Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Είσοδος στα telecoms με πιλοτικό σχέδιο στο Περιστέρι αρχές του 2022

  • Μαριάννα Τζάννε


Πώς ο ενεργειακός γίγαντας θα χτίσει το δεύτερο ισχυρότερο δίκτυο πρόσβασης στην Ελλάδα μετά τον ΟΤΕ - «Πράσινο» από το ΔΣ και τους όρους της συμφωνίας με τις τράπεζες

Το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά των τηλεπικοινωνιών κάνει αρχές του 2022 η ΔΕΗ, ξεκινώντας το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών στο Περιστέρι.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε τον νέο σχεδιασμό της εταιρείας που προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα από ένα μεγάλο δήμο της Αττικής, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση των εργολαβιών και την εγκατάσταση του δικτύων οπτικών ινών σε όλο το πανελλαδικό εναέριο δίκτυο της εταιρείας μήκους 242.000 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο στρατηγικής σημασίας, με το οποίο η χώρα θα αποκτήσει ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης μετά το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ.

Παρά το γεγονός ότι το πρότζεκτ της ΔΕΗ συναντά φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς ακόμη και εντός της κυβέρνησης, το σχέδιο προχωρεί δίχως καθυστερήσεις, όπως  αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο newmoney ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Στόχος είναι να τρέξει από την νέα χρονιά το πιλοτικό σχέδιο συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ που το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει από την Άνοιξη του 2021 και αμέσως μετά το κυρίως έργο.

Το  σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 700 εκ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία τα 500 εκ. είναι project financing και τα υπόλοιπα 200 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

Χθες το ΔΣ, ενέκρινε τους βασικούς όρους της συμφωνίας με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση του μεγάλου πρότζεκτ (term shett).

Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορεί να μισθώνει βάσει ενός τιμολογίου χονδρεμπορικής.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ότι επεκτείνεται σε μια νέα περιοχή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τεράστιες δυνατότητες ευρυζωνικών υπηρεσιών που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με την ανάπτυξη του 5G.

Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ «πατάει» πάνω στο δικό της δίκτυο, της δίνει μια μεγάλη ευελιξία στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού της αλλά και στην υλοποίηση του έργου με χαμηλό κόστος. Ο κ Στάσσης έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι η εταιρεία θα έχει έσοδα 120 εκ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες τα επόμενα χρόνια και 1 εκατ. πελάτες.

Διαβάστε ακόμη:

Δημόσια έργα: Προσωρινή λύση όχι θεραπεία η αναθεώρηση των τιμολογίων κατασκευής

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συλλογή των φετινών e-αποδείξεων

Στον κλοιό της μετάλλαξης Όμικρον η Ευρώπη – Σε δύο φάσεις το σχέδιο άμυνας της Αθήνας