Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα βήμα πριν την κήρυξη στάσης πληρωμών μισθών έχοντας εξαντλήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης, βρίσκονται πλέον τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την μαύρη τρύπα που προκαλούν τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα να μεγαλώνει συνεχώς και το κόστος εξυγίανσης να αποτιμάται στο δυσθεώρητο ύψος των 290 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μια απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια του Υπερταμείου, που κινδυνεύει να σκάσει μέσα σε προεκλογική περίοδο για την κυβέρνηση και να εξελιχθεί σε ένα blame game μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που καλείται να βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τα ΕΛΤΑ και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και πολιτικού προϊστάμενου των ΕΛΤΑ, Νίκου Παππά. Ο τελευταίος έχοντας βγει από το κάδρο του οργανισμού από το περασμένο καλοκαίρι που τα Ταχυδρομεία πέρασαν στο Υπερταμείο, δυναμιτίζει συνεχώς το κλίμα, αναζητώντας λύσεις πέραν κάθε φαντασίας, με δηλώσεις ακόμη και πρόσφατα κατά της συρρίκνωσης δικτύου και προσωπικού.

Και όλα αυτά ενώ από αυτό το μήνα (Φεβρουάριο), τα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛΤΑ θα υπολείπονται του ελάχιστου ορίου των 170 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεων, με το συνολικό ταμειακό έλλειμμα για το 2019, να προσδιορίζεται περίπου στα 120 εκατ. ευρώ από 85 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. «Σύντομα η εταιρεία θα φτάσει σε στάση πληρωμών μισθών…», αναφέρει με σαφήνεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επεξεργάστηκε η Price Water House & Cooper (PwC) για λογαριασμό της διοίκησης.

Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη του 2018, ανέρχονταν στα 32,5 εκατομμύρια, από τα οποία μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πάνω από 21 εκ. ευρώ.

Τα Ταχυδρομεία αποτελούν μία ΔΕΚΟ με 6.000 εργαζόμενους, η επιβίωση της οποίας εξαρτάται με απόλυτο τρόπο από τις μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν σε λειτουργικό επίπεδο.

Για αυτό και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, προβλέπει ριζικές αλλαγές στην συχνότητα διανομής, στην αναδιοργάνωση καταστημάτων με στόχο το κλείσιμο 215 στην τριετία, στον εξορθολογισμό διοικητικού και υποστηρικτικού προσωπικού καθώς επίσης και σε μειώσεις κόστους προμηθειών, δαπανών κτιρίων, μισθολογικού κόστους με περικοπή δώρων και χορήγηση καρτών σίτισης αλλά και εφαρμογή μιας νέας προϊοντικής πολιτικής. Συνολικά, για το προσωπικό, το σχέδιο δείχνει την έξοδο σε 2.036 εργαζόμενους έως το 2021.

Για να συναινέσουν όμως οι εργαζόμενοι στο προτεινόμενο σχέδιο της PwC, θα χρειαστεί πρωτίστως πολιτική βούληση και δευτερευόντως, νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η μελέτη του διεθνούς οίκου, καταδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος και αποδεικνύει το τεράστιο κόστος που καλείται να πληρώσει το δημόσιο για να μη βάλλει λουκέτο στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Είναι ενδεικτικό ότι η δαπάνη για την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου με κίνητρα συνταξιοδότησης για 2.000 εργαζόμενους, εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι από αυτούς μέσα στο α΄εξάμηνο του 2019, θεμελιώνουν δικαίωμα μόλις 200 εργαζόμενοι, στους οποίους θα μπορούσαν να χορηγηθούν κίνητρα –μπόνους 8 έως 9 εκ. ευρώ, για να συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι που είναι 55 ετών plus, δύναται να αποχωρήσουν με εθελούσια.

Για αυτή την κατηγορία, το προτεινόμενο πλάνο μετασχηματισμού της PwC, προβλέπει καταβολή εφάπαξ 30.000 ευρώ, συν 485 ευρώ μηνιαία αυτασφάλιση, συν το 65% του μισθού μέχρι την ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

elta2.jpg

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο εξυγίανσης

Για την χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης του Οργανισμού (ύψους 290 εκ. ευρώ) προτείνονται δύο διαφορετικά εργαλεία. Το πρώτο είναι η άμεση είσπραξη των οφειλών από την παροχή της καθολικής υπηρεσίας της περιόδου 2013 έως 2018 που υπολογίζεται σε 154 εκ. ευρώ με την χορήγηση ετήσιων τμηματικών καταβολών ύψους 51,3 εκ. ευρώ από το 2020 έως το 2022.

Η καθολική υπηρεσία αφορά τα χρήματα που βάσει του νόμου οφείλει να καταβάλλει το δημόσιο για την διανομή της αλληλογραφίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τα ΕΛΤΑ και για τα οποία υπάρχει μια πολύχρονη αντιδικία με την πολιτεία σχετικά με το ύψος και την πληρωμή τους. Σήμερα, η αποζημίωση που λαμβάνουν τα ταχυδρομεία από την καθολική υπηρεσία έχει καθοριστεί ετησίως στα 15 εκατομμύρια ετησίως.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για ότι ποσό χορηγηθεί στα ΕΛΤΑ πάνω από αυτά, θα πρέπει να δοθεί με νομοθετική πράξη και σε συνεννόηση με την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), προκειμένου να μην θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται κατηγορηματικά να διαθέσει χρηματοδότηση και να στηρίξει την προβληματική ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να επιβιώνει με δανεικά, αντλώντας ρευστότητα από την διακίνηση λογαριασμών πότε της ΔΕΗ, πότε Τραπεζών, ακόμη και συντάξεων του ΟΓΑ!

Το δεύτερο μέτρο χρηματοδότησης προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο, ύψους 136 εκ. ευρώ, η οποία προτείνεται να υλοποιηθεί ως εξής: με την καταβολή 61 εκατ. ευρώ φέτος και από 25 εκ. ευρώ έως το 2022 που είναι ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη καθώς καλείται να διαχειριστεί μια ΔΕΚΟ κυριολεκτικά στο «κόκκινο», με χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και ανυπέρβλητα προβλήματα που χωρίς γενναίες παρεμβάσεις κρίνεται αδύνατο ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, χωρίς την λήψη μέτρων και αναγκαίων επεμβάσεων η σωρευτική ζημιά της περιόδου 2019-2021 για τα ΕΛΤΑ θα είναι μεταξύ 181 έως 202 εκ. ευρώ και το ταμειακό έλλειμμα προβλέπεται να εκτιναχθεί κοντά στα 300 εκ. ευρώ!

Χάνουν πελάτες και από την ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας είναι από τους πυλώνες των νέων δραστηριοτήτων των ταχυδρομείων που το σχέδιο εξυγίανσης προτείνει να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Ενίσχυση προβλέπεται κυρίως στην χαμηλή τάση που αντιπροσωπεύει τα νοικοκυριά, με σταδιακή μείωση της παρουσίας στην υψηλή τάση. Υπολογίζεται ότι κάθε 1.000 πελάτες οικιακού τιμολογίου αποδίδουν στα ΕΛΤΑ από 30.000 έως 40.000 ετησίως. Σήμερα, τα ΕΛΤΑ εγγράφουν περί τους 800 νέους πελάτες μηνιαίως, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι χάνουν πελάτες. Οι απώλειες των ΕΛΤΑ από την πτώση των πωλήσεων στον τομέα της ενέργειας υπολογίζονται σε 2 εκ. ετησίως.

Σε σχέση με το χρέος προς την ΔΕΗ που πρόσφατα η διοίκησή της, δήλωσε ότι έχει ομαλοποιηθεί, το ποσό της οφειλής υπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 100.000 πελάτες. Χωρίς την συμφωνία με την ΔΕΗ, τα Ταχυδρομεία παραδέχονται ότι θα χρειάζονταν περίπου 10 μήνες για την πλήρη εξόφληση των οφειλών.