Με τις μεγάλες αλυσίδες τεχνολογικών και ηλεκτρικών ειδών να μπαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα στη μεγάλη μάχη, σήκωσε αυλαία και επισήμως χθες το βράδυ η φετινή περίοδος προσφορών Black Friday. Μία περίοδος που φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα 10ήμερο κατά την οποία όμως θα εφαρμοστούν πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων καταναλωτών απ’ τα φυσικά καταστήματα.

Κωτσόβολος, Public και Πλαίσιο κήρυξαν την έναρξη των «εχθροπραξιών» λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ βγάζοντας πλήθος προϊόντων σχεδόν σε όλες τις γκάμες των προϊόντων σε προσφορά με μειωμένες τιμές από 20% ως 50% σε μία «μάχη» κατά την οποία θα κριθεί περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου τους καθώς ακολουθεί και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων των τριών μεγάλων αλυσίδων ενώ φέρεται να έχουν γίνει πολύ περισσότερες αγορές σε σχέση με την έναρξη αντίστοιχων περιόδων προηγούμενων ετών. Κάτι που ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι η διαθεσιμότητα προϊόντων δεν είναι το ίδιο μεγάλη με άλλες χρονιές λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Πάντως σε αντίθεση με πέρυσι σχεδόν το σύνολο του λιανεμπορίου δηλώνει προετοιμασμένο ώστε να μην επαναληφθούν τα σημαντικά προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι, κυρίως στο κομμάτι του last mile.

Κάτι βέβαια που μένει να αποδειχθεί, ειδικά από την ερχόμενη Δευτέρα που θα ισχύσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην αγορά και ουσιαστικά θα αποκλειστούν απ’ την επίσκεψη φυσικών καταστημάτων οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές. Κάτι που σημαίνει πως μοναδική τους επιλογή θα το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων.

Ήδη μάλιστα παράγοντες του λιανεμπορίου έλεγαν στο newmoney.gr πως απ’ την αρχή του μήνα, όταν δηλαδή επεβλήθη η προϋπόθεση διενέργειας rapid test στους ανεμβολίαστους πριν την επίσκεψη τους στα καταστήματα λιανικής, παρατηρήθηκε μία κάμψη των πωλήσεων των φυσικών καταστημάτων γύρω στο 20% με παράλληλη όμως αύξηση στον τζίρο των eshops των αλυσίδων.

Μαζί με τις αλυσίδες των τεχνολογικών ειδών, που έχουν την «τιμητική» τους αυτές τις ημέρες, πλέον στη μάχη της Black Friday μπαίνουν αλυσίδες αθλητικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης αλλά και οικιακού εξοπλισμού και επίπλων. Προσδοκία όλων είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης, μετά την κάμψη των τελευταίων εβδομάδων, που διέκοψε μία δυναμική ανάκαμψη που παρουσίαζε το λιανεμπόριο.

Προσοχή

Η γενική διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει συστήσει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών τους αγορών. Ειδικότερα, είναι σημαντικό να ελέγχουν αν παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα:

-Η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).

-Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.

-Η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ). Επιβεβαιώστε ότι η τιμή που καλείστε να πληρώσετε ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

-Η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει το προϊόν, έναντι της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

-Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του, καθώς και η πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Διαβάστε ακόμη:

Οι μνηστήρες του Μινιόν, ο Άραβας Σεΐχης και οι ελαιώνες της Κρήτης, το fund του Μπαχρέιν και η νέα δουλειά από την AB Βασιλόπουλος

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyCar τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πρόστιμα 900€ ή και 1.800€ με email από Δευτέρα 22/11 (vid)