Τίμημα έκπληξη πάνω από κάθε προσδοκία, «κλειδώνει» για την ΔΕΗ το χθεσινό «γκραν φινάλε» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Οι Αυστραλοί της Macquarie με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 420 δισ. ευρώ τα έδωσαν όλα για να αποκτήσουν το 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καταβάλλοντας 2,1 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό το 1,3 δισ. θα είναι το καθαρό τίμημα που θα εισπράξει απευθείας η ΔΕΗ και το υπόλοιπο θα καλύψει το χρέος της επιχείρησης που αντιστοιχεί στο ποσοστό του 49%, ύψους 804 εκ ευρώ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποτίμηση που έγινε ποτέ για διαχειριστή σε όλη τη Ευρώπη σχολίαζαν χθες από την εταιρεία σαφώς ικανοποιημένοι όχι μόνο για το υψηλό τίμημα αλλά και για την ταχύτητα και την αρτιότητα με την οποία «έτρεξε» ο διαγωνισμός χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις.

Το ενδιαφέρον του διαγωνισμού είναι ότι με το τίμημα που κατέβαλλαν οι επενδυτές το σύνολο του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται πάνω από 4 δις. ευρώ σχεδόν διπλάσιο από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε να συζητείται το καλοκαίρι του 2019 στο πλαίσιο της στρατηγικής για την οικονομική ανόρθωση της ΔΕΗ, αλλά ουσιαστικά μπήκε στις ράγες τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια φορτισμένη συγκυρία για τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς είχε προηγηθεί η θεομηνία της Μήδεια.

Το ενδιαφέρον υπήρξε πολύ ισχυρό από το ξεκίνημα του διαγωνισμού καθώς προσήλθαν αρχικά 11 ισχυροί επενδυτικοί οίκοι, κατά πλειοψηφία funds του εξωτερικού με τοποθετήσεις  σε έργα υποδομών που στη πορεία αξιολογήθηκαν και έμειναν εννέα. Από αυτούς κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές τη περασμένη εβδομάδα τέσσερις, μεταξύ των οποίων τα αμερικανικά  CVC Capital και KKR και η επίσης Αυστραλιανή First Sentier.

Η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών με τίμημα 733 εκ. αλλά και αντίστοιχα της Εγνατίας με 1,5 δισ. ευρώ που προηγήθηκε ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που θα κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση πολιτικά αλλά και επενδυτικά.

Η κατάληξή τους δικαιώνει την στρατηγική της και δίνει ένα θετικό σινιάλο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα που διαφοροποιεί την ατζέντα της, σε μια περίοδο που στο επίκεντρο της πολιτικής βρίσκεται το μέτωπο της ακρίβειας, με την ενέργεια να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Οι τρεις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να υπογραμμιστούν ιδιαίτερα και κατά την σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως απάντηση και στην κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ξεπούλημα κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τόσο ψηλά τον ΔΕΔΔΗΕ; Τα δίκτυα διανομής βρίσκονται στη καρδιά του ενεργειακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ, κάνοντας πράξη όλα όσα μπορεί κάνεις να φανταστεί για το μέλλον της Ενέργειας και των smart services.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς συμμάχου θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Μεγάλες άλλωστε είναι και οι προοπτικές που βλέπει η επιχείρηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας στο πανελλαδικό εναέριο δίκτυο, ένα σχέδιο ώριμο για το οποίο η εταιρεία δρομολογεί ισχυρές συμμαχίες αλλά και επενδύσεις άνω των 700 εκ. ευρώ.

Μεγάλος κράχτης για εταιρείες αυτού του μεγέθους είναι επίσης τα ρυθμιζόμενα έσοδα για τα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει στο «πιάτο» των μετόχων του αποδόσεις 7% που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ η επιχείρηση θα μειώσει το δανεισμό της και ταυτόχρονα θα αποκτήσει πόρους για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο άλμα στις ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το οποίο χθες η διοίκηση του ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ένα μαμούθ έργο 500 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα με στόχο το 2022 να προκηρυχθούν έργα συνολικής ισχύος 1GW.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Θα ακολουθήσει  η απόσχιση του δικτύου διανομής που θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΘ: Προτεραιότητα σε μεσαία τάξη και ασθενέστερους με «μοχλό» την ανάκαμψη

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)

Ποιος ήταν ο τραπεζίτης Γιώργος Αρώνης που πέθανε την Παρασκευή