«Το 2021 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, βγαίνοντας από μία παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ζημιογόνων οικονομικών αποτελεσμάτων ως απότοκο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας». Το σαφές μήνυμα της διοίκησης, όπως αναφέρεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση για την χρήση του 2020, δεν αφήνει περιθώρια για τις εκτιμώμενες προοπτικές του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Η επιστροφή στην κερδοφορία (σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε κέρδος προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι ζημιάς 11,2 εκατ. το 2019) έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων για τον Όμιλο και θέτει τις βάσεις για να αποτελέσει το 2021 σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τη διοίκηση. Όπως σημειώνεται, η σταδιακή άρση των διεθνών περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν την κατασκευαστική δραστηριότητα με την ανατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναμένεται πως θα επιτρέψει την αναπλήρωση του χαμένου εδάφους του 2020 καθώς επιδιώκεται η επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης όλων των παλαιότερων έργων.

Η εταιρεία, σημειώνεται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση για την χρήση του 2020, έχει υπογράψει 4 νέες συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων στους πρώτους μήνες του 2021, συνολικής αξίας περίπου 20 εκατ. περίπου, και επίκειται η υπογραφή αρκετών ακόμη συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Μακράν το κυριότερο έργο από τις προς υπογραφή συμβάσεις είναι η κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, όπου κοινοπραξία με επικεφαλής την ΑΒΑΞ κηρύχθηκε ανάδοχος προσφέροντας έκπτωση ύψους 12,19% επί προϋπολογισμού 1,8 δισ.ευρώ.

Επιπλέον, συμμετέχει σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Vinci Highways,Vinci Concessions και Μυτιληναίος Holdings η οποία τον Απρίλιο 2021 κατέθεσε οικονομική προσφορά σε διαγωνισμό για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων της. Η επιλογή αναδόχου αναμένεται να ολοκληρωθεί στους ερχόμενους μήνες.

Και σε ανάπτυξη ακινήτων

Ενδιαφέρον προκύπτει και για τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, μέσω της θυγατρικής ΑΒΑΞ Development. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων ακινήτων, και εστιάζει στην προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησης δόμησης για ορισμένες ιδιόκτητες εκτάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την περιστασιακή πώληση κάποιων από τις διαθέσιμες κατοικίες που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα έτη. Ξεκινώντας από το 2021 όμως, η ΑΒΑΞ Development αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθεί κυρίως στην ανάπτυξη οικοπέδου για δημιουργία συγκροτήματος οικιστικής χρήσης στα Νότια προάστια της Αθήνας, καθώς και ενός οικοπέδου για παραθεριστικές κατοικίες στα Χανιά Κρήτης, ενώ παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις για την συμμετοχή στα έργα ανάπτυξης του Ελληνικού, σε συνδυασμό με τη μητρική ΑΒΑΞ και διεθνείς συνεργάτες

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα του 2020, πέραν της επιστροφής στην κερδοφορία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 576,6 εκατ. το 2020, έναντι 575,9 εκατ. το 2019, από όπου είχαν αφαιρεθεί έσοδα ύψους 57,2 εκατ λόγω διακοπής των δραστηριοτήτων στο Κατάρ. Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να προσφέρει περίπου το 75% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, με την αναλογία εσόδων από διεθνή και εγχώρια έργα να παραμένει σχετικά σταθερός περίπου στο 2 προς 1.

Βαρίδι πάντως αποτελεί ο δανεισμός του Ομίλου που συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του leasing, στο τέλος του 2020 ανερχόταν σε 614,8 εκατ., έναντι 591,1 εκατ. στο τέλος του 2019, με το μακροπρόθεσμο σκέλος του να αποτελεί το 83,1% του συνόλου το 2020 (έναντι 87,2% το 2019). Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο συνολικός δανεισμός ανερχόταν σε 517,9 εκατ. στο τέλος του 2020, έναντι 495,7 εκατ. ένα έτος νωρίτερα. Καταγράφεται, πάντως, μία γενικότερη πορεία συγκράτησης του δανεισμού του Ομίλου, καθώς έχει ξεκινήσει η εισροή μερισμάτων από τις εταιρίες παραχώρησης στις οποίες συμμετέχει, με αιχμή την Αττική Οδό.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κινητικότητα στο Χρηματιστήριο για τη μετοχή (+52% από την αρχή του έτους), με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ να ανέρχεται πλέον στα 150 εκατ.ευρώ.

Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 20 εκατ.ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, ποσοστό 23,77% ελέγχεται από την Joannou&Paraskevaides (Investments )Ltd., ποσοστό 16,30% από τον Κ. Μίτζαλη, 11,28% από την CSME Holdings (μέλη της οικογένειας Ιωάννου), 8,53% από την MMLN12 Ltd (Στέλιος Χριστοδούλου) και ποσοστό 7,82% από τη Savetrans Holdings (Κ. Κουβαράς).

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Μπάιντεν προτείνει διπλασιασμό της φορολόγησης των υπερ-πλούσιων Αμερικανών

ΤUI: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται από τα μέσα Μαΐου

Κοινή αγωγή Gucci και Facebook εναντίον κατασκευαστή «μαϊμού» προϊόντων