Σκεφτείτε ένα καλοκαίρι, χωρίς κλιματισμό. Πόσο δύσκολο θα ήταν να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων χρόνων, δίχως κλιματιστικά;

Όσο απαραίτητα και αν είναι στις μέρες μας τα κλιματιστικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Η συμβατική τεχνολογία κλιματισμού καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός που εντείνει την κλιματική κρίση. Η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα χρειάζονται κλιματιστικά για να επιβιώσουν.

Ωστόσο, ο κλιματισμός είναι υπεύθυνος για το σχεδόν 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με νέα έρευνα από το εθνικό εργαστήριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και το ερευνητικό κέντρο Palo Alto της Xerox. Μάλιστα, οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν κλιματιστικά, ιδίως σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ινδονησία.

«Είναι καλό και κακό», δήλωσε ο Τζέισον Γουντς, ανώτερος ερευνητής μηχανικός της NREL και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. «Είναι καλό που περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά σημαίνει επίσης ότι απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκπομπές άνθρακα», εξηγεί. Η συμβατική τεχνολογία κλιματιστικών χρησιμοποιεί έναν κύκλο συμπίεσης ατμού για την ψύξη του αέρα. Σε αυτό το σύστημα, χρησιμοποιείται ψυκτικό μέσο για την ψύξη.

Οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες αποτελούσαν μέρος των πιο κοινών ψυκτικών ουσιών στα κλιματιστικά, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος και καταργούνται σταδιακά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δεν καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, αλλά εξακολουθούν να έχουν υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέον, πολλή ενέργεια σε ένα συμβατικό κλιματιστικό χρησιμοποιείται για την υπερβολική ψύξη του αέρα, ώστε να είναι λιγότερο υγρός και πιο άνετος.

Από τους 1.950 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κλιματισμού, 531 εκατομμύρια εξ αυτών προορίζονται για την ψύξη του αέρα και 599 εκατομμύρια για την αφαίρεση της υγρασίας, σύμφωνα με την έρευνα NREL και Xerox PARC. Παράλληλα, 820 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από τη διαρροή ψυκτικών μέσων και από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την κατασκευή και τη μεταφορά των κλιματιστικών μονάδων.

«Έχουμε ήδη κάνει την υπάρχουσα τεχνολογία ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική», ανέφερε ο Γουντς. «Για να επιτύχουμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην αποτελεσματικότητα, πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις χωρίς τους περιορισμούς της υπάρχουσας», προσθέτει. Αυτός είναι ο στόχος της Blue Frontier. Η startup εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον κλιματισμό με λιγότερα επιβλαβή περιβαλλοντικά υποπροϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία του επενδυτικού ταμείου του Μπιλ Γκέιτς, Breakthrough Energy Ventures.

Η Blue Frontier χρησιμοποιεί το ένα τρίτο έως το ένα πέμπτο της ποσότητας ψυκτικών που θα απαιτούνταν για ένα συμβατικό σύστημα και επειδή η κατασκευή του μηχανήματος είναι διαφορετική από ένα συμβατικό κλιματιστικό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ψυκτικό με χαμηλότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Το συνδυασμένο αποτέλεσμα είναι μια μείωση 85% έως 87% στη συμβολή του συστήματός μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο CEO Ντάνιελ Μπετς.

«Τα υγρά αποξηραντικά είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα. Έτσι η επαφή του άνθρακα με το υγρό ξηραντικό θα τον εξάλειφε. Αυτή η αρχική έρευνα οδήγησε σε καινοτομίες και ανακαλύψεις που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας της Blue Frontier», δήλωσε ο Μπετς. «Στην πραγματικότητα, ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας κλιματισμού Blue Frontier θα ήταν η γενική βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον», τονίζει.

Ορισμένο ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται στο σύστημα Blue Frontier αλλά δεν χρησιμοποιείται για την ψύξη, χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας που ρυθμίζει τη συγκέντρωση αλατιού του ξηραντικού. «Έτσι, το ψυκτικό και ο εξοπλισμός μεταφοράς ψυκτικού δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με τον αέρα που εισέρχεται στο κτίριο ή τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου», σύμφωνα με τον Μπετς. «Αυτό μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα να χρησιμοποιούμε άμεσα διαθέσιμα ψυκτικά που είναι ήπια εύφλεκτα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα

Πώς η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία έχασε τη μισή περιουσία της των 24 δισ. δολ

George Joseph: Τι δουλειά κάνει ο γηραιότερος billionaire του πλανήτη, ετών 100+ (pics)

Mytilineos: Το αιολικό της Spider στον Πεταλά «μεγαλώνει» στα 81,6 MW