑΤΟ