Ο κορυφαίος όμιλος εξαγορών στην Ευρώπη, CVC Capital Partners, με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται assets ύψους 140 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να παγώσει τα σχέδια δημόσιας εγγραφής του πέρυσι, λόγω του πολέμου, αλλά φαίνεται ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πάλι. Εξ ου και οι προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης υποδομών DIF, καθώς η CVC επιδιώκει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της, ενόψει μιας πιθανής Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

H συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και εντός της ημέρας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η DIF με έδρα την Ολλανδία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.

Η κίνηση της CVC έρχεται την ώρα που μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δαπανούν ολοένα και περισσότερο χρήματα σε μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων που μπορούν να προσφέρουν «one-stop shop» μέσω μιας σειράς στρατηγικών, αντί να μοιράζουν μικρότερα χρηματικά ποσά σε διαφορετικές εταιρείες.

Οι υποδομές αποτέλεσαν έναν από τους πιο καυτούς τομείς συναλλαγών κατά το τελευταίο έτος, ακόμη και όταν ο όγκος των εξαγορών από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχει επιβραδυνθεί. Ορισμένες άλλες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως η Blackstone και η KKR στη Νέα Υόρκη ή οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες εταιρείες όπως η EQT, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ήδη εξειδικευμένες επιχειρήσεις υποδομών που αντιπροσωπεύουν πλέον ορισμένες από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τους.

Η CVC ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι συγκέντρωσε 26 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών στον κόσμο. Έχει αναπτύξει νέους τομείς, όπως η συμφωνία εξαγοράς της Glendower Capital με έδρα το Λονδίνο το 2021 για να αποκτήσει ερείσματα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά δευτερογενών κεφαλαίων.

Η εταιρεία εφαρμόζει επίσης άλλες στρατηγικές, από την πίστωση και τον άμεσο δανεισμό έως τις επενδύσεις ανάπτυξης. Η CVC, η οποία κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη με περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση, επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Άμστερνταμ.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι βέβαιο ότι οι συνομιλίες με τη DIF θα καταλήξουν σε συμφωνία εξαγοράς. Εκπρόσωπος της CVC αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η DIF δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήματα που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποια είναι η DIF

Η DIF διαχειρίζεται παραδοσιακά ταμεία υποδομών με στόχο επενδύσεις χαμηλού κινδύνου που μπορούν να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, από κυβερνητικές παραχωρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διαθέτει επίσης μια στρατηγική core-plus που επικεντρώνεται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και της ενεργειακής μετάβασης με επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία.

Η εταιρεία άρχισε πέρυσι να συγκεντρώνει κεφάλαια για ένα νέο ταμείο υποδομών ύψους 4 δισ. ευρώ, καθώς και για ένα ταμείο core-plus ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Πέρυσι είχε περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε 11 γραφεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Επικεφαλής της DIF είναι ο διευθύνων σύμβουλος, Βιμ Μπλάασε, πρώην εταίρος της PwC, υπεύθυνος για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδρύθηκε το 2005 από τους Ολλανδούς επιχειρηματίες Μάαρτεν Κούπμαν και Μένο Βίτεβιν, οι οποίοι δημιούργησαν τη βιομηχανική εταιρεία DTG πριν την πουλήσουν το 2002.

Η παρουσία της CVC στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η CVC Capital Partners ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία: τα Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Υγεία, Μητέρα, Λητώ και Creta Interclinic.

Υπό τον έλεγχό του βρίσκεται επίσης ο όμιλος Vivartia αλλά και η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ ελέγχει παράλληλα τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Τέλος, έχει συμμετοχές στη skroutz.gr και την ελληνική e-travel.

 Διαβάστε ακόμη

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Στέλιος Χατζηιωάννου: «Πάει καλά η ελληνική οικονομία – Είμαι αισιόδοξος»

Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ