Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την παραγωγή μέχρι και 2,5 δισ. δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε για τον κορωνοϊό σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer εντός του 2021, δηλαδή ποσότητα 25% μεγαλύτερη από αυτή που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Όπως εξηγεί η εταιρία σε ανακοίνωσή της, οι ικανότητες παραγωγής θα πρέπει να αυξηθούν λόγω της βελτιστοποίησης της παραγωγής, της επέκτασης του δικτύου παραγωγής, καθώς και της άδειας για την εξαγωγή έξι δόσεων ανά φιαλίδιο.

Μέχρι τις 23 Μαρτίου, οι BionTech και Pfizer είχαν παραδώσει περισσότερα από 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους παγκοσμίως.

Η αδειοδότηση την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της νέας μονάδας παραγωγής του Μάρμπουργκ, η οποία προστίθεται στο βελγικό εργοστάσιο της Πουρς, αναμένεται να αυξήσει τις παραγωγικές ικανότητες της BioNTech με την παραγωγή 250 εκατ. δόσεων κατά το πρώτο εξάμηνο, ώστε να φτάσει μακροπρόθεσμα στο 1 δισ. δόσεις ετησίως.

Το εμβόλιο, το πρώτο που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χορηγείται πλέον σε περισσότερες από 65 χώρες και περιφέρειες, σύμφωνα με τον Ουγούρ Σαχίν, συνιδρυτή -μαζί με τη σύζυγό του- της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

«Βλέπουμε ήδη τα πρώτα δείγματα πτώσης των κρουσμάτων του Covid-19 και της θνητότητας σε πολλές χώρες», εξήγησε ο Ουγούρ Σαχίν προσθέτοντας ότι το βιοτεχνολογικό εργαστήριο εστιάζει πλέον στις μεταλλάξεις του ιού και στην πραγματοποίηση επιπλέον κλινικών δοκιμών. Επίσης, έχει ξεκινήσει μελέτη του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά η BioNTech έχει παραγγελίες 1,4 δισ. δόσεων αυτόν τον χρόνο και προβλέπει αύξηση της ζήτησης. Η γερμανοαμερικανική σύμπραξη διαθέτει επίσης τρεις μονάδες παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε άδεια για τη διατήρηση του εμβολίου σε συνθήκες κατάψυξης, υψηλότερες από τις θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης που ίσχυαν μέχρι τότε, διευκολύνοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απέφερε στην BioNTech ετήσια κέρδη 15,2 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, έναντι απωλειών 179,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Η εταιρεία αναμένει συνολικά έσοδα 9,8 δισ. ευρώ βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη το 2021. Συνολικά, η BioNTech δαπάνησε 645 εκατ. ευρώ στην έρευνα το 2020, κάθετη αύξηση εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Διαβάστε ακόμη

O συναρπαστικός διάπλους της Διώρυγας του Σουέζ μέσα από τα μάτια των ναυτικών

Γιάννης Mαρούλης: Το endgame για τον «μετρ των εκπτώσεων»

Κατερίνα Μαλαματίνα: «Μαζί τα κάναμε» – Τα σπίτια στη Μύκονο, το γιοτ και το lear jet των 6 εκατ. ευρώ