Tη Δευτέρα θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την λειτουργία της ΔΕΗ που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με στόχο να ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα.

Το σχέδιο νόμου αλλάζει με δραστικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις στην Επιχείρηση, φέρνοντας το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων στις νέες προσλήψεις και εισάγοντας νέα κριτήρια ακόμη και στις επιλογές ανώτατων στελεχών δηλαδή Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών. Τα στελέχη αυτά στο εξής  δεν θα είναι μόνιμα, αλλά θα έχουν τριετείς θητείες και θα επιλέγονται κατόπιν προκήρυξης, στην οποία εκτός από ιδιώτες μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και στελέχη της επιχείρησης.

Η Προκήρυξη θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα μπορεί να εγκρίνει ή να τροποποιεί μέσα σε δέκα ημέρες. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δέκα ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αμοιβές των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής Αμοιβών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Η ρύθμιση αφορά σε στελέχη σε ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΔΕΔΔΗΕ. Αντίστοιχα, οι βοηθοί Γενικοί Διευθυντές,  σε  ποσοστό έως 20%, θα προσλαμβάνονται επίσης από την αγορά, αλλά θα αμείβονται με βάση το μισθολόγιο της ΔΕΗ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει στοχευμένες εθελουσίες στη ΔΕΗ, στον  ΔΕΔΔΗΕ, στη ΔΕΗΑΝ, στη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ και στη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, με οικονομικά κίνητρα που θα είναι ανάλογα της ειδικότητας και της υπηρεσιακής μονάδας, εθελοντικές μετακινήσεις στο δημόσιο στο πλαίσιο της κινητικότητας καθώς και μετακινήσεις εντός του ομίλου ΔΕΗ (π.χ προς ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ).

Αλλαγές στην καθολική υπηρεσία

Στις αλλαγές που παρατηρούνται σε σχέση με το κείμενο  του νόμου που βγήκε στη διαβούλευση είναι η τροποποίηση των διατάξεων για την καθολική υπηρεσία. Πρόκειται για αλλαγές που έφεραν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι σχετικές διατάξεις στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας. Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που η ανταγωνιστική διαδικασία αποβεί άγονη, ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πέντε Προμηθευτές (στο αρχικό σχέδιο προβλέπονταν τρεις) με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βάσει των δηλώσεων φορτίου που έχουν υποβάλει στην Ελληνικό Χρηματιστήριο ΑΕ.

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, η διαδικασία επιλογής των παρόχων, ο τρόπος επιμερισμού των πελατών σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας μεταξύ των Προμηθευτών κατ’ αναλογία του αριθμού των μετρητών που εκπροσωπεί ο καθένας εκ των Προμηθευτών αλλά και ο χρόνος έναρξης της παροχής της υπηρεσίας.

Ενεργειακός σχεδιασμός Κρήτης
 
Με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ παρέχει λύσεις και στο θέμα της διασφάλισης του  ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Όπως αναφέρεται,  μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Πελοποννήσου (Φάση Ι), η ΔΕΗ ή τρίτος παραγωγός, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τη Επιχείρηση, έχει την δυνατότητα να μεταφέρει υφιστάμενες, να προσθέτει νέες, να εγκαθιστά και λειτουργεί φορητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ.

Οι προστιθέμενες φορητές Μονάδες μπορούν να εγκαθίστανται και σε υποσταθμούς του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης, κατόπιν χορήγησης άδειας παραγωγής που η διάρκειά της δεν υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες ανά έτος.

Παρατείνεται επίσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 η προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, η οποία έληγε το 2019 και δεν προβλέπεται να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου οι οριστικές άδειες.

 Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, προβλέπεται μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας της υφιστάμενης ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό  ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε..

Στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ εντάσσονται οι συμμετοχές στη ΔΕΔΑ, την ΕΔΑ Αττικής και η συμμετοχή στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ η συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής.  Στη συνέχεια, θα διενεργηθούν διεθνείς διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση μέχρι 65% της  ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  και
ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ.  Οι έμμεσες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, που αφορούν συμμετοχές σε κομβικής σημασίας αγωγούς, όπως ο o IGB, ο IGI, ο Eastmed θα παραμείνουν στο δημόσιο.

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης Ηλέκτρα

Με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το σχέδιο νόμο δίνει την δυνατότητα επενδυτικών δανείων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων. Η εξυπηρέτηση των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδου και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και από πόρους των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.